Ginti ėmėsi futbolo chuliganai, turkai, indai

AFP pranešė, kad Šiaurės Londone, Enfilde, gyvenamųjų namų kvartalą ėmė saugoti patys gyventojai. Šimtai Londono gyventojų išėjo į gatves ginti savo rajonų nuo plėšikautojų ir padegėjų, kurie Didžiosios Britanijos sostinėje siautėja pastarąsias keturias dienas.

Taip pat nuotraukos ir pranešimai byloja, kad savo rajonus ir juose esančias parduotuves ėmė saugoti tiek turkai, tiek indų sikhų vyrai. Sikhai rinkosi prie Šri Guru Singh Sabha šventyklos, esančios Pietų Londone, mėgindami apsaugoti rajoną nuo riaušininkų.

DELFI skaitytojas Edgaras taip pat pranešė, kad kai kurias Londono gatves pradėjo saugoti vietiniai futbolo klubų (FC Millwall, Crystal Palace, West Ham United ir t.t.) fanai, garsėjantys kaip chuliganai.

Kitas DELFI skaitytojas Nerijus pasakojo, kad antradienio vakarą Londono vakaruose, netoli West Draytono "High Streeto", parduotuvės ir degalinės buvo uždarytos, tik dvi parduotuvės dirbo užtraukusios grotas ant langų, o įėjimus saugojo po kelis vyrus, turbūt tai buvo savininkų draugai ar giminaičiai. Vakare gatvėse žmonių buvo gerokai mažiau bei įprasta - koks trečdalis, tačiau baruose lankytojų netrūko.

Nerijus pasakojo pasigedęs policijos, o tuo tarpu gatvėje vaikštinėjo jaunas juodaodis, kuris siūlė pirkti apynaujį televizorių tik už trisdešimt svarų.

Vaizdais po riaušių iš Tottenham rajono Londone dalinasi DELFI skaitytojas, gyvenantis netoliese:

Vaikys vandens patrankomis, svarsto apie gumines kulkas

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas trečiadienį paskelbė, kad nuo šiol policija riaušininkams vaikyti galės naudoti vandens patrankas.

"Nors šiuo metu jos nėra reikalingos, dabar turėsime atsarginius planus, kad vandens patrankos galėtų būti paruoštos per parą", - D.Cameronas sakė po keturias naktis iš eilės šalyje siautėjusios smurto bangos.

Londono policijos pajėgos antradienį pareiškė svarstysiančios galimybę imti naudoti gumines kulkas – vis garsiau reiškiami raginimai policijos pajėgoms prieš riaušininkus imtis griežtesnių priemonių. Neramumai mieste trunka jau ketvirta para.

„Tai taktika, kuria pasinaudos policija, jei manys, kad tai būtina“, - sakė policijos pajėgų atstovas Stephenas Kavanaghas.

Policijos pareigūnai teigė norintys būti neteisūs, tačiau prognozuoja, kad neramumai dar nesibaigs.

Paklaustas apie tokias riaušių malšinimo priemones kaip guminės kulkas, policijos atstovas sakė: „Per naktį policijos vyriausiojo komisaro pavaduotojas su kolegomis svarstė šią galimybę. Buvo nuspręsta, kad guminės kulkos bus panaudotos, jei tai bus būtina“.

„Siaučia labai greitai veikiantys ir judantys nusikaltėlių susivienijimai, grupės – kol mes pasirengsime šaudyti guminėmis kulkomis, jie jau bus pasitraukę“, - baiminasi pareigūnas.

Jei net ir tai nepadėtų, kariuomenės specialusis pėstininkų batalionas, vadinamas „Spearhead Lead Element“, yra pasirengęs veikti, jei situacija pablogėtų.

Panaudojo šarvuotus automobilius

S.Kavanaghas sakė, kad praeitą naktį policijos pareigūnai pirmą kartą prieš riaušininkus ir nusikaltėlius panaudojo šarvuotus automobilius, dar vadinamus „Jankels“.

„Taktika, kai šie šarvuoti automobiliai dideliu greičiu važiuoja į miestą siaubiančius nusikaltėlius, dar niekada nebuvo pritaikyta praktikoje. Tai pirmasis kartas. Londono žmonės šokiruoti mūsų veiksmų, tačiau nėra kito pasirinkimo“, - kalbėjo policijos atstovas.

Susirūpinęs dėl padėties, iš atostogų anksčiau grįžo Davidas Cameronas ir paragino policijos pareigūnus veikti ryžtingiau. Ministras pirmininkas pranešė, jog sostinės gatvėse patruliuojančių pareigūnų skaičius bus padidintas nuo 6 000 iki 16 000, kad būtų greičiau išspręsta riaušių problema.

Nesibaigiant riaušėms, kurios prasidėjo šeštadienį, praėjus dviems dienoms po lemtingojo įvykio, kai policijos pareigūnai nušovė jauną vyrą, įtakingi politikai stengėsi įtikinti visuomenę, jog situacija valdoma. Londono meras Borisas Johnsonas, apsilankęs Clapham Junction traukinių stotyje, susilaukė nepatenkintos minios šūksmų, buvo reikalaujančių jo atsistatydinimo. Ministro pirmininko pavaduotojas Nickas Cleggas buvo nušvilptas Birmingeme, jam buvo liepta „eiti namo“.

Mančesterį sukrėtė didžiausios per 30 metų riaušės

Mančesterį apėmusi didžiausia per pastaruosius 30 metų riaušių ir plėšikavimo banga buvo "beprasmio smurto ir beprasmio nusikalstamumo" siautėjimas, antradienį pareiškė vienas Didžiosios Britanijos policijos pareigūnas.

Žmonių, kurie "neturi prieš ką protestuoti", smurtas atnešė "gėdą į gatves", sakė Mančesterio vyriausiojo konsteblio pavaduotojas Garry Shewanas.

"Šiąnakt siautėjo gryni ir paprasti nusikaltėliai, - pabrėžė jis. - Jie neturi dėl ko protestuoti; nebuvo jokios kibirkšties. Tai beprasmis smurtas ir beprasmis nusikalstamumas tokiu mastu, su kokiu man dar neteko susidurti."

G.Shewanas, kuris dirba Mančesterio policijoje nuo 1981 metų, sakė, kad pastarasis smurtas "išplėšė dviejų didelių miestų širdis", taip pat kreipėsi į visuomenę "labai gerai pagalvoti, ką jie palaiko", kai prasidės plėšikautojų gaudynės.

"Turime daug filmuotos medžiagos apie visus šio vakaro įvykius. Visiškai aiškiai leidome suprasti, kad nuo rytojaus ryto pradėsime suiminėti", - pridūrė jis.

Mančesteryje šimtai kaukėtų jaunuolių susirinko Picadilly Gardens žaliojoje erdvėje ir mėtė plytas į policijos pareigūnus. Buvo padegta panelės Selfridge drabužių parduotuvė, o plėšikautojai tęsė savo žygį ir įsibrovė į Arndale'o centro „Foot Locker“ sporto prekių parduotuvę. Kai kurių liudininkų teigimu, jaunuoliai plėšikavo į valias – policijos pareigūnai neatvyko jiems sukliudyti. Vietos gyventojai sakė, kad gaujos buvo gerai organizuotos ir turėjo savo vadus, įsakinėjančius, kur ir kada eiti, kad būtų išvengta susidūrimų su policija.

Policija patvirtino, kad Mančesteryje ir Salforde buvo suimti 47 žmonės ir kad mieste užfiksuota sporadiškų gaisro židinių.Netoli esančiame Salforde buvo gauta pranešimų apie neramumus ir padengtus pastatus, pavyzdžiui, jaunimo centrą. Žurnalistams atskubėjus į įvykio vietą, buvo užpultas BBC operatorius.

Šimtai kaukėtų jaunuolių siaubė trečiojo didžiausio Britanijos miesto centrą, kai didžiausia per kelis dešimtmečius plėšikavimo ir riaušių banga apėmė Londoną ir kitus miestus.

Jaunuoliai daužė langus ir plėšė parduotuves, jas padeginėjo, mėtė įvairius daiktus į policiją.

Mančesterio miesto tarybos atstovas Patas Karney pareiškė, jog "ši diena buvo viena iš blogiausių Mančesterio istorijoje".

Notingame riaušininkai apmėtė padegamosiomis bombomis policijos nuovadą

Anglijos centrinėje dalyje esančiame Notingamo mieste apie 40 riaušininkų būrys antradienį apmėtė Molotovo kokteiliais vieną policijos nuovadą, tačiau per šį išpuolį žmonės nenukentėjo, pranešė policija, Didžiojoje Britanijoje toliau plintant neramumams.

"Kaningo žiedo policijos nuovadą (Notingamo centre) 30-40 vyrų būrys apmėtė padegamosiomis bombomis. Apie nukentėjusius žmones kol kas nepranešama", - sakoma Notingamšyro policijos pranešime, paskelbtame jos oficialioje svetainėje socialiniame tinkle "Twitter".

Vėliau paskelbtoje žinutėje nurodoma, kad ugnis buvo užgesinta, o aštuoni asmenys suimti.

Ši ataka buvo surengta Didžiąją Britaniją ketvirtą naktį iš eilės niokojant riaušėms, kurios buvo didžiausios šalyje per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Birmingame yra žuvusių, plėšikauja ir kituose miestuose

Praėjus trims anarchijos naktims, per kurias buvo išplėšta ir suniokota nemažai parduotuvių, gyventojai po darbo kuo greičiau skuba namo, kol nesutemo, nes sklinda gandai, jog mieste buriasi chuliganų gaujos. Pasiuntus daugiau policijos pareigūnų į Londono gatves, paaiškėjo, kad ši taktika turi ir trūkumų – netoli esantys mažesni miesteliai tapo labiau pažeidžiami. Anksti vakare netoli Londono esančiuose miesteliuose buvo patvirtinti keli chuliganizmo atvejai.

Spiegel.de praneša, kad Birmingame žuvo trys žmonės, kai juos kažkas tyčia partrenkė automobiliu. Žmonės mirė nuo traumų ligoninėje. Policija pradėjo tyrimą dėl nužudymo.

Šiame mieste policininkai susirėmė su 200 plėšikautojų, nusitaikiusių į parduotuves New Street stotyje, ir užblokavo didžiąją dalį miesto centro. Kaukėti jaunuoliai siautė gatvėse, daužydami langus ir padeginėdami automobilius.

Vakarų Bromviče , esančiame už maždaug 11 km į šiaurės vakarus nuo Birmingamo, vėlai vakare gatvėse pradėjo siautėti apie 200 gobtuvais galvas užsidengusių jaunuolių. Buvo sudaužyta dešimtys miesto centre įsikūrusių parduotuvių. Beisbolo lazdomis ir įvairias įrankiais ginkluoti chuliganai susirėmė su policijos pareigūnais. Netoli esančiame Volverhamptone taip pat užfiksuota pranešimų apie įsilaužimus į parduotuves.

Yra informacijos ir apie neramumus Canning Town rajone, rytų Londone.