Po galingo žemės drebėjimo ir jo sukelto cunamio, kuris smogė šalies šiaurinei pakrantei, Sendai miesto paplūdimyje policija rado iki 300 žuvusiųjų kūnų. Naujienų agentūros Reuters duomenimis, žuvo daugiau nei 1000 žmonių, dar tūkstančiai gali būti sužeistų.

Pranešama, kad apie 21 val. Lietuvos laiku šiaurės vakarinėje Japonijos dalyje nustatytas 6,6 balo stiprumo žemės drebėjimas. Apie nukentėjusius žmones nepranešama.

Laivas, kuriuo plaukė 100 žmonių, buvo nuneštas didžiulio cunamio ir sudaužytas į krantą Japonijos šiaurės rytuose, pranešė naujienų agentūra „Kyodo“.

Iki šiol nerasti du dingę traukiniai su keleiviais. Tokijuje sustabdytas metro ir traukinių eismas, dujų tiekimas gyventojams, dėl didžiulio apkrovimo stringa mobilusis telefono ryšys.

Televizijos reportažuose iš įvairių pakrantės rajonų buvo matyti, kad cunamis padarė didžiulę žalą - bangos nušlavė dešimtis automobilių, laivų ir netgi pastatų. Visuomeninis transliuotojas NHK parodė didelį laivą, kurį banga bloškė į molą Kesenumos mieste Mijagio prefektūroje. Buvo matyti nuolaužų pripildyta vandens banga, šluojanti pastatus, automobilius ir laivus, besiplečianti giliau į sausumą.

Buvo galima išvysti skubančius automobilius bandančius išvengti vandens sienos.
Dirbamoji žemė Sendai teritorijoje buvo užtvindyta ir bangos stūmė automobilius šalies aerouosto nusileidimo taku. Keletas gaisrų kilo didmiesčio centre. Buvo pranešta apie gaisrą turbinos pastate Onagawa atominėje elektrinėje Miyagi prefektūroje.

Pranešama, kad keturios atominės elektrinės buvo uždarytos sėkmingai. Ministras pirmininkas Naoto Kan patikino, kad radiacijos nutekėjimas neužfiksuotas.

Žemės drebėjimas įvyko 14 val. 46 min. vietos laiku, o po jo sekė virtinė smarkių pakartotinių smūgių. Vienas jų, įvykęs praėjus maždaug pusvalandžiui, buvo 7,4 balo stiprumo.

Žemės drebėjimo epicentras buvo apie 400 km nuo Japonijos sostinės Tokijo, 10 km gylyje.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) nurodė, kad pirmojo drebėjimo stiprumas siekė 8,9 balso. Tuo tarpu Japonijos meteorologijos agentūra anksčiau pranešė, kad jo stiprumas buvo 7,9 balo.

Pavojus paskelbtas 19 šalių

Dėl Japoniją penktadienį sukrėtusio galingo žemės drebėjimo Rytų Azijoje ir Pietų Amerikos vakarinėje pakrantėje paskelbtas įspėjimas apie cunamio grėsmę, pranešė Ramiojo vandenyno regiono cunamių įspėjimo centras.

Tarp šalių, kuriose buvo paskelbtas pavojus, yra: Rusija, Taivanas, Filipinai, Indonezija, Papua Naujoji Gvinėja, Australija, Naujoji Zelandija, Fidžis, Meksika, Gvatemala, Salvadoras, Kosta Rika, Nikaragva, Panama, Hondūras, Čilė, Ekvadoras, Kolumbija ir Peru.

"Cunamis yra virtinė bangų, ir pirmoji banga nebūtinai būna didžiausia, - nurodė centras. - Sklindant bangoms grėsmė gali išlikti daug valandų".

Užuojautas pareiškė D.Grybauskaitė, I.Degutienė, J. Buzekas

Briuselyje viešinti Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė išreiškė užuojautą Japonijos žmonėms.

"Savo ir visų Lietuvos gyventojų vardu reiškiu nuoširdžią užuojautą ir paramą dėl skaudžios stichinės katastrofos, kuri nuniokojo Jūsų šalį. Žemės drebėjimas ir po jo sekęs cunamis nusinešė dešimtis gyvybių. Šiuo sunkiu Jūsų šaliai metu linkiu stiprybės ir susitelkimo Jums, žuvusiųjų artimiesiems ir visiems Japonijos gyventojams", - sakoma pranešime.

Lietuvos Seimo pirmininkė Irena Degutienė Seime minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo metines išreiškė užuojautą Japonijos žmonėms.

„Kol kas patikimų ir tikslių žinių apie žuvusiųjų skaičių nėra, tačiau viso pasaulio televizijos šiuo metu transliuoja šiurpą keliančius vaizdus. Reiškiame nuoširdžią užuojautą ir solidarumą Japonijos žmonėms, nukentėjusiems nuo šios stichijos“, – sakė Seimo Pirmininkė.

"Europos Parlamento vardu, reiškiu gilią užuojautą Japonijos žmonėms ir šeimoms, bei šių stichinių nelaimių aukoms ir jų artimiesiems. Mes kartu su Japonijos gyventojais ir vyriausybe. Mūsų mintys ir širdys su visais, kurių gyvenimas bus paliestas šios neįsivaizduojamos tragedijos, su tais, kurie prarado artimuosius ir namus", - užuojautos laiške sako Europos Parlamento vadovas J.Buzekas. Jis išreiškė viltį, kad nuostoliai bus minimalūs dėl Japonijoje taikomų aukštų standartų statybai.

URM duomenų apie nukentėjusius lietuvius neturi

Lietuvos ambasada Japonijoje neturi informacijos, kad per Japonijoje penktadienį vykusį žemės drebėjimą ir jo sukeltą cunamį būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Lietuvos ambasada Japonijoje atidžiai stebi padėtį šalyje ir palaiko ryšį su kompetentingomis šios šalies institucijomis, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Vasario 28 dienos duomenimis, Lietuvos ambasadoje Japonijoje buvo užsiregistravę 154 Lietuvos piliečiai.

Užuojautą pareiškė A.Ažubalis

Europos saugumo ir bendradarbiavimo
organizacijos (ESBO) pirmininkas, Lietuvos užsienio reikalų ministras
Audronius Ažubalis penktadienį pareiškė užuojautą nuo itin stipraus žemės
drebėjimo ir jo sukelto cunamio nukentėjusiems Japonijos žmonėms.

"Buvau sukrėstas, kai sužinojau apie stiprų žemės drebėjimą ir jo sukeltą
cunamį, kuris šiandien pasiekė šiaurės rytų Japoniją ir nusinešė šimtų
žmonių gyvybes, daugelį sužeidė ir padarė daug materialinės žalos", -
Užsienio reikalų ministerijos pranešime cituojamas A. Ažubalis.

"Reiškiu giliausią užuojautą tiems, kuriuos palietė baisi gamtos nelaimė,
užjaučiu Japonijos tautą ir Vyriausybę. Aukos, jų šeimos ir Japonijos žmonės yra mūsų mintyse", - sakė ESBO pirmininkas.