Šiuo metu Rusijos įstatyminėje bazėje nenumatoma galimybė turėti daugiau nei vieną sutuoktinį, rašo BBC.

M. Daudovo siūlymas sukėlė diskusiją ne tik tarp Rusijos Dūmos deputatų ir religijos veikėjų. Šį siūlymą aktyviai aptarinėja socialinių tinklų vartotojai.

2006 m. atlikta apklausa parodė, kad du trečdaliai Rusijos gyventojų vertina daugpatystės įteisinimą neigimai, o 2015 m. už daugpatystės įteisinimą pasisakė 22 proc. respondentų.

„Šiuo metu nesu deputatas, tačiau būtų gerai, jei daugpatystė būtų įteisinta. Tik būtina paisyti šariato: jei vyras gali išlaikyti dar vieną žmoną, kodėl gi ne? Juk tai paplitę, taigi būtų gerai tai kaip nors sureguliuoti“, - interviu sakė M. Daudovas.

Tai jau ne pirmas atvejis, kai Rusijoje kyla kalbų apie poligamijos įteisinimą. Mėginimų legalizuoti daugpatystę jau yra buvę skirtinguose šios šalies regionuose.

Bandymai įteisinti

Dar 2006 m. Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas pasisakė už oficialų daugpatystės įtvirtinimą Čečėnijoje. Šią idėją yra palaikęs ir Rusijos liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis.

Tokią pat iniciatyvą yra kėlęs ir Baškirijos Valstybės susirinkimo deputatas Edvardas Murzinas. „Normalių vyrų trūksta, visoms jų neužtenka, todėl ir gimstamumas mažas – be vyro mažai kas ryžtasi auginti vaiką“, - samprotavo jis.

Prieš keliolika metų Ingušijos prezidentas Ruslanas Auševas mielaširdingai palaimino daugpatystę savo valdomoje respublikoje, nepaisant federaliniuose įstatymuose įtvirtinto draudimo. Vis dėlto neilgai trukus iš Ingušijos vyrų ir vėl buvo atimta galimybė turėti kelias žmonas.

Tinklaraščiuose mėginimai grįžti prie diskusijos dėl daugpatystės legalizavimo aršiai kritikuojami. Netgi keliamos prielaidos, kad Dūma galėtų parengti įstatymo projektą, pagal kurį už šio įstatymo pažeidimą būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė. Vis dėlto šias nuogirdas paneigė Dūmos Šeimos, moterų ir vaikų klausimų komiteto pirmininkė Jelena Mizulina.

„Tai kvaila, nes priežastis juk ne baudžiamosios atsakomybės nebuvimas, o tai, kad trūksta vyrų, galbūt tų, su kuriais moterys norėtų kurti šeimą ir susilaukti vaikų“, - patikino J. Mizulina, pridurdama, kad dėl vieno atvejo įstatymai nėra keičiami.

Stačiatikis: kenktų tiek įteisinimas, tiek ir baudimas

Koranas leidžia vyrams turėti kelias žmonas, jei žmogus yra pasirengęs prisiimti už jas atsakomybę.

Rusijos dvasinės musulmonų valdybos pirmininko pirmasis pavaduotojas Damiras Chazatas Muchetdinovas mano, kad pastaruoju metu daugpatystė musulmonų aplinkoje tampa plačiai paplitusiu reiškiniu ne tik Kaukaze, bet taip pat ir europietiškoje Rusijos dalyje.

Rusijos stačiatikių bažnyčios atstovas Vsevolodas Čeplinas mano, kad tiek daugpatystės įteisinimas, tiek ir baudžiamosios atsakomybės taikymas už daugpatystę griautų tradicinę šeimą.

„Žinoma, pagal mūsų tradicijas turi būti viena žmona tiek varge, tiek ir džiaugsme. Vis dėlto Rusijos imperijoje skirtingos tautos gyveno skirtingai ir buvo gerbiamos skirtingos taisyklės“, - samprotavo V. Čeplinas.

Poligamija pagarsėję valdovai

Daugpatystė įteisinta toli gražu ne visos musulmoniškose šalyse. Pavyzdžiui, Turkijoje, Tunise ir Alžyre poligamija yra uždrausta.

Pakartotinam tuokimuisi Irane būtina gauti pirmosios žmonos sutikimą. Irake, Maroke, Pakistane ir Sirijoje tam būtina gauti valdžios sutikimą.

JAV daugpatystė uždrausta dar 1882 m., Prancūzijoje – 1993 m., tačiau pastarojoje imigrantams taikomos išimtys.

Tarp garsiausių daugpatystę pasirinkusių asmenų – Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentas Jacobas Zuma, turintis aštuonias žmonas, iš kurių penkios – oficialios.

Svazilendo karalius Sobhuza II turėjo 70 žmonų, kurios jam pagimdė 67 sūnus. Vienas iš jo sūnų Msvatis III, tapęs naujuoju Svazilendo karaliumi, šalyje įvedė draudimą turėti seksualinių santykių su nepilnametėmis dėl AIDS krizės eskalavimo. Praėjus vos savaitei po šio draudimo įsigaliojimo aštuntąja jo žmona tapo nepilnametė ir jis pats sau skyrė bausmę – atidavė vieną karvę.

Neseniai arabų mokslininkas Aminas Dauhalas atliko tyrimus ir padarė išvadą, kad poligaminėse santuokose gyvenantiems vyrams aterosklerozė diagnozuojama keturis kartus dažniau nei vyrams, kurie turi tik vieną žmoną.