Nicolos Sturgeon vadovaujama partija užsitikrino 63 iš 129 vietų Škotijos parlamente, kurių nepakanka suformuoti daugumos vyriausybę.

Tai reiškia, kad SNP tikriausiai teks tartis dėl koalicijos su mažesne partija, pavyzdžiui, žaliaisiais. Rezultatai rodo, kad parama SNP sumažėjo, nes per ankstesnius regiono parlamento rinkimus 2011 metais ši partija laimėjo 69 vietas ir viena suformavo daugumos vyriausybę.

Škotijos konservatoriai ketvirtadienio rinkimuose liko antri, iškovoję 31 vietą. Tai laikoma didžiule sėkme šiai partijai, kuri Škotijoje ilgą laiką buvo nepopuliari.

Trečioje vietoje liko leiboristai, kurie regiono parlamente turės 24 vietas.

Dar nepasirodžius galutiniams balsavimo rezultatams, SNP lyderė N. Sturgeon pareiškė, kad jos vadovaujama politinė jėga iškovojo „istorinę“ pergalę rinkimuose.

Nors galutiniai rezultatai dar nepaskelbti, „nėra jokių abejonių, kad SNP laimėjo trečius iš eilės Škotijos parlamento rinkimus“, sakė N. Sturgeon.

„Šiąnakt sukūrėme istoriją“, – pažymėjo ji. SNP su šiais rinkimais siejo viltis dar labiau įtvirtinti savo politinį dominavimą ir užsitikrinti mandatą siekti antro referendumo dėl atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės po nesėkmės 2014-aisiais vykusiame plebiscite.

N. Sturgeon anksčiau yra sakiusi, kad birželio 23 dieną vyksiantis referendumas dėl tolesnės Didžiosios Britanijos narystės Europos Sąjungoje gali paskatinti SNP reikalauti galimybės organizuoti dar vieną balsavimą dėl regiono nepriklausomybės, jei Britanija nubalsuotų už pasitraukimą iš Bendrijos, o Škotija pareikštų norą likti ES.

Rezultatai „nevienareikšmiški“

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija rinkimuose į Škotijos parlamentą liko trečia, bet jos kandidatas Sadiqas Khanas turėtų iškovoti pergalę Londono mero rinkimuose ir tapti pirmuoju Britanijos sostinės vadovu musulmonu.

Leiboristų vicepirmininkas Tomas Watsonas BBC radijui sakė, kad rinkimų rezultatai „nevienareikšmiški“ jo partijai, kurios lyderis socialistas Jeremy Corbynas jaučia spaudimą dėl skandalo, susijusio su kai kurių partiečių tariamai antisemtinėmis pažiūromis.

„Aišku, kad iki kitų visuotinių rinkimų turime padaryti pažangą Škotijoje“, – sakė jis.

Londono mero rinkimų rezultatai turėtų būti paskelbti vėliau penktadienį. Prognozuota, kad S. Khanas turėtų nesunkiai įveikti konservatorių Zacą Goldsmithą.

Pirmieji duomenys rodė, kad S. Khanas smarkiai lenkia savo varžovą pagal balsalapius, kuriuose jis pažymėtas pirmuoju numeriu (first preference).

Anglijoje leiboristai patyrė praradimų vietos tarybų rinkimuose, tačiau jie nėra tokie dideli, kaip prognozuota, todėl kalbos apie galimą vidinį maištą partijoje prieš J.Corbyno vadovavimą veikiausiai nutils.

Iš 80-ies tarybų, apie kurias jau gauti duomenys, leiboristai pirmi 41-oje (viena mažiau) ir turi 780 vietų (26 mažiau). Ministro pirmininko Davido Camerono konservatoriai pirmi 20-yje tarybų (tas pats skaičius) ir turi 475 vietas (aštuoniomis daugiau).