Buvęs bendramokslis iš universiteto Majidas Movahedi apipylė rūgštimi Ameneh Bahrami (34 m.) veidą ir rankas už tai, kad jinai jį atstūmė. 2008 m. lapkritį Teherano baudžiamasis teismas priėmė nuosprendį, jog užpuolikas turi būti apakintas, kad netektų regėjimo, kaip ir nukentėjusioji. Tokias bausmes leidžia musulmonų religinių normų visuma – šariatas.

Liepą nuteistajam 11-ai valandų atidėjo bausmės vykdymą, nes A. Bahrami pasinaudojo teise atleisti užpuolikui. Kalėjimo prižiūrėtojai rengėsi apipilti kaltininkui akis rūgštimi, bet gavo pranešimą, kad nukentėjusioji jam atleidžia.

Teisėsaugos pareigūnai pranešė A. Bahrami, kad ji nebegaus kompensacijos, kurią turėjo sumokėti kaltininkas. Moteris teigia, kad taip jai mokama už atlaidumą.

M. Movahedi bausmę pakeitė 10 metų kalėjimo ir penkeriais tremties į nuošalią vietovę metais. Be to, jam nebereikia mokėti kompensacijos.

„Sutikau atleisti M. Movahedi, bet neatsisakiau kompensacijos. Teisėsaugos pareigūnai pripažino, kad kompensacijos reikalavimas teisėtas. Tačiau vėliau prokuroro padėjėjas pasakė, kad suklydo, o mano reikalavimas gauti kompensaciją neturi teisinio pagrindo“, – teigė nukentėjusioji.

Moteriai reikia pinigų plastinėms operacijos. Gydymui Barselonoje ji jau išleido 600 tūkstančių, skaičiuojant litais. Dalį šios sumos kompensavo Irano valdžia. Gydymą būtina tęsti.

Prokuroro pavaduotojas Feridounas Amirabadi nurodė moteriai pasirašyti dokumentą, kuriuo ji atsisakė kompensacijos.

Advokatas paaiškino, kad prokuroro pavaduotojas neturi teisės šito reikalauti. A. Bahrami kreipėsi į teismą, kaltindama prokuroro pavaduotoją sulaužius jos pasitikėjimą ir neleidus pasinaudoti jai savo teisėmis.

„Neišmaniau įstatymų, negalvojau, kad prokuroro pavaduotojas galėtų man meluoti. Pasirašiau dokumentus, vadovaudamasi melaginga informacija. Jei Majidas Movahedi išeis iš kalėjimo nesumokėjęs kompensacijos, tai reikš, kad su manim neteisėtai pasielgta“, – teigė moteris.

A. Bahrami reikalauja leidimo susitikti su Irano parlamentarais aptarti moterų teisių į kompensaciją. Pagal Irano islamišką baudžiamąjį kodeksą, moterys turi teisę į perpus mažesnę kompensaciją nei vyrai.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai ji atleido M. Movahedi, nukentėjusiąją tėvų namuose aplankė Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas. Jis pasiūlė padengti trečdalį gydymo išlaidų. Bet prezidentą lydėjęs padėjėjas pareiškė, kad pasiūlymą pirma reikia apsvarstyti.

Nors buvusio prezidento Mohammado Khatami vyriausybė skyrė lėšų gydymui, A. Bahrami sako esanti priversta užsidirbti trūkstamą sumą filmuodamasi užsienio televizijų dokumentiniuose filmuose.