Veteranai susitarė pateikti kreipimąsi į Hagoje įsikūrusio teismo vyriausiąją prokurorę Fatou Bensouda dėl Rusijos civilių, kurie karštuosiuose taškuose visame pasaulyje panaudojami kaip privatūs kariuomenės samdiniai. Konflikto zonos apima Siriją, Libiją, Užsachario Afriką ir Rytų Ukrainą.

Rusijos vyriausybė oficialiai nepripažįsta užsienio politikos tikslams siekti naudojanti privačias karines kompanijas, o samdinių veikla draudžiama įstatymu. Tačiau šiemet, kai po JAV antskrydžių Sirijoje žuvo ir buvo sužeisti daugybė Rusijos karo samdinių, kai kurių žuvusiųjų artimieji nutarė imtis veiksmų ir Kremliui pateikė viešųjų ryšių galvosūkį.

Veteranų forumo dalyvis Dmitrijus Potapenka teigė, kad per pastaruosius kelerius metus privačių karinių kompanijų rinka Rusijoje smarkiai išaugo. Tačiau, jo teigimu, ši rinka egzistuoja „pilkojoje zonoje“, mat vyriausybė tokią veiklą pripažinti atsisako.

„Dabar Rusijoje yra daugiau privačių karinių kompanijų. Kol mes neapibrėšime teisinio tokių žmonių statuso ir neatsikratysime šios oficialaus lygmens veidmainystės, privačių karinių kompanijų skaičius nesumažės. Bet kurioje valstybėje bandoma vykdyti specialiąsias operacijas. Tai normali praktika“, – sakė D. Potapenka.

Kol kas neaišku, ar Tarptautinis baudžiamasis teismas, karo nusikaltimus tirianti tarpvyriausybinė organizacija, peržiūrės kreipimąsi. Tačiau besikreipdami į Tarptautinį baudžiamąjį teismą forumo organizatoriai parodo besitikintys atidengti paslapties šydą nuo karo samdinių veiklų ir ištraukti juos iš vadinamosios „pilkosios zonos“.

RamiroWTF stopkadras

Valstybės teigimu, „privačių karinių kompanijų nėra“

Jevgenijus Šabajevas, sukarintos organizacijos „Kazokų bendruomenė „Chorvino“ vadovas, yra matomiausia figūra raginant Rusijos karo samdiniams suteikti socialines garantijas ir geresnę teisinę apsaugą. J. Šabajevas yra kariaujančiųjų Rytų Ukrainoje atstovas. CNN jis pasakojo, kad Rusijos valdžia tvirtina, jog Rusijoje privačių karinių kompanijų nėra.

„Pradėjome plačiai išvystytą diskusiją su valdžia. Siunčiame savo užklausas visoms institucijoms. Matote, mes vertiname ir gerbiame tvarką, tad oficialiai išsiuntėme savo užklausas. Iš visų institucijų atkeliavo toks pat atsakymas: „Privačių karinių kompanijų Rusijos Federacijoje nėra, jos į tokią veiklą neįsitraukia, o tarnaujantys privačioms karinėms kompanijoms yra valstybės nusikaltėliai“,– sakė J. Šabajevas.

Po 2018-ųjų vasarį Rusijos samdinius palietusio JAV antskrydžio kai kurie jų, sunkiai sužeisti, buvo sugrąžinti į Maskvą. J. Šabajevas aplankė ligoninėje Maskvoje gydomus sužeistus draugus ir bendražygius. Tuomet jis kalbėjosi su CNN. J. Šabajevas teigė, kad sužalojimai buvo itin rimti, tačiau tvirtino, jog niekas iš samdinių nesutiks kalbėtis su žiniasklaida, nes jų darbo pobūdis užsienyje yra nelegalus, be to, kariai baiminasi Kremliaus represijų.

RamiroWTF stopkadras

Spaudos konferencijoje J. Šabajevas teigė, kad veteranams neliko jokios alternatyvos. Jis sakė: „Mes reikalaujame, nes jau užtektinai prašėme“.

Vieša paslaptis

Ilgą laiką tai, kad savo užsienio politikos tikslams siekti Rusija samdo karius, yra vieša paslaptis. Sirijoje tiek Rusijos kariuomenei, tiek režimą palaikančioms pajėgoms padeda šimtai privačios karinės kompanijos „Vagner“ karių.

Vagner“ veikla susilaukė kruopštaus tarptautinės bendruomenės ir žiniasklaidos nagrinėjimo. 2017-aisiais JAV iždo departamentas „Wagner“ už karių samdymą ir siuntimą kovoti drauge su separatistais Rytų Ukrainoje paskelbė sankcijas. Šiemet buvo nužudyti trys Rusijos žurnalistai, tyrę „Vagner“ veiklą Centrinės Afrikos Respublikoje. Valdžios institucijos tvirtino, kad žurnalistų buvo tykota pasaloje.

Incidentas Centrinės Afrikos Respublikoje atkreipė dar daugiau dėmesio į Rusijos samdinių veiklos užsienyje apimtį. Savo kreipimesi veteranų grupė teigia, kad privačios Rusijos karinės ir saugumo kompanijos veikia Rytų Ukrainos Donbaso regione, Sirijoje, Libijoje, Centrinėje Afrikos Respublikoje, Gabone, Sudane ir Pietų Sudane, Jemene ir kitose Azijos ir Afrikos šalyse.

Rusijos užsienio reikalų ministerija klausimus apie privačias karines kompanijas perduoda Rusijos kariuomenei. Rusijos gynybos ministerija oficialiai nepripažįsta, kad tokios kompanijos kaip „Vagner“ veikia Sirijoje. Rusijos užsienio reikalų ministerija ir Rusijos kariuomenė iš karto neatsakė į užklausas pakomentuoti sekmadienio forumą.

Veteranai teigia siekiantys daryti spaudimą Rusijos valdžiai, kad ši pakeistų įstatymus ir ištrauktų privačių karinių kompanijų veiklas iš šešėlio.

„Kai kurios šeimos dėl tokių veiklų neteko savo mylimų žmonių ir nesulaukė jokių kompensacijų ir socialinio draudimo, kuriuos valstybė turėtų suteikti. Žalojame žmones, kurie negali gauti gydymo – dabar tai vyksta tokiu plačiu mastu. Tokia situacija yra viena iš priežasčių, dėl kurių mes beveik rėkiame apie tai viešai“, – aiškino J. Šabajevas.