Skandalas, susijęs su Park Geun-hye ilgamete patikėtine Choi Soon-sil, supurtė jos prezidentavimą, sklandant neįtikėtiniems gandams apie religines sektas, šamaniškus ritualus ir korupciją.

Šeštadienio rytą prokurorai atliko kratas vieno svarbaus prezidento patarėjo, dviejų kitų padėjėjų ir kultūros viceministro namuose. Per šiuos reidus buvo paimta kompiuterių ir dokumentų, nurodė naujienų agentūra „Yonhap.

Praėjus kelioms valandoms po šių reidų tūkstančiai žmonių išėjo į gatves Seulo centre per demonstraciją, kurios dalyviai nešė degančias žvakeles. Jie reiškė pasipiktinimą dėl Choi Soon-sil ir vadino ją pavojinga šarlatane, taip pat ragino prezidentę atsistatydinti.

Prie eitynių prisidėjo uniformuoti moksleiviai, studentai, profsąjungų aktyvistai ir vidutinio amžiaus poros su mažais vaikais. Jie nešė plakatus ir skandavo „Park Geun-hye, atsistatydink!“

Pareigūnai tiria, ar Choi Soon-sil naudojosi savo ryšiais su prezidente, prievartaudama pinigus iš didelių verslo konglomeratų. Dar labiau sukrėtė žinia, kad Park Geun-hye leisdavo Choi Soon-sil tikrinti jos kalbų juodraščius ir, ko gera, įsiklausydavo į šios moters patarimus svarbiais politikos klausimais.

Park Geun-hye viešai atsiprašė ir penktadienį vakare sakė nusprendusi pertvarkyti savo administraciją bei nurodžiusi dešimčiai savo patarėjų atsistatydinti.

60-metės Choi Soon-sil tėvas buvo mįslingas religinis veikėjas Choi Tae-minas, vadovavęs į sektą panašiai religinei grupei. Jis taip pat buvo ilgametis Park Geun-hye mentorius – iki pat savo mirties 1994-aisiais.

Žiniasklaidos pranešimuose Choi Soon-Sil vaizduojama panaši į liūdnai pagarsėjusį Rusijos paskutiniojo caro Nikolajaus II šeimos favoritą Grigorijų Rasputiną dėl savo netinkamos ir žalingos įtakos prezidentei, paveldėtos iš savo tėvo.

Choi Soon-sil rugsėjo pradžioje paliko Pietų Korėją ir išvyko į Vokietiją – kai buvo paskelbta pranešimų apie jos numanomą netinkamą įtaką valstybės vadovei.

Tūkstančiai protestuotojų

Policija nurodė, kad šeštadienį į gatves išėjo apie 8 000, o organizatoriai tvirtino, kad jų buvo apie 20 000. Panašūs protestai vyko ir keliuose provincijų miestuose, įskaitant šalies antrąjį pagal dydį miestą Pusaną.

Vieno transparanto, pakabinto prieš šeštadienį vykusią demonstraciją, užrašas skelbė: „Choi, sugrįžk. Park, nešdinkis!“

Choi Soon-sil advokatas sakė, kad ji gerai suvokia, kokia „sunki“, yra padėtis ir „nori grįžti namo, kad būtų apklausta – ir nubausta, jeigu padarė kažką netinkama“.

Prokurorai išsivežė apklausti du artimus Choi Soon-sil padėjėjus, tarp jų vieną, papasakojusį žurnalistams, kad ši moteris faktiškai veikė kaip Park Geun-hye regentė.