Rusijos remiamos Sirijos pajėgos vėlai trečiadienį, po įnirtingų susirėmimų su džihadistais, įžengė į vakarinį miesto rajoną.

Iki ketvirtadienio ryto IS atsitraukė į gyvenamuosius rajonus miesto rytuose, nurodė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„IS atsitraukė iš beveik visos Palmyros, prieš tai visame mieste padėjusi minų. Rytiniuose rajonuose tebėra mirtininkų sprogdintojų, – naujienų agentūrai AFP sakė SOHR vadovas Ramis Abdel Rahmanas. – Vyriausybinės pajėgos dar negalėjo įžengti į miesto centrą arba rytines jo dalis.“

Palmyros senoviniai griuvėsiai buvo įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą. Prieš tai, kai 2015 metų gegužę į miestą įžengė IS, ten buvo šventyklų, kolonadų ir išpuoštų kapų, kurie buvo tarp geriausiai išsilaikiusių klasikinės antikos paminklų Artimuosiuose Rytuose.

Tačiau džihadistai ėmėsi naikinti šiuos senovinius paminklus. Naikinimo mastas paaiškėjo pernai, vyriausybinėms pajėgoms su Rusijos pagalba trumpam atsiėmus miestą.

Iš palydovų darytos nuotraukos parodė, kad gruodį vėl užėmusi Palmyrą IS sugriovė dar daugiau paminklų.

„Daugumoje senamiesčio IS kovotojų nebėra, bet jis smarkiai užminuotas“, – sakė R.Abdel Rahmanas.

Rusijos aviacijos smūgių ir sausumos pajėgų remiamos Sirijos vyriausybinės pajėgos ištisas savaites stūmėsi per dykumą, kad pasiektų Palmyrą.

Trečiadienį aukšto rango kariškių pareigūnas Damaske AFP sakė, kad armija pakeliui į Palmyrą pasiekė strateginės reikšmės kryžkelę.

„Ši kryžkelė yra raktas įžengti į miestą“, – sakė šaltinis.