Remdamasis šaltinais iš Šveicarijos prokuratūros, radijas nurodo, kad kratos buvo atliktos dar birželio 18 dieną, rašo newsru.com.

Ryšių Taškente turintis šaltinis patvirtino, jog policija krėtė G. Karimovai priklausantį butą Paryžiuje. Jo teigimu, pati G. Karimova operacijos metu buvo Europoje. Sužinojusi apie kratą, ji nedelsiant nusprendė grįžti į Uzbekistaną. Šaltinis pažymėjo, kad prezidento duktė ketina apskųsti Prancūzijos pareigūnų veiksmus teismui, skelbia „Ruskaja služba BBC“.

Orderį kratai išdavė Šveicarijos prokuratūra, atliekanti tyrimą dėl kelių Uzbekistano piliečių. Visi jie susiję su G. Karimova. Tačiau ji pati, anot kai kurių pranešimų, į teisėsaugos akiratį nėra patekusi.

Šveicarijos prokuratūra savo ruožtu patvirtino, kad atliekant tyrimą dėl galimo pinigų plovimo, buvo surengtos kratos keliais adresais. Vietos žiniasklaida pažymi, jog kratų tikslas buvo konfiskuoti dokumentus ir, galbūt, areštuoti turtą.

Organizacija „Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos nušvietimo projektas“ skelbia, kad minimus nekilnojamojo turto objektus įsigijo dvi Prancūzijoje įsteigtos įmonės. Beveik pilni šių įmonių akcijų paketai priklauso G. Karimovai. Bendrovėms vadovauja G. Karimovos padėjėjas Ališeras Ergaševas, tiriamas Šveicarijoje dėl pinigų plovimo. Be to, jis įtariamas atsakingų asmenų papirkinėjimu Švedijoje. Trečiasis nekilnojamojo turto objektas, dominantis Europos teisėsaugą, priklauso įmonei „Rubis international“, kurios savininkas, kaip teigiama, yra G. Karimovos vyras.

Kiek anksčiau Švedijoje buvo paviešinti įrodymai, jog telekomunikacijų gigantė „TeliaSonera“ yra susijusi su G. Karimova. Šiai Švedijos ir Suomijos įmonei teko duoti nemažai kyšių mainais į Uzbekistano valdžios struktūrų „apsaugą“ ir naujus klientus. G. Karimova asmeniškai diktavo derybų sąlygas, kurios rusų ir uzbekų kalbomis ranka buvo surašytos ant dokumentų.

Newsru.com primena, kad Švedijos ir Šveicarijos teisėsauga pernai pradėjo tyrimą dėl „TeliaSonera“ veiklos, įtardama, jog įmonė sumokėjo daugiau kaip 300 mln. JAV dolerių už tai, kad 2007 metais įžengtų į Uzbekistano telekomunikacijų rinką. Be to, Švedijos prokuratūra iškėlė bylą keliems „TeliaSonera“ darbuotojams dėl „kyšininkavimo sunkinančiomis aplinkybėmis“.