Rusijos kariškiai kaltino JAV vilkinant pateikti atsakymą į Maskvos pasiūlymus kartu prižiūrėti, kaip laikomasi paliaubų Sirijoje. Vienas aukštas pareigas užimantis Rusijos generolas praeitą savaitgalį pareiškė, kad tolesnis vilkinimas pareikalaus daugiau civilių gyvybių. Kaip pavyzdį jis pateikė padėtį Alepo mieste, kur, kaip pranešama, nuo paliaubų įsigaliojimo 67 civiliai žuvo nuo kovotojų ugnies.

Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo pareigūnas generolas leitenantas Sergejus Rudskojus pirmadienį paskelbtame pranešime nurodė, kad Rusija turės vienašališkai naudoti jėgą, nes Jungtinės Valstijos per praeitą savaitę vykusias derybas atsisakė koordinuoti bendrą atsaką.

„Amerikos pusė nebuvo pasiruošusi šioms konkrečioms diskusijoms ir patvirtinti sutartį“, – sakoma pranešime, kuriame cituojami to kariškio žodžiai.

JAV pareigūnai šio pareiškimo kol kas nekomentavo.

Rusijos ir JAV palaikomos paliaubos įsigaliojo nuo vasario 27 dienos ir padėjo smarkiai sumažinti smurtą. Tačiau šios paliaubos netaikomos džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IS) ir su „al Qada“ susijusiai „al Nusra Front“.

„Stratfor“: Rusija permetė į Siriją naujos technikos

Nepaisant pareiškimo apie didžiosios dalies karinių oro pajėgų išvedimą iš Sirijos, Rusija toliau didina aktyvumą Hmeimimo aviabazėje Latakijoje.

Apie tai praneša JAV privati žvalgybos ir tyrimų kompanija „Stratfor“. Jos duomenimis, pastarosiomis dienomis Rusija permetė į Siriją naujų sraigtasparnių, informuoja newsru.com.

„Stratfor“ paviešino kovo 17 d. iš kosmoso darytas nuotraukas, kuriose užfiksuota aviabazė Latakijoje ir Tartuso uostas. Iš nuotraukų matyti, kad daugiau nei ketvirtadalis Rusijos aviacijos paliko Siriją.

„Stratfor“ duomenimis, kovo 15 d. išskrido „Su-34“, „Tu-154“, kitą dieną – 12 lėktuvų „Su-25“ ir dalis krovininių lėktuvų „Il-76“.

Kaip rašoma pranešime, nors lėktuvai „Su-24“ nuotraukose matyti, gali būti, kad jie vėliau išskrido iš bazės.

Nuotraukose matyti, kad per kelias pastarąsias dienas Rusija dislokavo daugiau sraigtasparnių aviabazėje, taip pat ir „Mi-28“ ir „Ka-52“. Šie sraigtasparniai gali atlikti tiek saugojimo funkcijas, tiek paieškos ir gelbėjimo operacijas, suteikti paramą iš oro sausumos pajėgoms.

Be to, agentūra pabrėžia, kad Rusija kol kas neišskraidino lėktuvų „Su-30“ ir „Su-35“ ir po paskelbimo apie kariuomenės išvedimą ir toliau iš oro palaikė Sirijos valstybines pajėgas Palmyros apylinkėse, kovojančias su teroristine grupuote „Islamo valstybė“.

„Stratfor“ duomenimis, bazės Tartuso uoste nuotraukose matyti, kad didelio rusiško technikos judėjimo iš Sirijos nėra. Uoste matyti karinės transporto priemonės.

Primename, kad kovo 14 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie Rusijos karinių pajėgų pagrindinės dalies išbedimą iš Sirijos. Jis taip pat pareiškė, kad Gynybos ministerijai iškeltos užduotys iš esmės įvykdytos. Kitą dieną pirma Rusijos lėktuvų grupė išskrido iš Sirijos. Joje buvo lėktuvas „Tu-154“ ir „Su-34“.

Kovo 16 d. Rusijos Gynybos ministerija pranešė apie dar vienos grupės išvedimą, taip pat – „Il-76“ ir „Su-24M“. Tą pačią dieną naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi kadrų analize, paskaičiavo, kad iš Sirijos išvesta beveik pusė Rusijos lėktuvų.

Praėjusį penktadienį JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinės vadovybės papulkininkis Patrickas Ryderis pareiškė, kad Rusija išvedė didžiąją dalį smogiamosios aviacijos iš Sirijos.