„Mes jau perspėjome, jog jeigu tai (šaudymas) tęsis, imsimės būtinų priemonių ... Jeigu bus suprantama, kad tai padaryta sąmoningai, esu įsitikinęs, jog mums tokį (ugnies) tašką reikia nuslopinti per vieną kartą“, – Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė valstybinei televizijai „Rossija 24“.

„Pagal mūsų vertinimus, kol kas (tokie incidentai) būdavo tų, kurie budi tuose objektuose, nelabai profesionalaus darbo rezultatas, arba tiesiog atsitiktinumas, kokių irgi pasitaiko kare“, – pridūrė jis.

„Pateikėme rimtą perspėjimą mūsų kolegoms ukrainiečiams“, – S.Lavrovo žodžius citavo Rusijos naujienų agentūros.

Rusija teigia užfiksavusi Ukrainos „Buk“ radaro signalus

Vladimiras Putinas, Sergejus Šoigu
Rusijos gynybos ministerija penktadienį pranešė, kad užfiksavo Ukrainos vyriausybės pajėgų zenitinių raketų komplekso „Buk“ radarų signalus ketvirtadienį, kai virš rytų Ukrainos buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas, nurodė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Ministerija pažymėjo, kad Rusijos kariškiai liepos 17 dieną fiksavo raketų komplekso „Buk M1“ radiolokatorių stoties RLS-9S18 „Kupol“ signalus, kurių šaltinis buvo netoli Stylos gyvenvietės už 30 kilometrų į pietus nuo Donecko.

Gynybos ministerija nurodė, kad „Buk“ sistema leidžia keistis informacija apie oro taikinius tarp vieno diviziono raketų baterijų, todėl raketos galėjo būti paleisto iš visų baterijų, dislokuotų prie Avdijivkos miesto (už 8 kilometrų į šiaurę nuo Donecko) arba Hruzko-Zorianskės kaime, esančiame už 25 kilometrų į rytus nuo Donecko.

Kijevas: Ukrainos kariuomenė nesusijusi su Malaizijos lainerio katastrofa

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) atstovas penktadienį paneigė, kad Kijevo vyriausybinės pajėgos kaip nors susijusios su ankstesnę dieną įvykusiu Malaizijos keleivinio lėktuvo „Boeing 777“ sudužimu rytinėje Donecko srityje.

„Tuo metu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naikintuvų Ukrainos oro erdvėje nebuvo. Lėktuvas „Boing 777“ buvo už Ukrainos ginkluotųjų pajėgų antžeminių priešlėktuvinės gynybos priemonių pasiekiamumo ribų, – NSGT atstovas Andrijus Lysenka sakė per spaudos konferenciją.

Jis pabrėžė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos nevykdė jokių operacijų, siekiant numušti oro taikinius.

„Atlikta Ukrainos teritorijoje esančių zenitinių raketų kompleksų ir zenitinių valdomų raketų inventorizacija – visos raketos rastos“, – pridūrė A.Lysenka.

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija penktadienį pranešė, kad Malaizijos lainerio skrydžio maršrutas ir jo sudužimo zona patenka į dviejų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ilgojo nuotolio zenitinių raketų baterijų S-200 ir vidutinio nuotolio zenitinių raketų komplekso „Buk М1“ trijų baterijų aprėpiamą zoną.

Ministerija pridūrė, kad Rusijos kariškiai liepos 17 dieną fiksavo komplekso „Buk M1“ radiolokatorių stoties RLS-9S18 „Kupol“ signalus, kurių šaltinis buvo netoli Stylos gyvenvietės už 30 kilometrų į pietus nuo Donecko.