Ant vienos iš septynių Maskvos kalvų prie pat Kremliaus per naktį atsirado paminklas kunigaikščiui Vladimirui. 16-os metrų skulptūrą atvežė keliomis dalimis iš tolimo priemiesčio, kur ji buvo liejama. Salvatas Ščerbakovas skulptūrą iš 25-ų tonų bronzos kūrė už lėšas, paaukotas žmonių. Rusijos karo istorijos bendrija sumanė įamžinti Novgorodo kunigaikštį, kuris, po tėvo mirties susipykus broliams pabėgo į Skandinaviją, bet paskui grįžo, suvienijo slavų žemes ir sustiprino Kijevo Rusią.

„Studijavome istorinius dokumentus. Stiprybė, tiesumas, intelektas – tai buvo mūsų prioritetai vaizduojant princą Vladimirą. Po tūkstantmečių jis žvelgia į mus, šalį, kurią jis įkūrė“, – pasakojo skulptūros autorius Salavatas Ščerbakovas.

Skulptūra iš pat pradžių kėlė prieštaravimų, nes buvo numatyta pusantro karto aukštesnė, ir vieta jai parinkta kitoje Maskvos vietoje. Kilus pasipiktinimui, ją nuspręsta priartinti prie Kremliaus. Bet ir per interneto apklausą parinkta naujoji vieta įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Vis dėlto tai vargu ar svarbu, kai daugelis neriasi iš kailio, kad parodytų vykdantys prezidento Vladimiro Putino politiką įtvirtinti rusiškąją tapatybę.

Skulptūra bus atidengiama lapkričio 4-ąją, pergalės prieš lietuvių ir lenkų pulkus dieną – Putinas nusprendė vienybės dieną minėti vietoj bolševikų revoliucijos metinių, ir kritikai sako, kad tai iš tiesų paminklas valdovui Vladimirui, kurio 25-erių metų valdymas driekėsi per tūkstantmečių sandūrą – bet ne tam Vladimirui, kuris valdė per pirmojo ir antrojo tūkstantmečių sandūrą.