32 metų menininkas, labiausiai žinomas dėl performanso Maskvos Raudonojoje aikštėje, prikalęs vinimis savo kapšelį prie grindinio, buvo suimtas pernai lapkritį, kai padegė Federalinės saugumo tarnybos (FSB) Maskvos būstinės duris Liubiankoje – liūdnai pagarsėjusiame pastate, kuriame sovietų laikais buvo įsikūrusi KGB.

P.Pavlenskis sakė, kad tas jo performansas „Grėsmė“ buvo protesto prieš valstybės saugumo tarnybų „terorizmą“ išraiška.

Kaip praneša valstybinė naujienų agentūra TASS, kalbėdamasis prie teismo rūmų su žurnalistais apie jam atliktą psichiatrinę ekspertizę, P.Pavlenskis sakė: „Tyrimų rezultatai yra mano naudai.“

Už didžiulių medinių FSB pastato durų padegimą P.Pavlenskiui gresia treji metai laisvės atėmimo.

Menininkas dabar yra laikomas viename Maskvos kalėjime, atskirai nuo kitų kalinių.

Apylinkės teismas ketvirtadienį pratęsė jo areštą iki gegužės 5-osios, sakydamas, kad menininkas gali mėginti pabėgti, jeigu būtų paleistas.

Protestuodamas prieš piliečių laisvės suvaržymus P.Pavlenskis anksčiau taip pat buvo užsisiuvęs burną, apsivyniojęs spygliuota viela ir nusipjovė dalį ausies spenelio.

Serbskio psichiatrijos klinika, kurioje menininkui buvo atlikti įvairūs tyrimai, sovietiniais laikais liūdnai pagarsėjo kaip neoficialus kalėjimas, į kurį būdavo siunčiami politiniai disidentai.

Vienas teisėsaugos šaltinis patvirtino TASS, kad „ekspertai nustatė, jog Pavlenskis neserga jokia psichiatrine liga ir nusikaltimo įvykdymo momentu buvo atsakingas už savo veiksmus bei suvokė jų pasekmes“.

P.Pavlenskis, teisme pavadinęs FSB „budelių organizacija“, atmetė visus jam iškeltus kaltinimus, sakydamas, kad jie yra bereikšmiai.

Jis taip pat pakartojo savo reikalavimą, kad teisėjas perkvalifikuotų jam pateiktus kaltinimus į kaltinimus terorizmu, kokie buvo pateikti ukrainiečiui kino kūrėjui Olegui Sencovui, pernai nuteistam už terorizmą dėl padegimų, kurių taikiniais tapo vienos prokremliškos partijos biurai Kryme.

P.Pavlenskio advokatė Olga Dinzė sakė, kad jo kliento FST pastatui padaryta žala įvertinta 480 tūkst. rublių (6,29 tūkst. eurų).