Trijulė, kuri Chamovnikų teismo salėje sėdėjo su antrankiais, atsakovų narve, teisėjui po beveik tris valandas skaityto verdikto paskelbus bausmes, kikeno, o viena jų dar pavartė akis.

Nuteistosios į nuosprendį reagavo ramiai. Jos šypsodamos susižvalgė tarpusavyje ir apsidairė aplink.

Anksčiau dieną teisėja Marina Syrova pareiškė, jog "Pussy Riot" dalyvės pripažintos kaltos dėl to, kad šiurkščiai pažeidė viešąją tvarką ir pareiškė aiškią neapykantą religiniais motyvais.

Pasak teisėjos, kaltinamosios "kruopščiai suplanavo" akciją, kuri vasario 21 dieną buvo surengta Kristaus Išganytojo katedroje.

"N.Tolokonikova, M.Aliochina ir J.Samucevič pasielgė chuliganiškai, tai - šiurkštus viešosios tvarkos pažeidimas, rodantis akivaizdų visuomenės negerbimą, įvykdytas religinės neapykantos ir priešiškumo jai motyvais ir neapykantos kuriai nors socialinei grupei motyvais, asmenų grupės iš anksto susitarus, vykdant provokuojamus ir įžeidžiamus veiksmus religiniame pastate, atkreipiant plataus rato tikinčiųjų piliečių dėmesį", - sakė teisėja.

Atsakovės sako, kad protestavo prieš glaudžius V.Putino ir Rusijos Ortodoksų Bažnyčios ryšius ir neketino įžeisti tikinčiųjų, tačiau teisėjas šiuos argumentus atmetė.

Kaltintojai reikalavo joms skirti trejų metų kalėjimo bausmes. Į paskirtas dvejų metų laisvės atėmimo bausmes įskaičiuojami beveik šeši mėnesiai, jau praleisti tardymo izoliatoriuje po vasario 21-osios protesto.

"Jos yra kalėjime todėl, kad tai - asmeninis (prezidento Vladimiro) Putino kerštas, - teismo salėje sakė opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas. - Šį verdiktą parašė Vladimiras Putinas".

Minia susirinkusiųjų prie Chamovnikų teismo irgi sutiko žinią apie įkalinimo laiką pasipiktinimo šūksniais ir skanduotėmis "Gėda!" ir "Laisvę "Pussy Riot"!".

Per šalių ginčus byloje prokuratūra primygtinai teigė, jog merginų kaltė įrodyta, ir reikalavo nuteisti kiekvieną jų trejus metus kalėti. "Pussy Riot" dalyvių gynėjai prašė teismą jas visiškai išteisinti.

Pačios merginos, pasinaudodamos paskutinio žodžio teise, pavadino savo teismą "šalies politinės sistemos žlugimu".

"Pussy Riot" dalyvės nepripažino savo kaltės, pareikšdamos, kad jų akcija šventovėje buvo nukreipta ne prieš tikinčiuosius, o prieš "Rusijos Ortodoksų Bažnyčios suaugimą su valdžia".

Drauge teisiamosios Nadežda Tolokonikova, Marija Aliochina ir Jekaterina Samucevič per teisminį nagrinėjimą atsiprašė tikinčiųjų už tai, kad įžeidė jų religinius jausmus. Du iš 9 nukentėjusiųjų prisipažino, kad joms atleido.

Daug atgarsių sukėlęs "Pussy Riot" bylos teismo procesas truko lygiai savaitę ir vyko toje pačioje Chamovnikų teismo salėje, kur buvo paskelbtas nuosprendis "antrojoje "Jukos" byloje"buvusiam bendrovės vadovui Michailui Chodorkovskiui ir buvusiam tarptautinio finansinio susivienijimo "Menatep" vadovui Platonui Lebedevui.

Per 7 dienas teisėja M.Syrova ir šalys spėjo apklausti nukentėjusiuosius, kaltintojo ir gynėjų liudytojus, teisiamąsias, taip pat išnagrinėti rašytinius ir daiktinius įrodymus.

Posėdžiai vyko kasdien, išskyrus poilsio dienas. Dažniausiai nagrinėjimas prasidėdavo 10 val. ryto ir baigdavosi apie 10 val. vakaro. Kelis kartus teisiamosioms buvo iškviesta greitoji pagalba, joms blogai pasijutus dėl varginamo proceso grafiko. Vieną kartą nagrinėjimas buvo nutrauktas dėl "telefoninio teroristo" skambučio, kai jis pranešė apie padėtą pastate bombą ir pareikalavo paleisti į laisvę "Pussy Riot".

Nė viena diena neapsiėjo ne pareiškimo dėl teisėjos M.Syrovos nušalinimo, tarp kurių vieną kartą tokį prašymą pateikė nukentėjusiųjų advokatas.

Vykstant procesui buvo apklausti devyni nukentėjusieji, iš kurių aštuoni yra Kristaus Išganytojo katedros darbuotojai. Be to, savo parodymus davė keturi kaltinimo liudytojai ir trys gynimo liudytojai, kitus 14 liudytojų, tarp kurių buvo A.Navalnas ir rašytoja Liudmila Ulickaja, teisėja M.Syrova apklausti atsisakė.

Per septynias dienas teismas spėjo išnagrinėti rašytinius įrodymus, apžiūrėjo daiktinius įrodymus, tarp kurių buvo merginų asmeninių daiktų: suknelės ir balaklavos - megztos veidą dengiančios kepurės su iškirptomis skylėmis akims. Buvo peržiūrėti "Pussy Riot" akcijos Kristaus Išganytojo katedroje vaizdo įrašai, paimti iš N.Tolokonikovos vyro Piotro Verzilovo nešiojamojo kompiuterio, vaizdo medžiaga iš šventovės stebėjimo kamerų.

Išklausiusi teisiamųjų paskutinį žodį teisėja M.Syrova išėjo į pasitarimo kambarį rašyti nuosprendžio, pranešusi, kad paskelbs jį rugpjūčio 17 dieną. Tad merginų likimui nuspręsti teismas skyrė laiko beveik pusantro karto daugiau nei bylai nagrinėti.

"Pussy Riot" byla suskaldė visuomenę į dvi stovyklas. Merginas užsistojo Rusijos meno veikėjai, jie nusiuntė kolektyvinį laišką į Maskvos miesto ir Aukščiausiąjį teismus. Laiške, kurį pasirašė žinomi aktoriai Jevgenijus Mironovas ir Čulpan Chamatova, rašytojai Borisas Akuninas ir L.Ulickaja, režisieriai Eldaras Riazanovas ir Fiodoras Bondarčiukas ir kiti, šalies kūrybinis elitas prašė paleisti grupės dalyves į laisvę.

Daugelis užsienio kultūros veikėjų taip pat ragino paleisti areštuotas merginas. Savo paramos žodžius tarė legendiniai užsienio atlikėjai, tarp kurių buvo Madonna (Madona), Paulas McCartney (Polas Makartnis), Stingas, taip pat grupių "Red Hot", "Chilly Peppers", "Faith no More", "Franz Ferdinand", "Pet Shop Boys" muzikantai. Be to, su raginimais paleisti į Rusijos valdžią kreipėsi aktoriai Stephenas Fry (Stivenas Frajus) ir Dani de Vitoe (Denis de Vito).

Teisių gynimo organizacijos beveik nuo pačios pradžios griežtai smerkė "Pussy Riot"areštą. Jos pareiškė, kad daugių daugiausia, ko nusipelno merginos, tai administracinės bausmės už smulkų chuliganizmą. "Amnesty International" pripažino tris "Pussy Riot" dalyves sąžinės kalinėmis.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios oficialūs atstovai stengėsi išvengti grupės dalyvių veiksmų vertinimų, nors iš karto po arešto Sinodo Bažnyčios ir visuomenės tarpusavio santykių skyriaus vadovas protojerėjas Vsevolodas Čaplinas paragino merginas gailėtis. patriarchas Kirilas taip pat sakė, kad "neleistinos šventvagiškos akcijos" pagrindinėje šalies šventovėje.

Savo požiūrį į "Pussy Riot" performansą išsakė ir Rusijos vadovybė. Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pranešė, kad "merginos gavo lygiai tai, ko tikėjosi - populiarumą". Prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad nieko gera grupės dalyvių poelgyje nėra, bet drauge pažymėjo, kad "taip jau griežtai teisti jų už tai nereikia".

Advokatas: teismo nuosprendyje yra rimtų pažeidimų

Vienos iš nuteistų grupės "Pussy Riot" dalyvių advokatas pavadino Chamovnikų teismo paskelbtą nuosprendį neteisėtu, pažymėdamas, kad jame yra keletas rimtų pažeidimų.

"Šis nuosprendis visiškai neteisėtas", - pareiškė advokatas Markas Feiginas žurnalistams, susirinkusiems prie teismo pastato penktadienį.

"Net iš to, ką perskaitė teisėja, galima padaryti pačias pirmąsias apytikres išvadas, kad nuosprendžio motyvuojamojoje dalyje yra rimtų pažeidimų", - pabrėžė gynėjas.

Pasak jo, "be visų procesinių pažeidimų, kuriuos advokatai nurodė anksčiau ir kurie neatspindėti motyvuojamojoje dalyje, buvo padaryta kitų rimtų pažeidimų: pateiktos neteisingos citatos, panaudoti neteisingi faktai".

"Liudytojams ir tiems, kurie buvo apklausti, kažkodėl primesti žodžiai, kurių jie nesakė, - pažymėjo M.Feiginas.

Drauge jis mano, kad kolonijoje merginoms grės pavojus.

"Aš esu įsitikinęs, kad bet kuriai iš trijų merginų kolonijoje grės pavojus gyvybei ir sveikatai. Aš abejoju, kad valdžia užtikrins joms saugumą ten", - sakė M.Feiginas.

Drauge jis įsitikinęs, kad nuosprendį parašė "ne teisėja Syrova".

"Nuosprendis parašytas iš viršaus, tai politinis sprendimas Kremliuje. Tai susidorojimas su merginomis", - sakė advokatas.

"Mes manome, kad pats procesas buvo farsas, ir nuosprendis - apvainikavo šį farsą", - pažymėjo jis.

Nuosprendis sukėlė pasipiktinimą

Minia susirinkusiųjų prie Maskvos Chamovnikų teismo, kur buvo paskelbtas nuosprendis merginoms iš pankroko grupės "Pussy Riot", sutiko žinią apie įkalinimo laiką pasipiktinimo šūksniais.

Kaip praneša "Interfax" kai tik naujiena apie terminus, kuriuos teismas paskyrė skandalingos pankų maldos Kristaus Išganytojo katedroje atlikėjams, pasklido tarp opozicijos aktyvistų, jie ėmė skanduoti: "Gėda!" ir "Laisvę "Pussy Riot"!".

Šiuo metu susirinkusieji 7-ajame Rostovo skersgatvyje nesiima jokių radikalių veiksmų, bet kai kurie iš jų pradėjo apsižodžiauti su "Pussy Riot" priešininkais, vartodami keiksmažodžius.

Paskutines pusantros valandos iki nuosprendžio paskelbimo prie Chamovnikų teismo buvo tylu. Žmonių čia visą laiką daugėjo, bet jokių veiksmų, kuriuos tvarkos saugotojai laikytų neteisėtais, nebuvo daroma, todėl sulaikymai liovėsi. 

JAV: bausmės "Pussy Riot" narėms atrodo "neproporcingos"

Jungtinių Valstijų ambasada Rusijoje sukritikavo dvejų metų kalėjimo bausmes, kurias Maskvos teismas skyrė trims moterims, surengusioms protestą prieš Kremlių sostinės katedroje, ir nurodė, kad tokios bausmės atrodo "neproporcingomis".

"Šiandienos bausmės "Pussy Riot" byloje atrodo neproporcingos veiksmams", - rašė JAV ambasada savo puslapyje "Twitter" rusų kalba.

ES diplomatijos vadovė sukritikavo RusijąEuropos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovė sakė, kad dėl Rusijos justicijos pakibo "rimtas klaustukas", kai Maskvos teismas penktadienį skyrė dvejų metų kalėjimo bausmes trims grupės "Pussy Riot" narėms, protestavusioms prieš prezidentą Vladimirą Putiną.

"Šis nuosprendis yra neproporcingas", - sakė Catherine Ashton (Ketrin Ešton). - Be pranešimų, kad teismo proceso metu buvo blogo elgimosi ir pažeidimų, ši byla, pasak jos, deda "rimtą klaustuką dėl Rusijos pagarbos tarptautiniams teisingo, skaidraus ir nepriklausomo teisinio proceso įsipareigojimams".

"Pussy Riot" teismo procesas sukėlė tarptautinį pasipiktinimą  ir padarė galą Vakarų ir opozicijos viltims, kad buvęs KGB karininkas gali duoti politikai daugiau laisvės, o teismams - daugiau nepriklausomybės.  

Visos teisiamosios, iš kurių dvi turi mažų vaikų, sėdėdamos permatomame narve teismo salėje, sakė, kad jų protesto akcija vasario 21 dieną buvo dalis plačios kampanijos prieš V.Putino sprendimą sugrįžti į Kremlių trečiajam laikotarpiui ir pratęsti 1999 metais prasidėjusį valdymą be pakeitimo.   

Jos neigia ketinusios įžeisti tikinčiuosius ir vadina save kitaip mąstančių slopinimo, kurį vykdo Kremlius, griežtindamas įstatymus po masinių akcijų prieš V.Putiną praėjusią žiemą, aukomis.

"Iš esmės tai ne trijų grupės "Pussy Riot" dainininkų procesas... Tai visos Rusijos Federacijos valstybės sistemos procesas", - sakė per paskutinį žodį viena teisiamųjų, 22 metų Nadežda Tolokonikova.

Teisėja: "Pussy Riot" buvo teisiamos pagal pasaulietinius, o ne Bažnyčios įstatymus

Grupės "Pussy Riot" dalyvių veiksmai buvo kvalifikuojami ne pagal Bažnyčios, o pagal pasaulietinius įstatymus, remiantis Rusijos Konstitucija, skelbdama nuosprendį pareiškė teisėja Marina Syrova.

"Teismas veikia tik pagal Rusijos Konstituciją ir Rusijos įstatymus, kurie taikomi visoje šalies teritorijoje, taip pat pastatuose ir statiniuose, naudojamuose religinių kultų poreikiams", - sakė sostinės Chamovnikų teismo teisėja.

Pasak jos, "nuoroda į Bažnyčios normas, visų pirma - elgesio šventovėje taisykles, bažnytiniai terminai vartojami tik tiek ir tik tam, kad būtų galima nustatyti, pažeidė ar nepažeidė teisiamosios savo veiksmais viešąją tvarką, taip pat religinės neapykantos ir priešiškumo motyvą.

Teisėja pabrėžė, kad "tikinčiųjų teisė atlikti bažnytines apeigas ir laikytis atitinkamos religijos Bažnyčios, taip pat ir krikščionių, kanonų garantuoja Konstitucija ir gina įstatymai, tarp jų - baudžiamieji".

Teisiamųjų kėslą sukelti savo veiksmais priešiškumo jausmus, pasak teisėjos, rodo tai, kad viešos akcijos vieta buvo pasirinkta šventovė.

Suėmė šachmatų genijų G.Kasparovą

BBC praneša, kad penktadienį buvo suimtas ir buvęs Rusijos šachmatų čempionas Garis Kasparovas. Vyras buvo prie Maskvos teismo pastato, kai jį suėmė pareigūnai ir kartu su kitais protestuotojais nutempė į netoliese esančią nuovadą.