Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) nurodė, kad tas agentas yra Ryanas C.Fogle'as, dirbęs JAV ambasados Maskvoje politinio skyriaus 3-uoju sekretoriumi, ir kad jis buvo grąžintas Amerikos atstovybei po sulaikymo ir apklausos.

Rusijos URM nurodė JAV ambasadoriui Michaelui McFaului trečiadienį atvykti pasiaiškinti dėl šio incidento ir pasmerkė Vašingtoną dėl "provokuojančių veiksmų Šaltojo karo dvasioje".

Rusija paskelbė R.C.Fogle'ą nepageidaujamu asmeniu, kuris turi grįžti į Jungtines Valstijas "kiek galima greičiau". Šis pareiškimas labai skyrėsi nuo abiejų šalių neseniai išsakytų bendrų pasižadėjimų bendradarbiauti žvalgybos srityje po Bostono maratono sprogdinimų.

JAV Valstybės departamento atstovas Patrickas Ventrellas vėliau patvirtino, kad vienas Amerikos ambasados darbuotojas buvo trumpam sulaikytas, tačiau atsisakė komentuoti pareiškimus, kad tas žmogus buvo slaptas CŽV agentas.

"Galime patvirtinti, kad vienas mūsų JAV ambasados pareigūnas Maskvoje buvo trumpam sulaikytas ir paleistas, - P.Ventrellas sakė žurnalistams. - Matėme Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešimą ir šįkart jokių tolesnių komentarų neturime."

Vienas JAV pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo, sakė, kad tokiais atvejais, "kai duodami nurodymai išsiųsti mūsų darbuotojus, mes tai padarome".

P.Ventrellas užsiminė, kad daugiau detalių gali būti paviešinta po ambasadoriaus M.McFaulo susitikimų, tačiau taip pat atsisakė komentuoti, kokių atsakomųjų veiksmų galėtų imtis Vašingtonas.

Rusijos valstybinės televizijos anglų kalba transliuojantis kanalas RT paviešino nuotraukas, kuriose matoma, kad R.C.Fogle'as, dėvintis beisbolo kepuraitę, arešto metu buvo paguldytas veidu žemyn ir laikė rankas sudėjęs už nugaros.

Vėliau jis buvo parodytas apklausiamas FSB. Buvo parodyti amerikiečio turėti dokumentai, tarp jų - jo pasas, pluoštas 500 eurų banknotų, taip pat kažkokie laiškai.

FSB filmuotoje medžiagoje taip pat matoma numanomi šnipinėjimo atributai: du perukai, kompasas, įprastas Maskvos miesto žemėlapis ir kiek senamadiškas mobilusis telefonas.

FSB pranešime perspėjama, kad "pastaruoju metu Amerikos žvalgyba ne kartą bandė verbuoti Rusijos teisėsaugos institucijų ir specialiųjų žinybų darbuotojus; tokie mėginimai buvo fiksuojami ir perduodami Rusijos FST kontržvalgybos kontrolei".

Rusijos valstybinė televizija parodė FSB pateiktą filmuotą medžiagą, kuriame languotus marškinius vilkintis R.C.Fogle'as matomas sėdintis, o kitas vyras, veikiausiai Rusijos saugumo pareigūnas, informuoja įtariamąjį apie jo įvykdytą nusikaltimą.

Amerikietis buvo apkaltintas pasiūlęs 100 tūkst. dolerių vienam Rusijos saugumo tarnybos agentui, dirbančiam kontržvalgybos operacijose neramiame Šiaurės Kaukazo regione, kad jis šnipinėtų JAV naudai.

"Iš pradžių tuo nepatikėjome, nes, kaip žinote, FSB aktyviai padėjo tyrimui dėl sprogdinimų Bostone", - sakė pareigūnas, kai R.C.Fogle'as ir trys kiti vyrai tylėdami klausėsi, sukryžiavę rankas.

FSB ir griežtai kontroliuojama Rusijos valstybinė žiniasklaida antradienį atrodė siekiančios pademonstruoti visuomenei, kad sučiuptas amerikietis yra tikras agentas, keliantis pavojų šalies interesams.

RT paskelbtose nuotraukose taip pat matomas dokumentas, pavadintas "rašytinėmis instrukcijomis dėl Rusijos piliečio verbavimo".

Ištraukoje iš to dokumento, esą rasto pas R.C.Fogle'ą, sakoma:"Mielas drauge, tai avansas nuo asmens, kuriam padarė įspūdį jūsų profesionalumas ir kuris labai vertintų jūsų tolesnį bendradarbiavimą su mumis".

Be 100 tūkst. dolerių avanso, "mes siūlome iki 1 mln. dolerių per metus už ilgalaikį bendradarbiavimą, su papildomais priedais už informaciją, kuri mums padėtų", teigiama dokumente.

Analitikai sakė, kad didelis žiniasklaidos dėmesys šiam incidentui veikiausiai rodo, jog aukšto rango Rusijos lyderiai nusprendė pademonstruoti Vašingtonui politinį akcentą.

Paprastai tokios įtariamų agentų sulaikymo operacijos vykdomos patylomis, o apie dvišalius pareigūnų išsiuntimus dažnai pranešama tik po įvykusio fakto.

Nepriklausomas analitikas Aleksandras Golcas pridūrė, kad milijono dolerių atlyginimas, kurį Jungtinės Valstijose esą buvo pasiryžusios mokėti tam Rusijos saugumo tarnybos darbuotojui, atrodo pernelyg didelė eiliniam pareigūnui.

"Tie skaičiai iškelia raudonų vėliavėlių, - A.Golcas sakė duodamas interviu telefonu. - Už tokią sumą jie galėjo tikėtis gauti bent jau Rusijos užsienio žvalgybos vadovo pavaduotoją."