Po kelias savaites trukusių susirėmimų sausio pabaigoje šalies opozicijos pajėgos buvo priverstos apleisti Al Šeichą Maskiną – nedidelį, bet strategiškai itin svarbų miestą Daros provincijoje.

Valdančiojo režimo pajėgos dabar kontroliuoja itin svarbią gyvenvietę, įsikūrusią visai šalia karinės paramos maršruto, jungiančio Damaską ir šalies pietus.

Per interviu CNN Jordanijoje vienas iš opozicijos pajėgų vadų pietiniame fronte Basharas al-Zouabi sakė, kad Laisvosios Sirijos armija gali antžeminėse operacijose sėkmingai pasipriešinti režimo pajėgoms ir jų sąjungininkams iš Irano, Libano ir Afganistano. Nepaisant to, kovotojai neturi priešlėktuvinių ginklų, todėl negali atsilaikyti prieš rusų antskrydžius ir yra priversti trauktis.

„Tarptautinė bendruomenė (tylėdama) Rusijai uždegė žalią šviesą žudyti Sirijos žmones kiek tik jai patinka“, – teigia B. al-Zouabi.

Susirėmimai ir bombardavimai Sirijos pietuose nesiliauja. Vasario pradžioje opozicijos pajėgoms teko atiduoti ir Atmano miestą.

„Dėl to galima kaltinti tik vadinamuosius Sirijos žmonių bičiulius, kurie tiesiog patogiai sėdi ir žiūri, kaip kiekvieną dieną ir naktį žūsta žmonės“, – teigia vienas iš Sirijos opozicijos vadų.

„Rusai žudo mus tiek šalies šiaurėje, tiek pietuose. Jie tvirtina į Siriją atėję kovoti su „Islamo valstybe“, bet iš tikrųjų dauguma jų antskrydžių nukreipti prieš nuosaikią Sirijos opoziciją“, – pabrėžia B. al-Zouabi.

Dauguma opozicijos kovotojų Daroje, anot vado, yra nuosaikios opozicijos pajėgos, priklausančios Laisvajai Sirijos armijai. B. al-Zouabi sako, kad būtent jie yra pagrindinis Rusijos antskrydžių taikinys. Vadas pabrėžia, kad režimo pajėgos dabar bando perimti sienos su Jordanija kontrolę.

B. al-Zouabi dėl susiklosčiusios situacijos kaltina tarptautinės bendruomenės neveiklumą – ypatingai Jungtinių Valstijų. Jis teigia norįs ginklų, kurie jiems buvo pažadėti, bei saugių zonų, kur nuo karinių veiksmų galėtų pasislėpti civiliai.

Opozicijos pajėgų teigimu, pačiame Daros mieste ir aplink jį žmonės gyvena nuolatinėje baimėje. Net ir tie, kurie net ir aršiausių susirėmimų akivaizdoje buvo likę namuose, dabar priversti trauktis, nes antskrydžiai „nesiliauja nei dienomis, nei naktimis“.

Kaip teigia vietos pareigūnai, vien pastarosiomis savaitėmis savo namus paliko dešimtys tūkstančių žmonių.

Argumentuodama nerimu dėl saugumo, Jordanija į šalį per dieną įsileidžia nuo 50 iki 100 pabėgėlių.

Nepaisant to, prie sienos šiuo metu susirinko per 20 tūkst. žmonių, kurie bėga nuo karo siaubų. Humanitarinės pagalbos pareigūnų teigimu, jeigu agresija Sirijos pietuose bent trumpam nesiliaus, situacija akimirksniu gali dar pablogėti.

Humanitarinę katastrofą prognozuoja ir B. al-Zouabi – jeigu tik nesiliaus Rusijos antskrydžiai.

„Mes jau sakėme Vakarų valstybėms, ypatingai Jungtinėms Valstijoms, kad jos atsakingos už humanitarinę tragediją, nes rusus sustabdyti gali tik Amerika. Jeigu Jungtinės Valstijos nesiims aktyvių veiksmų ir nepadės mūsų žmonėms, įvyks tragedija, pateksianti į istoriją“, – teigia jis.