Keli prancūzų dienraščiai išspausdino prezidento Francois Hollande'o nuotrauką, kurioje jis merkiamas lietaus sako kalbą per 70-ąsias Paryžiaus išvadavimo metines ir atrodo susitaršęs.

Dienraščiai „Le Figaro“ (dešinės) ir „Liberation“ (kairės), esantys priešinguose politinio spektro galuose, savo pirmaisiais puslapiais pademonstravo retai matomą sutarimą, antraštėmis „Režimo krizė“.

„Le Figaro“ rašė, kad šios politinės krizės pasekmės yra neapskaičiuojamos, o „Liberation“ atkreipė dėmesį, kad F.Hollande'as „vis labiau ir labiau izoliuojamas“.

Dienraštis „Le Monde“ komentavo: „Politinis sugrįžimas po atostogų jau ir taip atrodė sunkus prezidentui ir premjerui. Per kelias valandas jis tapo sprogstamu.“

Šį ministrų kabineto performavimą, apie kurį turėtų būti pranešta vėliau antradienį, laikraštis pavadino „paskutine galimybe prezidentui išgelbėti savo penkerių metų kadenciją“, nes F.Hollande'o populiarumas šiuo metu tėra 17 proc. – rekordiškai mažas, o nedarbas šalyje taip pat yra pasiekęs rekordinį lygį.

Visiškai netikėtai šaliai, premjeras Manuelis Vallsas pirmadienį įteikė prezidentui savo vyriausybės atsistatydinimo pareiškimą, o prezidentas iškart pavedė jam suformuoti naują vyriausybę.

Toks sprendimas buvo priimtas į paviršių išsiveržus nesutarimams su jo valdančiosios Socialistų partijos kairiuoju sparnu dėl taupymo priemonių – ekonomikos ministrui atvirai sukritikavus vyriausybės ekonominės politikos kryptį.

Tačiau ekonomikos ministras Arnaud Montebourg'as ir švietimo ministras Benoit Hamonas, kuris atsistatydino iš solidarumo, sulaukė tam tikros paramos iš kairiosios pakraipos dienraščio „L'Humanite“.

Francois Hollande'as ir Manuelis Vallsas greitai ir brutaliai nubaudė Arnaud Montebourg'ą ir Benoit Hamoną, kurie pagaliau garsiai pasakė, ką galvoja dauguma kairiojo sparno rinkėjų: (kad) taupymas veda šalį prie sienos“, – redaktoriaus skiltyje rašė laikraštis.