JAV Ginklų kontrolės biuras kartu su Valstybės departamentu spalio 1 d. paviešino naujausius duomenis apie tai, kaip laikomasi naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo sutarties (START).

Palyginus su 2013 m. spalio 1 d., Rusija iš esmės padidino kovinių branduolinių galvučių ir paleidimo raketų kiekį.

Tarpžemyninių balistinių raketų, iš povandeninių laivų paleidžiamų balistinių raketų ir sunkiųjų bombonešių (Tu-95 and Tu-160) raketų skaičius išaugo nuo 473 iki 528.

Branduolinių galvučių kiekis išaugo nuo 1400 iki 1643 šiais metais.

JAV institucijų skelbiamoje informacijoje nedetalizuojama, kur ir dėl kokios priežasties dislokuojamos raketos, bet, kaip jau buvo pranešama šį pavasarį, naujausias Rusijos Šiaurės flotilės strateginis povandeninis laivas „Jurijus Dolgorukovas" jau nuo birželio mėnesio yra aprūpintas pilnu komplektu Bulava raketų.

Povandeninis laivas gali nešti 16 raketų, kiekviena jų gali turėti po 6 galvutes, taigi viename povandeniniame laive iš viso gali būti 96 kovinės galvutės.

Kita vertus, mažai tikėtina, kad „Jurijus Dolgorukovas" yra aprūpintas visomis 96 galvutėmis. Įprastai branduolinius ginklus nešantis povandeninis laivas turi vieną ar dvi raketas be branduolinių galvučių - tai skirta testiniam raketų paleidimui. Pavyzdžiu gali būti antrasis naujas povandeninis laivas, pavadinimu „Vladimiras Monomachas".

Du povandeniniai laivai gali nešti 192 kovines galvutes

Manoma, kad dviejų naujų Šiaurės flotilės povandeninių laivų atsiradimas kaip tik ir paaiškina, kaip Rusija per pastaruosius šešis mėnesius padidino savo branduolinių ginklų kiekį.

Vien tokie du laivai gali nešti 192 kovines galvutes, tačiau, kaip matyti iš kovo mėnesį pateiktų duomenų, bendras kovinių galvučių padidėjimas siekia 131, vadinasi, šie du laivai gali būti pakrauti nepilnai.

Trečiasis povandeninis laivas „Aleksandras Nevskis" vis dar yra testuojamas Severodvinske, todėl neįtrauktas į Šiaurės flotilę. Iš viso Rusija ketina įsigyti 8 Borei klasės povandeninius laivus.

Kiti Rusijos povandeniniai balistinių raketų nešėjai - tai 6 Delta IV klasės laivai. Jie plaukioja tarp Gadžijevo jūrų bazės Barenco jūroje ir Kolos pusiasalyje esančio Murmansko uosto.

Dalijimasis duomenimis apie taktinį branduolinį ginklą nėra įtrauktas į naująją START sutartį, todėl informacija apie tai nėra tiksli.

Taktinė branduolinė ginkluotė reiškia branduolinius ginklus, skirtus mūšiams ir įprastiniam kariniam panaudojimui, strateginė ginkluotė - tai daugiau atgrasymo priemonė, kai branduoliniai ginklai nutaikomi į priešininko didžiuosius miestus ar kitas svarbias vietas. Strateginė branduolinė ginkluotė reguliuojama START sutartimis, taktinė ginkluotė - ne.

Norvegijos gynybos tyrimų instituto mokslininkas Kristianas Åtlandas portalui BarentsObserver sakė, kad jeigu JAV paskelbti duomenys teisingi, tai reiškia, kad 81,5 proc. Rusijos strateginės branduolinės ginkluotės jūroje yra sutelkta ties Kolos pusiasaliu.

„Jeigu tai tiesa, tai reiškia, kad strateginės branduolinės ginkluotės jūroje kiekis nuo praėjusių metų ties Kolos pusiasaliu padidėjo 32 proc.", - sakė mokslininkas.

„Tai taip pat reiškia, kad 81,5 proc. Rusijos strateginės branduolinės ginkluotės jūroje, tai yra 422 galvutės iš 518, yra dislokuotos jūrų bazėse Kolos pusiasalyje ir tik 18,5 proc. yra Ramiojo vandenyno flotilėje", - teigė K. Åtlandas.

Gynybos ekspertas sako, kad laikui bėgant tai gali keistis, nes Borei klasės povandeninius laivus planuojama dislokuoti Ramiajame vandenyne.

„Nėra abejonių, kad ilgai trukęs nusiginklavimo periodas baigėsi ir prasidėjo ginklavimasis", - teigia mokslininkas.

S. Lavrovas: investicija pavėluota

Sergejus Lavrovas
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praėjusią savaitę Rusijos finansuojamam kanalui RT sakė, kad investicijos į karinę įrangą yra labai pavėluotos, bet tai nereiškia naujų ginklavimosi varžybų.

„Nemanau, kad prasidėjo naujos ginklavimosi varžybos. Bent jau Rusija tikrai ten nedalyvaus. Mūsų atveju, tiesiog atėjo laikas modernizuoti branduolinės ir konvencinės ginkluotės arsenalus", - sakė S. Lavrovas.

„Mes turime ilgo laikotarpio ginkluotės atnaujinimo programą, kuri sudaryta atsižvelgus į mūsų ekonominę situaciją bei į poreikį modernizuoti ginkluotės pajėgumus taip, kad galėtume efektyviai ginti savo nacionalinius interesus", - pridūrė Rusijos užsienio reikalų ministras.