Kaip praneša newsru.com, jis pareiškė, kad Rusija sieks, jog „visa tiesa“ apie tragediją Odesoje būtų iškelta į viešumą.

„Tai, kas įvyko Odesoje gegužės 2 d. – grynas fašizmas. Mes neleisime sušluoti po kilimu faktų, ką dabar bando padaryti valdančioji koalicija (Ukrainoje), slėpdama tyrimą nuo visuomenės“, – pasakė K. Lavrovas per gėlių dėjimo ceremoniją Pergalės dienos proga Maskvoje.

„Sieksime teisybės, sieksime, kad visi įrodymai, kuriuos pateikė mačiusieji, ir kurie liudija, jog valdžia sąmoningai nutyli apie tragedijos mastus, nė viena jų dalelė neliktų neištirta ir neiškelta į viešumą“, – Rusijos užsienio reikalų ministrą cituoja RIA „Novosti“.

Europą K. Lavrovas apkaltino tuo, kad ten „daugybę metų užsimerkiama prieš fašizmo ideologijos atgimimą“. Tragediją Odesoje jis laiko „gyva fašizmo apraiška“.

„Daugybę metų Europa užsimerkia prieš tai, kad ši ideologija įgyja vis daugiau šalininkų, kad jos propaguotojai verbuoja vis daugiau naujų pasekėjų, rengia maršus buvusių esesininkų, kuriuos Niurnbergo tribunolas pripažino nusikaltėliais, garbei. Tačiau tai, kas vyksta dabar, jau yra ne šiaip maršai su lozungais, aukštinančiais nacistinius nusikaltėlius – tai jau gyva fašizmo apraiška. Tai, kas įvyko Odesoje gegužės 2 d. – grynas fašizmas“, – pasakė K. Lavrovas.

Rusijos užsienio reikalų ministro pasisakymai apie fašizmą nuskambėjo kaip neakivaizdi polemika su Vokietijos kanclere Angela Merkel, kuri gegužės 9-osios paradą Kryme pavadino gėdingu. Kanclerė pareiškė, kad gegužės 9 d., žinoma, yra svarbi data rusams, tačiau Ukrainos krizės kontekste Pergalės dienos švęsti nedera.

Per neramumus Odesoje, valdžios duomenimis, žuvo 46 žmonės, daugiau nei 200 buvo sužeisti.

Primename, kad gegužės 2 d. futbolo komandų „Černomorec“ ir „Metalist“ sirgaliai bei jas palaikantys vietinio Euromaidano dalyviai įveikė ginkluotus separatistus, kurie atakavo proukrainietišką mitingą Odesoje. Masiniuose susirėmimuose miesto centre dalyvavo šimtai žmonių iš abiejų pusių.

Aikštėje įkurtas Antimaidano palapinių miestelis buvo nusiaubtas ir sudegintas. Rusijos šalininkai, anksčiau gyvenę minėtame palapinių miestelyje, užėmė Profsąjungų rūmus ir mėgino atremti puolimą. Pastatas buvo apmėtytas „Molotovo koteiliais“ ir užsidegė.

Provakarietiškas Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas apkaltino Rusiją suplanavus riaušes, kurios nulėmė tų žmonių žūtį.