Patriarchas Kirilas sakė, kad Maskvos kariniai smūgiai yra būtini, Rusijai siekiant apsisaugoti nuo terorizmo.

„Kol šis karas yra gynybinio pobūdžio, jis yra teisingas“, – jis sakė duodamas interviu valstybinei televizijai „Rossija 1“.

„Tai, kas vyksta mūsų dienomis iš pažiūros tolimoje Sirijoje, kuri iš tikrųjų visiškai nėra tolima, o tiesiogine prasme yra tikra mūsų kaimynė, – tai yra Tėvynės gynimas, – pabrėžė patriarchas. – Todėl tai yra gynybinis karas – netgi ne karas, o veikiau taškinis poveikis. Kad ir kaip būtų, mūsų žmonės dalyvauja kariniuose veiksmuose.“

Kremlius pradėjo bombardavimą Sirijoje rugsėjo pabaigoje, atsižvelgdamas į savo ilgamečio sąjungininko prezidento Basharo al Assado prašymą suteikti pagalbą. Maskva sako atakuojanti džihadistus, keliančius grėsmę Rusijai.

Tačiau tą kampaniją pasmerkė Vakarų šalys, kaltinančios Maskvą bombarduojant nuosaikias sukilėlius grupes, kad sustiprintų B.al Assado pozicijas. Taip pat pranešama, kad per tuos smūgius žūva daug civilių.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia palaiko glaudžius ryšius su Kremliumi, o jos įtaka nuolat didėjo per 15 metų besitęsiantį prezidento Vladimiro Putino, kuris taip pat pabrėžia esantis konservatyvių vertybių šalininkas, valdymą.

V.Putinas per ortodoksų Kūčias dalyvavo naktinėse pamaldose vienoje bažnyčioje Tverės srityje, už maždaug 150 km į šiaurės vakarus nuo Maskvos – kur esą buvo pakrikštyti jo tėvai.

Autoritarinis lyderis vėliau gyrė Ortodoksų Bažnyčios ir kitų krikščioniškųjų konfesijų „atsakingą tarnystę“ Rusijos visuomenei savo kalėdiniame sveikinime, paskelbtame Kremliaus tinklalapyje.

Prezidentas pabrėžė, kad „mūsų dienomis Rusijos Ortodoksų Bažnyčia ir kitos krikščioniškosios konfesijos Rusijoje tęsia savo atsakingos tarnystės tradicijas, padeda žmonėms įgyti tikėjimą, stiprina juos gyvenimo kelyje“.

Jos „kūrybingai dalyvauja ugdant augančią kartą, stiprinant šeimos instituciją, motinystę ir vaikystę“, pareiškė V.Putinas.

„Jos daug daro, siekiant darnos ryšiuose tarp tautų ir religijų. Toks didelis, rimtas darbas nusipelno gilios, nuoširdžios pagarbos“, – pridūrė jis.