Televizijos kanalas KBS pranešė apie egzekuciją, remdamasis „šaltiniais, informuotais apie situaciją Šiaurės Korėjoje“.

Anot naujienų agentūros „Yonhap“, Ri Yong-gilas buvo nubaustas mirties bausme po vasario 2-3 dienomis vykusio partijos pasitarimo, kuriame dalyvavo Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas.

2012 metais Ri Yong-gilas buvo paskirtas Centrinio fronto 5-osios armijos vadu. 2013 metais jis tapo Šiaurės Korėjos liaudies armijos taktinės valdybos, o paskui – ir paties generalinio štabo viršininku.

2015 metų rugpjūtį Pietų Korėjos žiniasklaida pranešė, kad aukšto kariškio nebematyti viešumoje. Ri Yong-gilas nepasirodė ir pirmadienį, kai Pchenjane buvo surengtos iškilmės, skirtos sėkmingam Šiaurės Korėjos raketos su palydovu paleidimui.

Anksčiau Pietų Korėjos žiniasklaidos pranešimai apie aukštų Šiaurės Korėjos valdininkų egzekucijas neretai nepasitvirtindavo.

Ri Yong Gilas dažnai būdavo matomas lydintis Kim Jong Uną, kai jaunasis lyderis lankydavosi įvairiuose šalies objektuose, bet jo vardas nebuvo paminėtas valstybinės žiniasklaidos pranešimuose apie pastarojo meto svarbius partijos susitikimus ir iškilmes dėl sekmadienį įvykdyto raketos paleidimo.

„Ši egzekucija ... leidžia manyti, kad Kim Jong Unas vis dar nesijaučia saugiai kontroliuojantis šalyje didelę įtaką turinčius kariškius, – „Yonhap“ citavo savo šaltinį. – Tai rodo, kad Kimo teroro valdymas tęsiasi.“

Nacionalinė žvalgybos tarnyba (NIS) Seule atsisakė komentuoti tą pranešimą.

Pernai gegužę NIS nurodė, kad Kim Jong Unas įsakė įvykdyti egzekuciją gynybos ministrui Hyon Yong Cholui, kuris esą buvo sušaudytas iš priešlėktuvinio kulkosvaidžio.

Pchenjanas niekada nepatvirtino Hyon Yong Cholo likimo, bet nuo to laiko to veikėjo niekas nematė ir negirdėjo. Kai kurie analitikai kelia prielaidą, kad jis galėjo būti pašalintas iš pareigų ir įkalintas.