„Rusijoje piktinamasi Slovjanske pradėta baudžiamąja karine operacija, pritraukiant teroristus iš „Pravyj sektor“ („Dešiniojo (teisiojo) sektoriaus“) ir kitų ultranacionalistinių organizacijų, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija. – Ukrainos armijos daliniai panaudoja tankus, kitą sunkiąją techniką, kovos sraigtasparnius, kurie raketomis smogia į protestuotojus. Gaunama informacijos apie žuvusius ir sužeistus žmones“.

„Kaip mes jau ne kartą perspėjome, kad armijos panaudojimas prie savo liaudį yra nusikaltimas ir veda Ukrainą į katastrofą“, – sakoma URM pareiškime.

„Mes ryžtingai reikalaujame, kad Vakarai atsisakytų griaunamosios politikos Ukrainos atžvilgiu ir kad tie, kurie pasiskelbė valdžia Kijeve, nedelsdami nutrauktų baudžiamąją operaciją ir bet kokį smurtą prie savą liaudį, paleistų politinius kalinius, užtikrintų visišką laisvę žurnalistų veiklai“, – nurodoma Rusijos URM pareiškime, išplatintame penktadienį.

Prezidento Vladimiro Putino atstovas, savo ruožtu, ragina Vakarus imtis priemonių prieš karinį puolimą Ukrainos rytų miesto Slovjanske, kur dauguma gyventojų yra rusai.

„Mes raginame Europos sostines ir Jungtines Amerikos Valstijas tinkamai įvertinti tai, kas vyksta ir, žinoma, mes raginame visus, kurie naudoja aviacija prieš gyvenvietes persigalvoti“, – sakė Dmitrijus Peskovas, pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Kijevo valdžios nurodymu penktadienio rytą pradėtas karinis puolimas Slovjanske sukėlė Maskvos pasipiktinimą; Rusijos pareigūnai ir televizijos naujienų vedėjai šį puolimą iš karto pavadino „baudžiamąja akcija“.

Maskva taip pat kaltina Vakarus neramumų skatinimu Ukrainoje.

„Palaikydami valstybinio perversmo organizatorius Kijeve, kai šie jėga tramdė protestus, JAV ir ES prisiima didžiulę atsakomybę, faktiškai nukerta kelius taikaus krizės sprendimo link“, – sako Rusijos URM.

Maskva dar tvirtina itin nerimaujanti dėl pranešimų, kad eteryje per puolimą buvo girdima anglų kalba ir kad „tarp puolančiųjų Slovjanske buvo pastebėti angliškai kalbantys užsieniečiai“.

Maskva pareiškė, kad užsienio kišimasis į Ukrainos konfliktą yra nepriimtas, ir pridūrė, kad Vašingtonas gana neaiškiai neigė JAV samdinių buvimą Ukrainoje.

„Puikiai žinoma, kad vadinamosios privačios karinės organizacijos nedirba užsienyje be JAV valstybės departamento žinios“, – pažymima Rusijos URM pranešime.

Rusijos valstybinė televizija citavo Slovjansko gyventojus, kurie šį Kijevo pradėtą puolimą palygino su nacių operacijomis prieš civilius gyventojus.

„Visai kaip fašistai užpuolė Sovietų Sąjungą 1941-aisiais, taip ir šiandien baudžiamoji kariuomenė užpuolė miegantį miestą“, – sakė televizijai „Rossija 24“ vietinis gyventojas Olegas Cariovas.

Ukraina neigia Rusijos kaltinimus pažeidus Ženevos susitarimą

Ukraina kategoriškai paneigė Rusijos bandymus apkaltinti Kijevą praėjusį mėnesį Ženevoje sudaryto susitarimo pažeidimu ir pareiškė, kad Maskva nesiėmė jokių priemonių įtampai Ukrainos rytuose deeskaluoti, praneša "Reuters".

"Vietoje to, Rusija daugeliu atvejų remia rytiniuose Ukrainos regionuose veikiančias teroristines grupes, kurios kelia pavojų civiliams, paima žmones įkaitais ir kuria teroro bei smurto atmosferą", - teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Be kita ko, ministerija pridūrė, kad Ukrainos valdžia yra pasiruošusi derėtis su Rusijos pasiuntiniu siekiant rasti krizės sprendimą, tačiau teigė, kad Kijevas nebuvo informuotas apie jo atvykimą į Rytų Ukrainą.

Balandžio 17 dieną Rusijos, Ukrainos, JAV ir ES diplomatijos vadovai Ženevoje sudarė susitarimą dėl įtampos Ukrainoje sumažinimo. Tačiau nuo to laiko nebuvo pasiekta jokios pažangos.