Kaip informuoja unian.net, apie tai papasakojo Karinių ir politinių tyrinėjimų centro vadovas, grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčiukas pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje.

„Suskaičiavome 83 tūkst. žmonių iš visų grupuočių palei mūsų sieną“, – sakė karinis ekspertas.

Jo teigimu, „maža tikimybė, kad bus panaudotos Baltarusijos ginkluotosios pajėgos, nes Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka toli gražu nepritaria rusų įsiveržimui į Ukrainą. Kryptis į Černigovą irgi menkai tikėtina, ten karinės grupuotės gal 4 tūkst. žmonių. Karinė intervencija gali būti, bet tik desantinių operacijų forma ir užgrobiant strategiškai svarbius objektus ir nedideles teritorijas.“

„Mūsų nuomone, pagrindinė kryptis – Doneckas“, – teigė ekspertas.

Visgi D. Tymčiukas mano, kad visavertė rusų karinė operacija mažai tikėtina, nes „nematome karių eilėse proporcijų, kad kalbėtume apie sukūrimą visaverčių operatyvinių-taktinių grupuočių, kurios turėtų dengtis priešlėktuvine gynyba, turėtų būti įtraukta ir karinė aviacija ir t. t. – tada galima kalbėti apie visavertę karinę operaciją. Kol kas šito nematome. Todėl linkstame prie varianto – jei rusai rengs operaciją, pagal scenarijų ji bus panaši į Krymo.“

NATO pajėgų Europoje vadas sekmadienį sakė, kad Rusija turi dideles pajėgas prie rytinių Ukrainos sienų ir kad jis nerimauja dėl galimos grėsmės Moldovos separatistiniam Padniestrės regionui.

„(Rusijos) pajėgos, kurios dabar yra prie Ukrainos sienų į rytus (nuo jos), yra labai, labai nemažos ir labai, labai pasirengusios“, – sakė JAV oro pajėgų generolas Philipas Breedlove'as, kuris kalbėjo per renginį, organizuotą amerikiečių strateginių tyrimų centro „German Marshall Fund“.

Jis sakė, kad NATO labai susirūpinęs dėl grėsmės Padniestrei. „Prie rytinių Ukrainos sienų yra ... absoliučiai pakankamos (Rusijos) pajėgos judėjimui į Padniestrę, jei būtų priimtas sprendimas tai daryti, ir tai kelia didelį susirūpinimą“, – pažymėjo jis.

„Rusija veikia daug labiau kaip priešininkė nei partnerė“, – sakė jis.