Rūpinantis pašnekovo saugumu nuspręsta apie jį patį pasakoti labai nedaug, su žurnaliste vyras sutarė, kad leidžiama atskleisti tik tiek, kad jis Pchenjane dirbo šalies elito atstovams, o laisvame pasaulyje jis gyvena vos metus.

CNN jį surado per universiteto akademikus, bendradarbiaujančius su Pietų Korėjos valdžia. Vyras apie save pasakoti nenori – baiminasi, kad tai pakenktų Šiaurės Korėjoje likusiai jo šeimai.

Jis taip pat labai bijo, kad Pchenjano žmonės jį suras – kas tokiu atveju nutiktų, baisu ir pagalvoti.

Pabėgėlis mano, kad, kalbant apie visus Šiaurės Korėjos diktatorius (Kim Il Sungą (KIm Ir Seną), Kim Jong Ilą (Kim Čen Irą) ir dabartinį vadovą Kim Jong Uną (Kim Čen Uną), „pastarojo valdantysis režimas pats nepastoviausias ir pažeidžiamiausias. Be to, jo valdymas, kaip spėjama, truks trumpiausiai“.

Klaidingas įvaizdis

Pabėgėlis sutiko papasakoti, kodėl taip mano. 2013 metais mirė Kim Jong Uno tėvas Kim Jong Ilas. Kim Jong Unas perėmė šalies valdymą ir „labai stengėsi įsitvirtinti valdžioje“. Dovanojo dovanas, noriai ir daug rodėsi viešumoje, leido, kad jo kalbas transliuotų valstybinė televizija. Žmonės pradėjo tikėti, kad gyvenimas Šiaurės Korėjos pagerės.

„Tai buvo klaidingas įvaizdis“, – konstatuoja pabėgėlis.

2013 metų gruodį režimas paskelbė, kad iš valdančiosios šalies partijos išmestas antrasis pagal svarbą Šiaurės Korėjos valdžios asmuo – Jang Songas Thaekas.

Jang Song Thaekas

Jis apkaltintas būtais ir nebūtais dalykais – nuo šalies ekonomikos griovimo iki partijai priešiškos veiklos. Kaltinimai pribloškė dėl kelių priežasčių. Turbūt labiausiai dėl to, kad minėtasis asmuo – paties Kim Jong Uno dėdė.

„Kim Jong Unas parodė savo tikrąjį veidą“, – sakė pabėgėlis. Jang Song Thaeko areštas buvo tiesiogiai transliuojamas per televiziją, po įvykio sekė dramatiškas pareiškimas, kuriame jis įvardijamas „kaip pasibjaurėtina šiukšlė – baisesnė už šunį“. Netrukus paskelbta, kad jam įvykdyta mirties bausmė.

Krauju suteptos rankos

Kim Jong Uno tėvas žmones grūdo į kalėjimus arba marino badu, tačiau artimiausiųjų krauju rankų nesitepė, pažymi pabėgėlis. Kim Jong Unas nusprendė šiuo atveju tėvo pavyzdžiu nesekti ir ėmėsi veiksmų prieš jam neįtikusius saviškius.

Pasaulis už Šiaurės Korėjos sienų nekantriai laukė, kaip į naujojo lyderio išpuolius reaguos šalies žmonės. Nebuvo jokios reakcijos.
Bent jau taip atrodė iš išorės. Iš tikrųjų reakcijos būta, tik ji buvo tyli ir bet kokia kaina slopinama. Niekas nenorėjo anksčiau laiko iškeliauti į aną pasaulį.

„Galiu jus patikinti. Aukštesnės viduriniosios klasės žmonės iš Šiaurės Korėjos Kim Jong Unu nepasitiki. Aš ilgą laiką mąsčiau, kad reikia kuo skubiau iš ten dingti. Pamatęs diktatoriaus dėdės egzekuciją, pamaniau, kad tikrai verta paskubėti ir sprukti iš šio pragaro žemėje. Todėl ir pabėgau“, – pasakoja vyras.

Kim Jong Unas

Rizikingas pabėgimas

Vyras ryžosi itin rizikingam pabėgimo planui. Apie planus bėgti neprasitarė net patiems artimiausiems žmonėms. Žurnalistai pažadėjo neatskleisti, kaip jam pavyko ištrūkti iš bene labiausiai izoliuotos pasaulio valstybės.

Vėl gi, taip nuspręsta dėl pabėgėlio ir jam brangių žmonių saugumo. Pakanka pasakyti, kad tikimybė būti sučiuptam ir pasmerktam myriop buvo itin didelė.

Nepaisant to, rizika pražūti neatrodė toks blogas pasirinkimas lyginant su gyvenimu Kim Jong Uno priespaudoje, teigia pabėgėlis iš Šiaurės Korėjos.

Po Kim Jong Uno artimiausiųjų rate surengtos raganų medžioklės vyras teigia Pchenjano įtakingųjų rate pastebėjęs drastiškų pokyčių.

„Jie persigandę. Tiesą sakant, baimė ir siaubas auga kiekvieną mielą dieną“, – teigia iš Šiaurės Korėjos sėkmingai ištrūkęs vyras.

Kad ir kaip bebūtų iš tikrųjų, Šiaurės Korėjos žmonės ir toliau palaiko Kim Jong Uno režimą, teigiama Seulo valstybinio universiteto Taikos ir susivienijimo instituto atliktos apklausos išvadose.

Nuo 2008 metų institutas kiekvienais metais apklausia daugiau nei 100 pabėgėlių iš Šiaurės Korėjos.

2012 metais, kai šalies valdymą buvo ką tik perėmęs Kim Jong Unas, pabėgėliai sakė, kad Šiaurės Korėjos valdančiojo režimo populiarumas siekia galbūt net daugiau nei 70 proc. 2014 metais, kai buvo apklausti 146 pabėgėliai, nustatyta, kad Šiaurės Korėjoje Kim Jong Uno režimą remia tik 58 proc. vietos gyventojų.

Instituto mokslo darbuotojas Chang Yong Seokas sako, kad šiais rezultatais aklai pasitikėti neverta, viešosios nuomonės tyrime dalyvauja gana mažai respondentų.

Nepaisant to, šie duomenys – geriausias šiuo metu turimas būdas įvertinti situaciją Šiaurės Korėjoje.

Augantis pasitikėjimas savimi

Chang Yong Seokas įsitikinęs, kad susidorojimas su artimiausiais valdžios žmonėmis demonstruoja labai paprastą dalyką – „Kim Jong Unas įgavo pasitikėjimo savimi. Jis vis labiau pasitiki savimi kaip lyderiu ir turima galia“.

Eksperto įsitikinimu, egzekucijos byloja, kad Šiaurės Korėjos lyderis jaučiasi stabiliau, nei apie jį mano išorinis pasaulis. Pabėgėlių įžvalgos atskleidė, kad tokiu elgesiu Šiaurės Korėjos lyderis rizikuoja prarasti paprastų žmonių palaikymą ir paramą.

„Svarbiausias klausimas yra tai, kas laukia ateityje. Svarbu, ar Kim Jong Uną po tokių kruvinų valymų ir toliau palaikys šalies elitas. Panašu, kad šalies elitas kaip reikiant nerimauja. Yra nemenka tikimybė, kad jų lojalumas ir ištikimybė lyderiui sumenks“, – sako iš Šiaurės Korėjos ištrūkęs vyras.

Panašu, kad tuo, jog Šiaurės Korėjos elito ištikimybė lyderiui pastebimai sumenko, pabėgėlis įsitikinęs gana tvirtai. Jis tvirtina, kad procesas toliau tik įgaus pagreitį. Paklaustas, kaip galėjo Šiaurės Korėjoje palikti savo šeimą, vyras teigia neprarandantis vilties, kad vieną dieną juos vėl pamatys.

„Galiu jums užtikrintai pareikšti: per ateinančius dešimt metų Šiaurės Korėjos valdantysis režimas neabejotinai žlugs“, – be menkiausios abejonės balse pareiškia vyras.

„Manydamas, kad, vykdydamas priešų egzekucijas, jis gali kontroliuoti savo žmones ir išlaikyti režimą, jis labai klysta. Net ir įtakingiausi valdžios vyrai baiminasi, kad bet kurią akimirką patys gali tapti taikiniu. Matydami, kad šis žmogus gali be skrupulų myriop pasmerkti savo tikrą dėdę, paprasti Šiaurės Korėjos žmonės pradės juo nebetikėti ir nebepasitikėti“, – teigia pabėgėlis.

Kaip tiksliai žlugs režimas, jis atsakyti negali, tačiau dėl vieno dalyko jis yra tiesiog užtikrintas.

„Kol Kim Jong Unas gyvas, situacija Šiaurės Korėjoje tikrai nepasikeis. Tikėtis pokyčių ir reformų galima tik tuo atveju, jeigu Kim Jong Uną nuo valdžios nušalins jėga iš išorės. Kol Kim Jong Unas gyvas, padėtis Šiaurės Korėjoje tikrai nepasikeis“, – pokalbį baigia pabėgėlis iš Šiaurės Korėjos.