Televizija, remdamasi Vidaus reikalų ministerijos informacija, nurodė, kad 11 žmonių buvo sužeisti sugriuvus trijų aukštų pastatui, kai sprogo ten užspeisto mirtininko turėta bomba. Penki iš sužeistųjų – policininkai.

Pranešime sakoma, kad buvo planuota įvykdyti teroro ataką prieš Mekos didžiąją mečetę, kur daugybė musulmonų iš viso pasaulio yra susirinkę pažymėti šventojo pasninko mėnesio Ramadano pabaigos.

Vidaus reikalų ministerija nurodė surengusi reidus Džidos provincijoje bei dviejose Mekos vietovėse, įskaitant netoli Didžiosios mečetės esantį Adžjad al Masafio rajoną

Policijos teigimu, viename trijų aukštų pastate kilo susišaudymas su mirtininku sprogdintoju. Tam asmeniui susisprogdinus pastatas sugriuvo. Sprogdintojas žuvo, o šeši užsieniečiai ir penki saugumo pajėgų nariai buvo sužeisti, sakoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime. Pasak pareigūnų, penki asmenys buvo suimti.

Saudo Arabijos valstybinė televizija po reido prie Didžiosios mečetės parodė reportažą, kuriame matoma, kaip policija ir gelbėtojai bėga siauromis to rajono gatvėmis. Susprogdinto pastato sienų nuolaužos užgriuvo ant šalia stovėjusio automobilio, o ant gretimų statinių buvo matyti šūvių žymės.

Socialiniuose tinkluose pasklido nuotraukų iš numanomos apsiausties vietos. Jose matyti plytomis ir kitokiomis nuolaužomis, veikiausiai pažirusiomis per sprogimą, užversta gatvė.

Vaizdo įraše matyti barzdoto vyro galva, gulinti ant sugriuvusio pastato nuolaužų.

Vidaus reikalų ministerija „patvirtina, kad šis teroristų tinklas, kurio teroro (išpuolio) planai buvo sužlugdyti, savo planuotais veiksmais pažeidė visą šventumą, nusitaikęs į Didžiosios mečetės, švenčiausios vietos pasaulyje, saugumą“.

„Jie pakluso savo piktadariškoms ir savanaudiškoms schemoms, valdomoms iš užsienio, kurių tikslas – destabilizuoti šios šventos šalies saugumą ir stabilumą“, – sakoma pranešime.

Ministerija neįvardijo, kokia grupuotė surengė tą ataką.

Ultrakonservatyvi musulmonų sunitų karalystė ilgus metus kovojo su teroristų tinklu „al Qaeda“, o nuo 2014 metų pabaigos Saudo Arabijoje jau ne kartą buvo įvykdyta sprogdinimų ir šaudynių, už kuria prisiimdavo džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Netoli Mekos esančiame Medinos mieste pernai baigiantis Ramadanui keturi žmonės žuvo per sprogimą, driokstelėjusį šalia antrosios islamui švenčiausios vietos – Pranašo mečetės.

Ta ataka buvo vienas iš trijų Saudo Arabijoje tą pačią dieną įvykdytų mirtininkų sprogdintojų išpuolių. JAV Centrinė žvalgybos valdyba nurodė, kad šios atakos pasižymėjo IS išpuoliams būdingais požymiais.