Diskusijos dėl Rusijos kaip energijos tiekėjos patikimumo kilo sausio pradžioje, kai dėl ginčo tarp Maskvos ir Minsko trims dienoms buvo sutrikęs naftos tiekimas Lenkijai, Vokietijai ir kitiems Europos vartotojams.

Konferencijoje, kurioje diskutuota dėl strateginės Rusijos ir Vokietijos partnerystės, I. Šuvalovas komentavo tarp europiečių kilusį nerimą, kad Maskva naftą ir dujas gali naudoti kaip ginklą politiniams tikslams įgyvendinti.

"Mes jau seniai paskelbėme planus pereiti prie europinių dujų kainų iki 2011 metų ir leidome suprasti, kad Baltarusija turi pasirengti kainų kilimui. Kita vertus, niekas tuo metu nekalbėjo apie muito įvedimą naftai, tiekiamai "Družba" dujotiekiu, o tai pažeidė tarptautinės prekybos normas", - sakė pareigūnas.

Baltarusijos veiksmus pavadinęs mėginimu šantažuoti I. Šuvalovas pažymėjo, kad Rusijos sprendimas suteikti prioritetą energetinio saugumo klausimui jos pirmininkavimo Didžiajam aštuonetui metu nenuėjo veltui.

"Visą laiką raginome, kad valstybės, gaminančios, transportuojančios ir perkančios energetinius išteklius elgtųsi skaidriai. Rusija buvo priversta padaryti nuolaidų spręsdama konfliktą su Baltarusija. Nors dar kurį laiką subsidijuosime Baltarusijos ekonomiką, jau pasimokėme iš šios situacijos", - teigė I. Šuvalovas, tačiau atmetė galimybę, kad Rusija ratifikuos Energetikos chartijos sutartį, ir nurodė, jog Rusija garantuos tinkamą naftos tiekimą kita forma.