Refatas Cubarovas, totorių asamblėjos Medžliso pirmininkas, sekmadienį AFP sakė, kad jam buvo neleista atvykti į Rusijos kovo mėnesį aneksuotą Krymą ir kad jam buvo įteiktas oficialus dokumentas, kuriuo iki 2019-ųjų draudžiama atvykti į Rusijos teritoriją.

Anksčiau atvykti į Krymą nebuvo leista Ukrainos parlamentarui Mustafai Cemilevui – gerbiamam totorių mažumos lyderiui.

„Atrodo, kad visa valstybė paskelbė man karą, – AFP sakė R.Cubarovas po to, kai šeštadienį jam nebuvo leista kirsti sienos. – Tai mažas gabalėlis didelės neteisybės, kuri dabar vyksta Kryme“.

Maskva Ukrainos Krymo pusiasalį kovo mėnesį aneksavo po ginčijamo referendumo, kuriame, pasak Kremlių remiančios valdžios, beveik 97 proc. rinkėjų nusprendė atsiskirti nuo Ukrainos ir prisijungti prie Rusijos.

300 tūkst. Krymo totorių, kurie sudaro maždaug 12 proc. pusiasalio gyventojų, daugiausia boikotavo tą balsavimą ir po aneksijos susiduria su vis didesniais sunkumais.

Jungtinės Tautos praneša užfiksavusios „rimtų problemų“ dėl priekabiavimo ir bauginimo, su kuriais susiduria totorių bendruomenė Kryme, didėjant nuogąstavimams dėl religinio persekiojimo.