Kampanijos išvakarėse į Škotiją nuvyko princas Williamas su žmona Kembridžo kunigaikštiene Catherine. Dabar tai įprastinis apsilankymas Jungtinės Karalystės teritorijoje, bet po trijų su puse mėnesio Britanijos sosto įpėdiniui galbūt prireiks oficialiais tarpvalstybiniais kanalais derinti savo vizitą į nepriklausomą Škotijos respubliką.

Škotijos nacionalistai didžiuojasi tradiciniu škotišku viskiu, bet turėdami naftos ir dujų atsargas Škotijos teritoriniuose vandenyse jie nusprendė, kad škotai, panašiai kaip norvegai, galėtų gyventi turtingiau nei Anglijos gyventojai.

Tačiau nepriklausomos valstybės sukūrimas nemažai kainuos ir Britanijos vyriausybė liepė iždo departamentui parengti studiją, kuri parodytų kokių nuostolių patirs nepriklausomi škotai.

„Net ir pačios Škotijos vyriausybės duomenys rodo, kad Škotija susidurs su trūkumu tarp to, ką vyriausybė surinks iš mokesčių, ir to, ką išleis socialinėms paslaugoms. Taigi atskira vyriausybė nuo pat pirmosios dienos turės didesnį deficitą nei Jungtinė Karalystė. Iš tikrųjų nepriklausomi ekspertai sako, kad 2016-aisiais nepriklausomai Škotijai reikės skolintis daugiau kaip 5 proc. BVP – tai dukart daugiau nei Jungtinės Karalystės deficitas“, – sako Danny Alexanderis, Britanijos finansų viceministras.

Bet nepriklausomybės siekiantys škotų politikai įžvelgė nemažai netikslumų šiame skubotai parengtame dokumente.

„Iš esmės gerokai svarbiau yra pasakyti, kad tokią šalį kaip Škotija su jos gamtiniais ištekliais – jei mes priimsime iššūkius, jei panaudosime nepriklausomybės galias teigiama kryptimi, jei dirbsime kartu – tada po 15 metų paversime Škotiją turtingesne visuomene. Tai nesulyginamai patikimesnis argumentas nei krūva skaičių, surašytų Iždo departamente“, – sako Škotijos premjeras Alexas Salmondas.

Agitacinė kampanija dėl Škotijos nepriklausomybės arba jos pasilikimo Jungtinės Karalystės sudėtyje tęsis iki rugsėjo 18 dienos.

Beje, pagal referendumo įstatymo pakeitimus, tą dieną galės balsuoti visi Škotijos gyventojai, kuriems daugiu kaip 16 metų – škotų nuomone išprusęs dabartinis jaunimas vertas teisės balsuoti.