Pavojaus signalai pasigirdo po kelių dienų. Iš G-20 susitikimo grįžęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy kai kuriuos prietaisus perdavė saugumo tarnybų pareigūnams, kurie savo ruožtu kreipėsi konsultacijos į Vokietijos specialiąsias tarnybas, rašo laikraštis.

„Netrukus iš Bonos gautas atsakymas sukėlė nerimą pusės pasaulio diplomatams ir žvalgybos tarnyboms. Pirminių techninių ekspertizių rezultatai parodė, kad rusų dovanoti USB raktai ir laideliai, skirti mobiliesiems telefonams įkrauti, buvo tikri Trojos arkliai, kuriais buvo galima nuskaityti duomenis iš kompiuterių ir mobiliųjų telefonų“, - rašoma straipsnyje.

Taigi prieš Didžiojo dvidešimtuko dalyves – Europos, Šiaurės Amerikos, Azijos ir arabų šalis – buvo surengta šnipinėjimo operacija, kuri dar labiau apsunkina žvalgybos tarnybų ir diplomatijos santykius, rašo „La Stampa“.

Atmosfera per viršūnių suvažiavimą buvo įtempta. Dėl buvusio Jungtinių Valstijų Nacionalinės saugumo agentūros darbuotojo Edwardo Snowdeno sukelto skandalo Baltieji rūmai atšaukė Baracko Obamos susitikimą su Vladimiru Putinu. Įtampos nesumažino net Sirijos klausimas. Daugelis Vakarų šalių kovos prieš Basharą al Assadą klausimu laikosi kitokios pozicijos negu V. Putinas, pažymi leidinys.

Atmosfera dar labiau įkaito. Paaiškėjus, kad Vašingtono ausys klausėsi Meksikos ir Brazilijos prezidento komunikacijos priemonių, Jungtinės Valstijos atsidūrė keblioje padėtyje. Būtent tokiomis aplinkybėmis pasklinda žinia apie modifikuotus prietaisus, liudijančius, kad oficialiai grįžtama prie skirtingų pasaulio šalių slaptųjų tarnybų konflikto, rašo laikraštis.

Jo teigimu, Vokietijos specialiosios tarnybos toliau tęsia techninius tyrimus. Kol kas neaišku, ar visi viršūnių suvažiavimo dalyviai gavo tokius pačius modifikuotus USB raktus. Tačiau daugiausia nerimo kelia tai, jog kai kurie 26 delegacijų nariai iš tikrųjų galėjo pasinaudoti gautomis dovanomis.

Vokietijos slaptųjų tarnybų informacija apie Rusijos šnipinėjimo operaciją Sankt Peterburge pasirodė per patį naujojo „Datagate“ skandalo įkarštį. Atrodo, kad šnipinėjimo istorijos dar nesibaigia ir žada naujų netikėtų posūkių. Europos Sąjungos šalys yra labai sunerimusios dėl Jungtinių Valstijų šnipinėjimo veiklos, rašoma laikraštyje.