Rusijos pilotas Vladimiras Sadovničius ir jo partneris estas Aleksejus Rudenka nuteisti kalėti 8,5 metų dėl aviacijos atsarginių dalių kontrabandos, tarptautinių oro transporto taisyklių pažeidimo ir neteisėto sienos kritimo. Maskva šį nuosprendį pavadino "politiškai motyvuotu" ir pagrasino išsiųsti 200 tadžikų migrantų. Be kita ko, Rusija jau iškvietė savo ambasadorių į sostinę pasitarimui.

"Tadžikistanas pareiškė esąs pasirengęs išspręsti šį klausimą, kad būtų išvengta tolesnio dvišalių santykių blogėjimo", - teigė Rusijos ambasados Tadžikistane patarėjas Vladimiras Vanijevas po susitikimo su ambasadoriumi Jurijumi Popovu ir Tadžikistano prezidentu Emomaliu Rachmonu.

J. Popovas penktadienio rytą išskrido į Maskvą konsultacijoms, informavo V. Vanijevas.

"Federalinė migracijos tarnyba yra pasiruošusi namo išsiųsti apie 100 nusikaltusių tadžikų", - teigė V. Vanijevas. Pasak jo, kiti 134 tadžikai taip pat gali būti deportuoti dėl neatitikimų dokumentuose.

Anot diplomatinio šaltinio, šis įspėjimas yra "Rusijos asimetriškas atsakas" į Tadžikistano valdžios sprendimą.

Du lėktuvai "An-72" Tadžikijos mieste Kurgan Tiubė nusileido kovo mėnesį grįždami iš Afganistano, kur jie pristatė humanitarinę pagalbą. Pilotai turėjo teisę skristi per Tadžikistaną, tačiau, pasak šalies eismo kontrolierių, jiems nebuvo duotas patvirtinimas nusileisti ir buvo paprašyta grįžti atgal į Kabulą. Kadangi pilotai neturėjo pakankamai degalų, jie buvo priversti nusileisti Tadžikistano teritorijoje.