Per parengiamąjį posėdį Seulo centrinės apygardos teisme Choi Soon-sil advokatas išgirdo prokurorų kaltinimus, kad jo klientė buvo susimokiusi su nušalinta šalies prezidente ir buvusiu jos patarėju Ahn Jong-beomu ir darė spaudimą didelėms kompanijoms, kad šios skirtų dosnių „aukų“ keliems nepelno fondams.

Šiandien didelis dėmesys buvo skiriamas slaptiems santykiams. Mes pabrėžėme, kad sąmokslo tarp atsakovės, Ahn Jong-beomo ar prezidentės nebuvo“, – po posėdžio žurnalistams sakė advokatas Lee Kyung-jae.

Tai buvo pirmas viešas Choi Soon-sil pasirodymas nuo spalio. Ji buvo net praminta „Korėjos Rasputinu“ dėl savo netinkamos ir žalingos įtakos prezidentei.

Kaltinamoji areštinėje praleido pastarąsias septynias savaites. Į teismą ją, dėvinčią juodus akinius ir veidą dengiančią chirurginę kaukę, atvežė specialus kalėjimo autobusas.

Per televiziją parodytame reportaže buvo matoma, kaip ją, surakintą antrankiais, iš autobuso į teismo pastatą atvedė prižiūrėtoja. Choi Soon-sil vilkėjo mėlynai pilką kalėjimo uniformą su numeriu ant krūtinės.

Keliomis minutėmis vėliau ji įėjo į teismo salę, jau be antrankių ir kaukės, ir nuleidusi galvą atsisėdo prie savo advokato.

Poreikis „pasiaiškinti“

Įsiplieskus korupcijos skandalui Choi Soon-sil buvo Vokietijoje. Grįžusi į Pietų Korėją ji prisipažino „sutinkanti būti nubausta“.

„Tačiau dabar, manau, turiu pasiaiškinti“, – sakė ji teisme.

Teisėjo paklausta, ar ji nesutinkanti su visais kaltinimais, moteris atsakė: „Taip“.

60-metė kaltinama tuo, kad manipuliavo valstybės reikalais ir išnaudojo verslo įmones. Prokurorai įtaria, kad Choi Soon-sil padėjo spausti dideles šalies kompanijas skirti pinigų dviem nepelno fondams, kuriuos ji kontroliavo ir galimai pasisavino jų lėšų.

Sena Park Geun-hye draugė yra kaltinama pasinaudojusi ryšiais su prezidente ir dariusi spaudimą didelėms kompanijoms, tokioms kaip „Samsung“, paaukoti dešimtis milijonų dolerių.

Dėl kaltinimų, kad prezidentė buvo susimokiusi su Choi Soon-sil, anksčiau šį mėnesį buvo pritarta jos apkaltai.

Šalies Konstitucinis Teismas svarsto Park Geun-hye apkaltą. Jei jis priims jai nepalankų sprendimą, ji bus oficialiai pašalinta iš posto ir jos atžvilgiu bus vykdomas tiesioginis tyrimas.

Praėjusį kartą Choi Soon-sil viešumoje pasirodė spalio 31 dieną, kai per žiniasklaidos atstovų ir protestuotojų spūstį pametusi „Prada“ batelį reporteriams Seulo prokuratūroje pasakė, kad „padarė nuodėmę, už kurią nusipelno mirties“.

Choi Soon-sil posėdyje dalyvauti neprivalėjo, tačiau jos advokatas nurodė, kad ji pati norėjusi atvykti.

Per posėdį buvo apžvelgti kaltinimai ir nustatytas teismo proceso grafikas.

„Ji išreiškė norą nuoširdžiai dalyvauti teismo procese“, – naujienų agentūrai „Yonhap“ sakė Lee Kyung-jae.

Anksčiau Choi Soon-sil sulaukė kritikos, nes atsisakė dalyvauti parlamento komiteto, tiriančio skandalą, posėdžiuose.

Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye

Nutekinti dokumentai

Park Geun-hye taip pat yra kaltinama nurodžiusi savo padėjėjams perduoti kai kuriuos valstybinius dokumentus Choi Soon-sil, kuri neužėmė jokio oficialaus posto ir neturėjo leidimo dirbti su slapta informacija. Be to, prezidentė galimai leido jai kištis į kai kuriuos valstybės reikalus, taip pat ir skirti aukščiausiųjų pareigūnų skyrimą.

Choi Soon-sil tėvas buvo šešis kartus vedęs mįslingas religinis veikėjas Choi Tae-minas, vadovavęs į sektą panašiai religinei bendruomenei – Amžinojo gyvenimo bažnyčiai.

Pastarasis asmuo susipažino su Park Geun-hye po jos motinos nužudymo 1974-aisiais. Ši moteris, jo teigimu, pasirodė jam sapne. Vyras taip pat buvo ilgametis Park Geun-hye mentorius, o galiausiai prezidentė artimai susidraugavo su jo dukra.