Per balsavimą, kurį boikotavo opozicija, 83 valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ parlamentarai balsavo už tai, kad įstatymas būtų priimtas per pirmąjį svarstymą, nė vienas nebuvo prieš įstatymo projektą, oponentų kritikuojamą, kad atkartoja represinius Rusijos įstatymus, naudojamus prieš kitaminčius.

Įstatymo projektui dar turi būti pritarta per antrąjį ir trečiąjį svarstymą ir reikės įveikti labai tikėtiną prezidentės veto. Tačiau valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ turi daugumą įstatymų leidžiamojoje institucijoje, leisiančią jai pereiti tolesnius etapus ir atmesti prezidentės veto be opozicijos parlamentarų paramos.

Prezidentė Salome Zurabišvili, nesutarianti su valdančiąja partija, pareiškė, kad ši priemonė prieštarauja „gyventojų valiai“, ir pasmerkė ją kaip „Rusijos strategiją destabilizuoti“. Parlamento pirmininkas Šalva Papuašvilis tvirtino, kad iniciatyva skirta „didesniam skaidrumui“, ir sakė, kad tai nepakenks Tbilisio siekiui įstoti į ES.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles‘is Michelis pareiškė, kad įstatymas „nutolins Sakartvelą nuo ES, o ne priartins“. Gruodį ES suteikė Sakartvelui oficialų kandidatės statusą, tačiau pabrėžė, kad norint oficialiai pradėti derybas dėl narystės Tbilisiui reikės reformuoti teismų ir rinkimų sistemas, sumažinti politinę poliarizaciją, pagerinti spaudos laisvę ir apriboti oligarchų galias.

Vašingtonas taip pat pareiškė susirūpinimą, kad įstatymas „nukreips Sakartvelą nuo kelio į Europą“.

Pirmadienį ir antradienį tūkstančiai žmonių išėjo į gatves protestuoti prieš šį įstatymo projektą. Po vidurnakčio Sakartvelo riaušių policija persekiojo demonstrantus siaurų gatvelių labirinte prie parlamento, mušė juos ir suiminėjo, tai matė naujienų agentūros AFP žurnalistas. Kelios vietos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad policija užpuolė jų žurnalistus.

Kitas protestas numatytas trečiadienio vakarą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją