34 metų triskart pasaulio čempionas apsigynė nuo stambaus ryklio per pasaulinio turnyro baigiamąjį etapą, sekmadienį vykusį Džefri Bėjaus miestelio paplūdimyje Pietų Afrikos Respublikos (PAR) Rytų Kyšulio provincijoje. Tas dramatiškas incidentas įvyko, kai televizija tiesiogiai transliavo rungtynes visame pasaulyje.

Užpultas banglentininkas nenukentėjo, bet jo varžovas ir artimas draugas J.Wilsonas, kuris taip pat yra australas, skubiai yrėsi M.Fanningo link, mėgindamas jam padėti, nepaisydamas, kad ten tebeplaukioja pavojingas ryklys – tikriausiai didysis baltasis.

„Spėju, kad kažkas mane sergėjo. Išsisukti nuo ryklio atakos be menkiausio įbrėžimo – tikras stebuklas“, – sakė M.Fanningas, grįžęs į Sidnėjų su J.Wilsonu, kur jie atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre.

„Tiesiog skaičiuoji savo laimingąsias žvaigždes, o jeigu virš mūsų yra kažkas, kas mus sergsti – ačiū“, – pridūrė jis.

Kai M.Fanningas buvo nublokštas nuo banglentės ir desperatiškai daužė ryklį kumščiais, mėgindamas jį atgrasyti, J.Wilsonas yrėsi jo link ant savo lentos. Dėl to poelgio J.Wilsoną buvo siūloma apdovanoti už drąsą jo gimtojoje Kvynslando valstijoje.

„Šis vyras atėjo man į pagalbą kaip kovotojas!“ – M.Fanningas gyrė J.Wilsoną anksčiau paskelbtoje „Instagram“ žinutėje, socialiniuose tinkluose pliūptelėjus komentarų bangai po to dramatiško incidento.

Portale „YouTube“ paskelbtas ryklio atakos vaizdo įrašas buvo peržiūrėtas apie 13,5 mln. kartų, o „Twitter“ komentarų apie tą įvykį paskelbė netgi Holivudo žvaigždės, tokios kaip Charlize Theron ir Russellas Crowe.

J.Wilsonas nesureikšmino savo vaidmens, sakydamas, kad M.Fanningas jam visuomet buvo „nuostabus pavyzdys“.

„Kai suvokiau pavojų ir kas ten dedasi, negalėjau ten atsidurti pakankamai greitai“, – pasakojo jis Sidnėjuje ir pridūrė, kad M.Fanningo grumtynės su rykliu paskatino pulti jam į pagalbą.

„Galbūt tai suteikė man drąsos tiesiog mestis jo link – kai pamačiau, kad jis atsigręžė prieš padarą, kuris buvo daug už jį didesnis“, – aiškino J.Wilsonas.

„Ačiū, kad manęs nesuėdei“

Daugelis spėliojo, kad šis šiurpus nutikimas gali paskatinti M.Fanningą baigti karjerą banglenčių sporte, kai jis tuojau po ryklio atakos užsiminė, kad galbūt nebedalyvaus varžybose.

Sportininkas pripažino šiuo metu išgyvenantis „tam tikrą emocinę mentalinę traumą“, kuriai įveikti tikriausiai prireiks savaičių arba mėnesių. Tačiau jis pažadėjo vėl stoti ant banglentės.

„Plaukiojimas banglentėmis labai daug suteikė man pačiam ir mano šeimai. Jis mane ištraukdavo per sunkiausius gyvenimo momentus, – aiškino M.Fanningas. – Taigi jeigu atgręžčiau nugarą banglenčių sportui, tai tiesiog neatrodytų teisinga.“

Jis tikino esantis pasiruošęs grįžti netgi į Džefri Bėjų, o kai buvo paklaustas, ar dalyvaus kitais metais ten vyksiančiose varžybose, sportininkas atsakė: „Žinoma.“

Nors abu atletai buvo pastebimai sukrėsti, per spaudos konferenciją sausakimšoje salėje ji neprarado humoro jausmo.

Kai M.Fanningas buvo paklaustas, ar norėtų perduoti kokią nors žinią jį užpuolusiam rykliui, vyras atsakė: „Ačiū, kad manęs nesuėdei.“

Pasaulinė banglenčių sporto lyga (World Surf League, WSL), organizavusi turnyrą „J-Bay Open“, gyrė žaibiškai reagavusias gelbėtojų komandas, pridūrusi, kad padėtis galėjo susiklostyti daug blogiau.

„Aišku, kad tai suteiks mums progą atsisėsti ir iš naujo nuodugniau apsvarstyti mūsų veiklos saugumo klausimus“, – WSL komisaras Kierenas Perrow sakė naujienų agentūrai „Australian Associated Press“.

Pasak jo, organizatoriai ieškos naujų ir veiksmingesnių priemonių rykliams atbaidyti. Pareigūnas pabrėžė, kad Pietų Afrikos pakrantės – ne vienintelė vieta, kur gresia ryklių atakos.

„Galimybė rasti sprendinį, kuris tiktų ne vien čia (PAR), bet ir visur kitur, būtų išties neįtikėtina“, – sakė K.Perrow.

„Skirsime tam laiko, o vėliau iš naujo apsvarstysime, ką tai reikš ateičiai“, – pridūrė jis.