Mečetė Kusros kaime, esančiame už maždaug 15 kilometrų į pietryčius nuo Nabluso miesto, buvo apgadinta, kai šio pastato pirmajame aukšte, kuris buvo naudojamas kaip sandėlys, buvo padegtos dvi padangos. Vietos gyventojai dėl šio incidento kaltina žydų naujakurius.

Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas matė ant mečetės sienų užpuolikų paliktus įžeidžiamus užrašus apie musulmonų pranašą Mahometą, Dovydo žvaigždes ir pavadinimą "Migronas".

Migronas yra žydų nausėdija netoli Ramalos, kuri naktį iš sekmadienio į pirmadienį buvo iš dalies išardyta policijos.

Išpuolis prieš mečetę buvo labai panašus į kitos mečetės padegimą netoliese esančiame kaime, kuris buvo įvykdytas birželio pradžioje, praėjus kelioms dienoms po to, kai policija nugriovė namus Alei Ajino nausėdijoje ir įsivėlė į įnirtingą susirėmimą su jos gyventojais.

Kusros mečetė buvo padegta po to, kai šimtai policininkų ir karių įžengė į Migroną bei sugriovė tris pastatus, kurių gyventojai buvo iškeldinti, pranešė policija. Pareigūnai nurodė, kad šis reidas buvo surengtas teismo nurodymu.

"Šeši naujakuriai, kurie mėgino trikdyti griovimo darbus, buvo suimti, kai užpuolė pareigūnus", - policijos atstovė Luba Samri sakė naujienų agentūrai AFP.

Izraelio gynybos ministras Ehudas Barakas nurodė nugriauti šiuos tris statinius dar birželį. Rugpjūčio pradžioje Aukščiausiasis Teismas priėmė analogišką nutartį, nors pareigūnams buvo leista šį sprendimą įvykdyti iki ateinančių metų kovo.

Radikalių pažiūrų naujakuriai nurodė, kad laikysis principo "akis už akį" - puldinės palestiniečius ir jų turtą, atsakydami į Izraelio vyriausybės veiksmus prieš nausėdijų gyventojus.

Valdančiosios dešiniosios partijos "Likud" įstatymų leidėjas Danny Danonas, aktyvus žydų naujakurių teisių gynėjas, E.Barako sprendimą griauti namus Migrone vadino pragaištingu.

"Nėra visiškai jokios pateisinamos priežasties griauti šių įstatymų besilaikančių piliečių namus", - jis rašo savo pranešime spaudai, pridūręs, kad šie veiksmai "siunčia silpnumo žinią" palestiniečiams.

Per artėjančias žydų šventes tūkstančiai "Likud" aktyvistų "lankys Migrono pionierius", demonstruodami solidarumą su naujakuriais, pabrėžė D.Danonas.

Tarptautinė bendruomenė laiko neteisėtomis visas žydų nausėdijas, pastatytas Izraelio okupuotame Vakarų Krante ir aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, kurioje gyvena daugiausiai arabai.

Izraelio vyriausybė atsakinga už mečetės padegimą Vakarų Krante, sako palestiniečių premjeras

Palestiniečių premjeras Salamas Fayyadas pirmadienį pareiškė, kad Izraelio vyriausybei tenka "visa atsakomybė" už mečetės padegimą Vakarų Kranto šiaurėje.

"Izraelio vyriausybei tenka visa atsakomybė už šias atakas prieš mūsų žmones, turtą ir šventąsias vietas", - sakoma S.Fayyado pranešime, kuris buvo paskelbtas praėjus po išpuolio Kusros kaime, esančiame už maždaug 15 kilometrų į pietryčius nuo Nabulaus miesto, kai į vietos mečetės pirmąjį aukštą buvo įridentos degančios padangos.

Pastatas, kurio sienos taip pat buvo aprašinėtos įžeidžiamais užrašais hebrajų kalba, buvo apgadintas liepsnos ir dūmų. Vietos gyventojai dėl šio išpuolio kaltina žydų naujakurius.