Televizijos NTV puolimas prieš vieną iš investicijų bendrovės "Hermitage Capital" įkūrėjų Billą Browderį, kuriam dirbo advokatas Sergejus Magnickis, vėliau miręs kalėjime, buvo surengtas kitą dieną po to, kai policija jį apkaltino pavogus Rusijos dujų eksporto monopolininkės "Gazprom" akcijų, kurių vertė - 70 mln. JAV dolerių.

B.Browderis griežtai neigia naujus kaltinimus ir sakė naujienų agentūrai AFP, kad NTV laidoje buvo parodyta "tokia šmeižikiškų nesąmonių krūva, kad jos netgi nevertos atsakymo".

Velionis S.Magnickis ateinantį pirmadienį taps pirmuoju žmogumi Rusijoje, kuris bus teisiamas po mirties, o ši byla padidino įtampą tarp Maskvos ir Vašingtono.

S.Magnickis mirė 2009 metais, kai buvo laikomas ikiteisminiame arešte. Jis buvo suimtas, kai atskleidė numanomą didelio masto valstybės pareigūnų mokesčių vengimo schemą, o tyrimą dėl S.Magnickio veiksmų vykdė tie patys pareigūnai, kuriuos jis kaltino.

Laidoje "Browderio sąrašas", kurią NTV parodė trečiadienį, pirmiausiai buvo paskelbta, kad B.Browderis atsisakė JAV pilietybės 1989 metais ir įgijo Didžiosios Britanijos pilietybę - esą siekdamas šnipinėti Londonui.

"Amerikiečiui siekti Britanijos pilietybės nėra praktinės prasmės, - sakė laidos komentatorius. - Vienintelis būdas tai paaiškinti - jog (Browderiui) reikėjo pradėti dirbti Britanijos valstybės tarnyboje. Galima tik spėlioti, kokia buvo ta valstybės tarnyba."

Laidos kūrėjai taip pat kelia prielaidą, kad praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF) gauta 4,5 mlrd. dolerių vertės paskola, kuri matomai buvo iššvaistyta, galiausiai buvo pervesta į banko sąskaitą, priklausiusią velioniui B.Browderio verslo partneriui Edmondui Safrai.

Iš Libano kilęs E.Safra, kuris buvo iškilus Brazilijos bankininkas, mirė 1999 metais per gaisrą Monake. Tyrėjai nustatė, kad tas gaisras kilo dėl padegimo.

"Kada mirė Safra? Jis mirė, kai pradėjo teikti parodymus FTB (JAV Federaliniam tyrimų biurui) apie šią istoriją", - su Kremliumi siejamas Rusijos politinių strategijų ekspertas Sergejus Kurgunianas sakė NTV laidai.

"Na, o šis nemirė, - pridūrė jis, rodydamas į B.Browderio nuotrauką. - Ir tuomet jis pradėjo karštligiškai sudarinėti didžiules sutartis."

Laidos kūrėjai pareiškė, kad E.Safra buvo tik pirmasis iš daugelio "mįslingai mirusių žmonių, kurie vienaip ar kitaip tvarkė palaikė ryšius su Browderiu".

B.Browderis sakė AFP, kad NTV mėgino gauti jo interviu šiai laidai, kurios kūrėjai apsimetė Katare įsikūrusios palydovinės televizijos "al Jazeera" žurnalistais.

Rusijoje niekas nebuvo nuteistas dėl S.Magnickio mirties kalėjime, o Jungtinės Valstijos uždraudė atvykti asmenims, siejamiems su šio teisininko persekiojimu. Maskva atsakė uždrausdama amerikiečiams įsivaikinti Rusijoje.

Pats B.Browderis kaltinamasis byloje dėl S.Magnickio mokesčių vengimo. Verslininkas neigė neteisėtai įgijęs "Gazprom" akcijų per "Hermitage Capital".