„Artėjant rugsėjo 18 dienos parlamento rinkimams, kurie pirmą kartą vyks Kryme, iš Ukrainos valdžios pusės formuojasi „politinės diversijos“ hipotezė“, – rašo straipsnio autorius. Rusijos ministrui pirmininkui Dmitrijui Medvedevui kalba eina apie „nusikaltimą prieš Rusiją ir Rusijos žmones“. „Le Temps“ publikacijoje teigiama, kad Kremlius praėjusį penktadienį, rugpjūčio 12 dieną, pasiruošė kovai, paskelbdamas apie Kryme dislokuojamą priešraketinės ir priešlėktuvinės gynybos sistemą „S-400 Triumph“.

Kad apsigintų nuo Ukrainos? Nebūtinai. „Maskva laiko Kijevą nepriklausomu veikiančiu asmeniu, – sako Prahos Tarptautinių santykių instituto mokslinis bendradarbis Markas Galeotti, kuris specializuojasi Rusijos klausimuose. – Šio manevro tikslas – sutrukdyti NATO kai kuriose srityse panaudoti zenitines raketas. Rusija Juodojoje jūroje reprodukuoja modelį, kurį naudoja į šiaurę nuo Baltijos šalių“.

„S-400“ yra vienas iš sudėtingiausių ginklų Rusijos arsenale. Jie leidžia perimti bet kurį raketos paleidimą ar oro antpuolį 400 kilometrų ribose. Tuo tarpu ukrainiečiai turi NATO bazę Konstancos uoste Rumunijoje, už 390 kilometrų nuo Krymo“, – patikslinama publikacijoje. Jos autorius nurodo, kad pirmą kartą Juodosios jūros baseine dvi valstybės atsidūrė tokiame santykyje – „be abejonės, tyliai pritarus Turkijai, NATO narei ir dar vienai didelei regiono galiai“.

„Mažai tikėtina, kad pietuose įvyks Rusijos puolimas. Tam reikia, kad jų kariuomenė mobilizuotų sausumoje tris ar keturis kartus daugiau žmonių, nei mūsiškė, – sakė leidiniui šaltinis Kijevo saugumo sistemoje. – Ne viskas, kas vyksta Kryme, turi padarinius Donbase“.

Kaip pažymima publikacijoje, pastarosiomis dienomis padažnėjo paliaubų pažeidimai, ypač iš ukrainiečių pusės, kurie apšaudo separatistų pėstininkų kovos mašinas, kurių judėjimo intensyvumas Donbaso keliais smarkiai padidėjo.