Dvidešimtmetė Fatima Džafarova šlovino savo „brolius“, kurie surengė Paryžiaus žudynes ir virš Sinajaus numušė rusų turistinį lėktuvą. Tai sukėlė įtūžį tarp Rusijos gyventojų, kurie pasmerkė jos „nesveikas“ žinutes, negailėdami tokių epitetų kaip „niekšė“ ar „ISIS kekšė“ bei palinkėjimų „degti pragare“.

Jos 41 metų motina Šakla Bočkariova papasakojo, kaip netgi savo šeimos bute dukrą buvo grandine prirakinusi prie radiatoriaus, taip mėgindama sutrukdyti jai pabėgti ir prisijungti prie džihadistų, kai jai galvą susuko ekstremistas verbuotojas, maldavęs merginą tapti ketvirtąja jo žmona.

„Jeigu ji atims kažkieno gyvybę, neturėsiu kur dėtis. Geriau negyventi, nei būti teroristės motina. Tu suvoki, kokią monstrę pagimdei, – kalbėjo motina. – Tai sunku bet kuriai motinai. Žinoma, jokia motina nepripažins, kad jos vaikas monstras. Tačiau jeigu esi sąžininga, turi pripažinti, taip, mes pagimdėme šiuos monstrus“.

Apie savo į Siriją pabėgusios dukters likimą Š. Bočkariova papasakojo po to, kai pasirodė pranešimai apie paauglę iš Austrijos, kuri buvo užmušta už tai, kad mėgino pabėgti nuo brutalios džihadistų grupuotės.

Kai 2014 metų balandį atvyko į Siriją, septyniolikos Samra Kesinovič ir jos draugė Sabina Selimovič tapo ISIS „reklaminėmis merginomis“. Ir tik neseniai pasirodė informacija, kad Samra buvo užmušta už mėginimą pabėgti. Manoma, kad Sabina žuvo per oro antskrydį 2014 metų gruodį.

Kai Fatima augo, ji buvo artima su savo mama, tačiau viskas pasikeitė jai įstojus į universitetą gimtajame Surguto mieste Sibire ir susipažinus su naujų džihadistų verbuotoju Abdullah.

Š. Bočkariova nebesitiki pamatyti savo pirmagimės. „Ji gyvena su verbuotoju, ji jau žino per daug, – samprotauja motina. – Jis neleistų jai gyvai pabėgti. Kulka – tokia jos gyvenimo kaina. Kad ir kaip sunku būtų, žinau, kad daugiau jos niekada nepamatysiu“.

Prieš tai, kai merginą apsėdo radikalaus islamo manija, ji buvo normalus vaikas. Jos mama yra nepraktikuojanti musulmonė, o tėvas ir patėvis – nepraktikuojantys stačiatikiai. Motina pasakoja, kad Fatima mėgo puoštis.

„Ji vilkėdavo raudoną suknelę, trumpą juodą sijoną ir baltą palaidinę, – pasakojo ji. – Jai visada patiko biurui tinkantys drabužiai. Ji nemėgo gilių iškirpčių, trumpų drabužių, džinsų. Net į mokyklą ji vilkdavosi klasikinėmis kelnėmis, palaidine. Ji dažydavosi ir prisižiūrėjo. Turėjo daug kosmetikos ir papuošalų. Nešiojo ilgus plaukus ir jais rūpinosi. Jai labai rūpėjo išvaizda, visada norėjo gerai atrodyti“.

Po trijų universitete praleistų mėnesių Fatima visiškai pasikeitė. Ji atsisakė švęsti 2014 metų Kalėdas ir suniokojo kalėdinę eglutę. Netrukus pradėjo dengti savo galvą skarele, į motinos skambučius nebeatsiliepdavo.

Abdullah paprašė Fatimos motinos dukters rankos,prisipažindamas, kad jau turi tris žmonas ir visos jos turi po tris vaikus. Motina nesutiko.

„Jis man aiškino, kad myli Fatimą, o ji myli jį. Kai jis norėjo vesti mano dukrą, viena jo žmona laukėsi kūdikio“, – prisimena motina.

Veltui ji bandė su ja pasikalbėti, neleisti jai išvykti, buvo net grandine prie radiatoriaus ją pririšusi.

„Ji man sakė: „Mūsų broliai ateis ir nužudys tokius kaip tu, bedievius. Jie nupjaus galvas peiliais. Ir žinai, mano širdis net nesuspurdės“.

Motina neslepia skausmo: „Žiūrėjau į ją ir nebemačiau savo vaiko. Tai tebuvo mano dukters pavidalas, be sielos, be minčių, be širdies“.

FST patvirtino, kad Fatima pabėgo į Siriją. Internete pasirodžiusiuose pranešimuose ji liaupsino „mūsų brolius, kurie susprogdino „Kogalymavia“ lėktuvą virš Sinajaus“ ir „kurie sutriuškino visą Paryžių“.

Ji sumenkino nužudytus „vaikus“, „moteris“ ir „pagyvenusius žmones“, sakydama: „Mes, musulmonai, ilgus metus kasdien taip jaučiamės“.