„Šiandieninio susitikimo mastas ir dvasia yra tik nedidelis to didžiulio maždaug 70 mln. Amerikos katalikų pamaldumo atspindys...; ir jūsų meilės bei vilties žinios skleidimas įkvepia daugybę žmonių mūsų šalyje ir visame pasaulyje“, – pasakė B.Obama, kalbėdamas iš Baltųjų rūmų Pietinės pievelės.

B.Obama gyrė Pranciškaus vaidmenį, kuris padėjo sušvelninti dešimtmečius po Šaltojo karo laikų trukusį priešiškumą tarp Jungtinių Valstijų ir Kubos.

„Esame dėkingi Jums už neįkainojamą Jūsų paramą mūsų iš naujo pradėtam bendravimui su Kubos žmonėmis, nes tai žada geresnius mūsų šalių tarpusavio santykius“, – pažymėjo B.Obama.

Jis pagyrė popiežių ir už moralinio bei religinio svorio suteikimą pastangoms prieš klimato pokyčius.

„Jūs priminėte mums, kad mums priklauso šventa pareiga saugoti mūsų planetą – didingą Dievo dovaną mums, – sakė B.Obama. – Mes pritariame jūsų kreipimuisi į pasaulio lyderius paremti labiausiai klimato pokyčių pažeidžiamas bendruomenes ir kartu susivieniję išsaugoti mūsų brangų pasaulį ateities kartoms“.

Popiežius – laimingas galėdamas aplankyti Ameriką ir susirūpinęs klimato kaita

Pradėdamas savo kalbą Baltuosiuose rūmuose popiežius Pranciškus sakė esąs laimingas, galėdamas apsilankyti Jungtinėse Valstijose kaip „imigrantų šeimos sūnus“, iš karto atkreipdamas dėmesį į migrantų padėtį.

„Aš, imigrantų šeimos sūnus, esu laimingas galėdamas svečiuotis šioje šalyje, kurią sudaro daugiausia tokios šeimos, – pasakė popiežius. – Norėčiau, kad visi geros valios vyrai ir moterys šioje didžioje šalyje pritartų tarptautinės bendruomenės pastangoms apsaugoti mūsų pažeidžiamą pasaulį“.

Palaikydamas prezidento Baracko Obamos pastangas pažaboti oro taršą, Pranciškus taip pat pažymėjo, kad pasauliui dabar yra „kritinė akimirka“ kovoje su klimato pokyčiais.

„Pone prezidente, laikau teikiančiu vilčių tai, kad jūs siūlote iniciatyvą dėl oro taršos mažinimo. Pripažinus aktualumą, man visiškai akivaizdu, kad klimato kaita yra problema, kurios negalima palikti ateities kartoms“, – pareiškė popiežius angliškai.

„Kalbant apie poreikį rūpintis mūsų „bendrais namais“, pažymėtina, kad mes gyvename kritiniu istorijos laikotarpiu. Mes dar turime laiko, kad imtumėmės reikalingų pokyčių“, – sakė Pranciškus.

Paprašė JAV vyskupų pagalbos, kad Bažnyčios niekada nebeištiktų tvirkinimo skandalai

Popiežius Pranciškus trečiadienį paragino Jungtinių Valstijų vyskupus pasistengti, kad lytinio tvirkinimo skandalų, sukrėtusių Katalikų bažnyčią, niekada nebepasikartotų.

„Aš suvokiu, kiek daug skausmo pastaraisiais metais teko jums, ir aš palaikau jūsų kilnų įsipareigojimą išgydyti aukas – žinodami, kad gydydami mes taip pat esame gydomi – ir darbu pasistengti užtikrinti, kad tokie nusikaltimai nebepasikartotų“,– sakė jis per pamaldas su vyskupais.

Baltuosiuose rūmuose – šiltas sutikimas

Jungtinių Valstijų prezidentas B. Obama trečiadienį pirmą kartą Baltuosiuose rūmuose pasveikino popiežių Pranciškų, surengdamas šiltą priėmimą Katalikų Bažnyčios vadovui, kuris laikomas tiek moraliniu autoritetu, tiek galimu politiniu sąjungininku.

Išpuoštoje Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje stebint garbingiems svečiams 78-erių metų pontifikui, atvykusiam istorinio, pirmojo vizito į Jungtines Valstijas, buvo surengta iškilminga sutikimo ceremonija, per kurią nuskambėjo Vatikano himnas ir nuaidės 21 šūvio salvė.

Vašingtoną, paprastai abejingai stebintį, kai jo gatvėmis prašvilpia kokios nors valstybės vadovo, monarcho ar šeicho kortežas, pastarosiomis dienomis, kaip ir Baltuosius rūmus, tarsi užvaldė popiežiaus manija.

B.Obama, tai darantis itin retai, antradienį nuvyko į oro uostą asmeniškai pasitikti argentiniečio popiežiaus, o jį lydėjo žmona, dukterys ir viceprezidentas Joe Bidenas su gausia savo šeima.

Pompastiškas sutikimas yra ir dalis protokolo, ir dalis politikos - jis atspindinti tai, kad tarp prezidento protestanto ir popiežiaus jėzuito esama sutarimų dėl ištisos virtinės sričių, pradedant klimato kaita, nelygybe, imigracija, ir baigiant Amerikos angažavimusi santykiams su Kuba.
Šis vizitas yra tarsi popiežiaus Benedikto XVI 2008-ųjų apsilankymo Baltuosiuose rūmuose, kuriuose tuo metu šeimininkavo George'as W.Bushas, politinis atspindys veidrodyje. Benediktas XVI ir G.W.Bushas buvo tiek pat konservatyvūs, kiek progresyvūs yra jų įpėdiniai.

Tačiau Baltieji rūmai labai stengiasi užkirsti kelią bet kokioms prielaidoms, esą išskirtinis dėmesys Šventajam Tėvui, kuris yra garbinama figūra maždaug 70 mln. Amerikos katalikų, rodomas siekiant suduoti smūgį savo politiniams priešininkams respublikonams Kongrese.

„Šio susitikimo tikslas yra suteikti dviem vyrams progą pasikalbėti apie bendras vertybes“, - sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas.

„Politikai bus laiko, tiesą sakant, visos likusios 364 dienos“, - sakė jis.

Pranciškus leido suprasti, jog taip pat neketina tiesiogiai kištis į Amerikos politinius vidaus reikalus.

Vatikanas atliko labai svarbų vaidmenį, kad Havana ir Vašingtonas sėstų prie derybų stalo ir galiausiai susitartų po daugiau nei pusę amžiaus tvyrojusio priešiškumo atkurti diplomatinius santykius.

Per vizitą Kuboje Katalikų Bažnyčios vadovas taktiškai susilaikė nuo šios salos komunistinio režimo kritikos dėl disidentų persekiojimo ir pilietinių teisių suvaržymų.

Antradienį prieš išvykdamas iš salos Pranciškus per apsilankymą antrajame pagal dydį šalies mieste Kubos Santjage, kuris yra brolių Castro sukilimo prieš diktatorių Fulgencio Batistos lopšys, kvietė pradėti kitokią „revoliuciją“.

Pontifikas ragino kubiečius „statyti tiltus, griauti sienas, sėti susitaikymo sėklas“, veikiausiai turėdamas galvoje tarp JAV ir Kubos prasidėjusį susitaikymo procesą.