Manoma, kad tos „paklydusios“ raketos buvo trečiadienį paleistos kartu su kitomis iš Rusijos karo laivų Kaspijos jūroje, Maskvai jau devynias dienas bombarduojant Sirijos prezidento Basharo al Assado priešininkus.

Kitas JAV pareigūnas sakė, kad Irane neva nukritusios raketos buvo sparnuotosios raketos „Kalibr NK“, kurias Rusija „pirmąsyk panaudojo kovinėje aplinkoje“.

Vienas iš pareigūnų teigė, kad gali būti nukentėjusių, tačiau kol kas tokia informacija nepatvirtinta, pranešė „CNN“.

Taip pat nežinoma, kur tiksliai Irano teritorijoje nusileido rusų pasiųstos raketos. Žinoma, kad Rusija raketas į Siriją paleido nuo Pietinės Kaspijos jūros pusės, tai reiškia, kad raketos turėjo skristi virš Irano ir Irako teritorijų.

Žvalgybos ataskaitą apie žalos įvertinimą gavusios Jungtinės Amerikos Valstijos mano, kad buvo apgadinti kai kurie pastatai, taip pat galėjo nukentėti civiliai.

Rusai šiai operacijai panaudojo iki šiol kovos lauke nenaudotą raketą „Kaliber“.

JAV taip pat pranešama, kad šios informacijos kol kas nepatvirtino nei Irano, nei Rusijos pareigūnai.

Irane – prieštaringi pranešimai

Irano naujienų agentūra IRNA trečiadienį pranešė, kad nežinomas skraidantis objektas pataikė į Irano Vakarinio Azerbaidžano provincijoje esantį Ghozghapano kaimą, kuris yra po raketų skrydžio trajektorija, skelbia BBC.

Tačiau konservatyvi Irano žiniasklaida pranešimus apie į Iraną pataikiusias raketas pavadino „psichologinėmis JAV operacijomis prieš Maskvą“.

„Nuo tada, kai Rusija pradėjo savo operacijas Sirijoje, Vakarų žiniasklaida ir pareigūnai ryžtingai ėmėsi atkaklaus puolimo prieš Maskvą“, – teigia naujienų agentūra FARS, kuri spėjamai turi artimus ryšius su Irano revoliucine gvardija.

Irano valstybinė televizija IRINN vėlų ketvirtadienį informavo, kad neįvardintas Irano pareigūnas taip pat paneigė CNN pranešimą.

Irano pusiau oficiali naujienų agentūra FARS papildomai pranešė, kad Irano Gynybos ministerija atmetė pranešimus, kad keturios iš 26 sparnuotųjų raketų, paleistų iš Rusijos Kaspijos flotilės į „Islamo valstybės“ taikinius Sirijoje, sprogo Irane. FARS pridūrė, kad Irano Gynybos ministerijos teigimu, šie pranešimai yra dalis Vakarų „psichologinio karo“.

Rusai neigia

Rusijos gynybos ministro atstovas spaudai generolas Igoris Konašenkovas paneigė Rusijai mestus kaltinimus ir teigė, kad „CNN“ remiasi nepatvirtintais, anoniminiais šaltiniais.

„Kitaip nei „CNN“ mes neskelbiame naujienų, remdamiesi anoniminiais šaltiniais“. Taip pat jis pabrėžė, kad Rusija „parodė, kur buvo paleistos raketos ir kokius taikinius jos pasiekė“.

„Kiekvienas profesionalas žino, kad šių operacijų metu prieš ir po smūgio mes visada fiksuojame taikinį. Visos mūsų raketos pasiekė taikinį“,- „CNN“ paskelbtą informaciją komentavo Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu atstovas spaudai generolas Igoris Konašenkovas.

Reaguodamas į tai, vienas JAV pareigūnas, susipažinęs su žvalgybos ataskaitomis, CNN sakė: „Tai žmonės, kurie mums sakė, kad Kryme nėra žaliųjų žmogeliukų“. Pareigūnas omenyje turėjo Maskvos neigimus, kad žalias uniformas vilkintys ir rusiškais ginklais prieš Ukrainos valdžią kovojantys žmonės – dažnai vadinami „žaliaisiais žmogeliukais“ – iš tikrųjų yra Rusijos kariai. Maskva vėliau Krymą aneksavo.

DELFI primena, kad Rusijos karo laivai į Sirijos teritoriją paleido 26 raketas. Operacijoje dalyvavo keturi Rusijos karinio laivyno Kaspijos flotilės laivai. Rusija teigė siekianti smogti „Islamo valstybės“ organizacijai, tačiau JAV patvirtino, kad Rusijos raketos buvo nukreiptos prieš Sirijos opozicijos pajėgas, remiamas JAV.

Trečiadienį Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu prezidentui Vladimirui Putinui Rusijos televizijoje sakė, kad 26 raketos, paleistos iš laivų, pasiekė taikinius ir civiliai nenukentėjo. Tada V. Putinas pasveikino ministrą.

Nėra aišku, ar S. Šoigu turėjo omenyje tas pačias raketas kaip ir amerikiečių pareigūnai, kadangi pastarieji galėjo kalbėti apie raketas, paleistas jau po televizijos laidos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5176)