Už naujos vyriausybės patvirtinimą balsavo 64 Seimo, kuriame posėdžiauja 100 deputatų, nariai. Prieš patvirtinimą balsavo 27 įstatymų leidėjai, o dar devyni susilaikė ar nedalyvavo.

62 metų L.Straujuma Seimo pritarimą jos suformuotam ministrui kabinetui užsitikrino praėjus dviem mėnesiams po to, kai jos pirmtakas Valdis Dombrovskis atsistatydino prisiimdamas politinę atsakomybę dėl Rygoje įvykusios nelaimės, kai įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo 54 žmonės.

Prieš balsavimą L.Straujuma pabrėžė, kad jos suformuota naujoji vyriausybė yra „profesionali ir norinti veikti“.

„Mūsų laukia daug rimtų darbų. Dirbsime visi drauge ir dirbsime garbingai“, – sakė ji.

L.Straujuma dar kartą padėkojo savo pirmtakui V.Dombrovskiui už nuveiktus darbus.

Savo kalboje ji taip pat užsiminė apie Zuolitūdės tragediją, pabrėžusi, jog ji įvyko, nes daugelis pamiršo etikos principus, atsakomybę prieš kitus žmones ir pagarbą įstatymams.

L.Straumjuma, kuri į centro dešiniųjų partiją „Vienybė“ įstojo tik pačioje sausio pradžioje, kad ši politinė jėga galėtų oficialiai iškelti ją kandidate į vyriausybės vadovo postą, iki pastarojo meto vadovavo Žemės ūkio ministerijai.

Nuo 2011-ųjų eidamas ministrės pareigas ji pelnė pagyrimų už savo derybinius įgūdžius, kai siekė šalies ūkininkams naudingesnio ES susitarimo.

Anksčiau L.Straumjuma yra dirbusi ekonomiste ir valstybės tarnautoja.

Latvijos žiniasklaida atkreipė dėmesį, kad L. Straujuma savo išvaizda kiek panaši į Vokietijos kanclerę Angelą Merkel. Pati L. Straujuma nuleido juokais šias pastabas: „Jaučiuosi labai pamaloninta, kad esu lyginama su ponia Merkel“.

Latvijos premjero poste dar nėra dirbusi nė viena moteris, tuo tarpu prezidento pareigas 1999-2007 metais dvi kadencijas iš eilės ėjo Vaira Vykė-Freiberga, kuri laikoma viena geriausių šalies vadovų per visą jos istoriją.

Naujoje vyriausybėje finansų ministru toliau dirbs centro dešiniųjų partijos "Vienybė" atstovas Andris Vilkas, ėjęs šias pareigas ir V.Dombrovskio kabinete.

Seimo Švietimo, kultūros ir mokslo komiteto atstovė Ina Druvietė iš "Vienybės" paskirta švietimo ir mokslo ministre.

Savo postus išsaugojo sveikatos apsaugos ministrė Ingryda Circenė iš "Vienybės" bei jokiai politinei jėgai nepriklausantis transporto ministras Anrijas Matysas.

Gerovės ministru paskirtas Žaliųjų ir valstiečių sąjungos (ŽVS) atstovas Uldis Augulį, kuris anksčiau jau dirbo šiame poste, taip pat vadovavo transporto ministerijai.

ŽVS atstovas Janis Dūklavas tapo žemės ūkio ministru; šias pareigas jis ėjo 2009-2011 metais.

Prie gynybos ministerijos vairo stojo ŽVS valdybos narys, Latvijos žaliųjų partijos vienas iš pirmininkų Raimundas Vėjuonis, kuris keliose vyriausybėse dirbo aplinkos apsaugos ministru.

Savo postą naujoje vyriausybėje išsaugojo kultūros ministrė Dacė Melbardė iš konservatyvaus Nacionalinio aljanso (NA).

NA frakcijos Seime vadovas Einaras Cilinskis užėmė aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministro postą, o NA frakcijos Rygos miesto taryboje pirmininkė Baiba Bruoka tapo teisingumo ministre.

Centristinės pakraipos Reformų partijos (RP) atstovas Richardas Kozlovskis išsaugojo vidaus reikalų ministro portfelį, o kitas RP narys Edgaras Rinkevičius liko vadovauti užsienio reikalų ministerijai.

Tuo tarpu ekonomikos ministerijos vairas patikėtas RP atstovui Viačeslavui Dombrovskiui.

Balsavimo išvakarėse TNS atlikta apklausa parodė, kad už naująją vyriausybę balsuotų 21 proc. ekonomiškai aktyvių šalies gyventojų.

Žada daryti viską, ką gali, siekdama sutarimo esminiais klausimais

Latvijos premjerė Laimduota Straujuma trečiadienį po balsavimo Seime dėl jos paskyrimo sakė, kad vienintelis dalykas, kurį ji nori pasakyti, yra tai, kad vyriausybė dirbs, o ji darys viską, ką gali, kad naujasis ministrų kabinetas sutartų visais svarbiausiais klausimais.

„Vienintelis dalykas, kurį noriu pasakyti – mes dirbsime. Suvokiu atsakomybę, kurią prisiėmiau. Mano kolegos taip pat suvokia tą atsakomybę, kurią prisiėmė dabar, artėjant rinkimams“, – sakė L.Straujuma žurnalistams.

Premjerė pabrėžė, kad svarbiausia – nesikivirčyti ir ieškoti kompromisų.

„Manau, labai svarbu per šiuos devynis mėnesius (iki rinkimų), o taip pat ir vėliau, dirbti, ieškoti kompromisų, o ne ginčytis nieko neveikiant. Kiek tai priklausys nuo manęs, darysiu viską, kad mes galėtume susitarti ir išspręsti žinomus nesutarimus, tai logiška, nes kiekviena partija turi savų interesų“, – pabrėžė ji.

L.Straujumos biuro vadovu išrinktas buvęs Europos ir Viduržemio jūros regiono augalų apsaugos organizacijos generalinis direktorius Ringoldas Arnytis.