Šiaurės Kaukazo regiono musulmonų asociacijos vadovas muftijus Ismailas Berdijevas trečiadienį duodamas interviu naujienų agentūrai „Interfax“ teigė, kad „jei būtų galimybė apipjaustyti visas moteris, tai būtų labai gerai“.

Tokia praktika, kurią taikant įvairiai žalojamas klitoris – nuo jo pradūrimo iki visiško pašalinimo – gali sukelti infekcijas ir nejautrą.

Pastaraisiais metais ši procedūra sulaukė daug tarptautinio dėmesio. Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-Moonas 2014 m. pradėjo pasaulinę kampaniją, kuria siekiama, kad ši praktika nebebūtų taikoma.

Kovą Rusijos prezidento Vladimiro Putino apdovanotas I. Berdijevas teigė, kad moterų lytinių organų apipjaustymas netrukdo moterims atlikti joms skirto motinos vaidmens ir jei visos moterys būtų apipjaustytos, „pasaulyje būtų mažiau sanguliavimo“.

Vėliau jis atsiėmė savo komentarus, teigdamas, kad juokavo ir kad islamo religija apipjaustyti moterų nereikalauja.

I. Berdijevas kalbėjo po to, kai pirmadienį nevyriausybinė organizacija „Russian Justice Group“ paskelbė pranešimą apie ritualinį jaunų merginų apipjaustymą keliuose Dagestano kalnų kaimeliuose. Pranešime teigiama, kad Dagestane į šią praktiką valdžia nekreipia jokio dėmesio.

„Dagestane didžioji visuomenės dalis vis dar nėra pasiruošusi pripažinti, kad ši problema egzistuoja“, – rašoma pranešime. Be to, pranešama, kad kai kuriuose kaimuose tai yra laikoma privalomu ritualu siekiant kontroliuoti seksualumą.

Šiųmečiais UNICEF duomenimis, maždaug 200 mln. mergaičių ir moterų visame pasaulyje patiria lytinių organų apipjaustymą. 44 mln. iš jų – jaunesnės nei 15 metų amžiaus.