Pirmasis tradiciškai Naujųjų sutikimo šventę didžiausiu kada nors surengtu fejerverkų šou vidurnaktį pradėjo didžiausias Australijos miestas Sidnėjus.

Organizatoriai nurodė, kad pasižiūrėti fejerverkų virš Uosto tilto ir Operos rūmų turėjo susirinkti daugiau negu milijonas žmonių. Vėliau linksmybių banga slinks aplink Žemės rutulį, kai vidurnaktį išmuš Azijoje, Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje, Europoje ir galiausiai – Amerikoje.

„Jis tampa geresnis kiekvienais metais“, – sakė Sidnėjaus lordas meras Cloveris Moore'as, kalbėdamas apie 7 mln. Australijos dolerių (4,7 mln. eurų) atsiėjusius fejerverkus, kurie truko tik 12 minučių.

Per 2016 metų šou, kurio tema yra „Spalvų miestas“, į orą buvo paleista 7 tonos sprogmenų: 11 tūkst. sprogstančių raketų, 25 tūkst. kometų ir 100 tūkst. atskirų „pirotechnikos efektų“.

Taip pat buvo pagerbta Australijos aborigenų kultūra – buvo surengta „pasveikinimo atvykus į šalį“ ceremonija, kurią papildė vaizdai, projektuojami ant Uosto tilto atramų.

Honkongas, Pekinas, Singapūras ir kiti Azijos miestai galės varžytis su Sidnėjumi savo rengiamais fejerverkų šou, bet Brunėjuje 2016-ieji bus pasitinkami santūriai po to, kai toje šalyje buvo uždrausta švęsti Kalėdos, perėjus prie griežtesnio islamiško režimo.

Tuo tarpu Džakartoje tebegalioja aukšto lygio saugumo parengtis, kai policijos antiteroristinės pajėgos sužlugdė numanomą sąmokslą surengti mirtininkų ataką per Naujųjų metų sutikimą Indonezijos sostinėje.

Naujųjų metų išvakarės yra didžiausia šventė Japoniją, prie kurią milijonai žmonių sausakimšais traukiniais važiuoja iš didmiesčių į savo gimtuosius miestelius. Šeimos renkasi namuose valgyti grikių makaronų (soba), simbolizuojančių ilgaamžiškumą, ir žiūrėti nacionalinio transliuotojo NHK rodomo naujametinio šou „Kohaku Uta Gassen“ (Raudonųjų ir baltųjų dainų konkursas). Prieš vidurnaktį japonai plūsta į šventyklas, kurių didžiulių bronzinių varpų gaudesys pasklinda šaltą žiemos naktį.

Tokijuje šiemet yra skiriamas ypatingas dėmesys saugumui, o skelbimai metropoliteno stotyse ir kitose viešosiose erdvėse perspėja žmones būti budrius bei pranešti apie įtartinus paketus arba veiksmus.

Pietų Korėjos gyventojai Naujuosius metus sutinka tradiciškai skambindami varpais, leisdami fejerverkus ir dalyvaudami gatvėse muzikos ir šokių renginiuose. Tūkstančiais žmonių, tarp jų pabėgėlių iš Šiaurės Korėjos, tikriausiai susirinks viename mieste prie sienos su komunistine kaimyne, stebėdami vieną iš ceremonijų ir linkėdami taikaus Korėjos suvienijimo.

Šiaurės Korėja tikriausiai išklausys savo lyderio Kim Jong Uno naujametinės kalbos, pagal kurią analitikai užsienyje mėgina nuspėti šios uždaros valstybės tolesnį politinį kursą.

Saugumo priemonės taip pat buvo sugriežtintos Malaizijos didžiausiame mieste Kvala Lumpūre, kur naujametiniai fejerverkai bus leidžiami istorinėje aikštėje, taip pat prieš dangoraižių „Petronas Twin Towers“ – vienų iš aukščiausių pastatų pasaulyje.

Kinijoje oficialios Naujųjų metų sutiktuvės vyks prie Uždraustojo miesto Pekine, kur bus rengiami koncertai ir fejerverkų šou. Be to, viena iš populiariausių Kinijos televizijų transliuos šventinį koncertą iš Nacionalinio stadiono, dar žinomo kaip „Paukščio lizdas“.

Šanchajuje dėl saugumo priežasčių buvo uždarytos metropoliteno stotys prie miesto simboliu tapusios Bundo krantinės, nes pernai sutinkant Naujuosius metus minioje kilo spūstis, nusinešusi 36 žmonių gyvybes ir aptemdžiusi labiausiai klestinčio Kinijos modernaus didmiesčio įvaizdį.

Tuo tarpu Bankoke, kur dar nepraėjo nė pusmetis nuo sprogdinimo Eravano šventykloje, pareikalavusio 20 žmonių gyvybių, dešimtys tūkstančių žmonių palydės besibaigiančius metus toje pačioje sankryžoje, klausydamiesi gyvos muzikos koncertų ir skaičiuodami paskutines minutes.

Toje vietoje patruliuos iki 5 000 policininkų, o teritoriją iš anksto patikrino sprogmenų ekspertai.

Dar triukšmingesnės linksmybės vyks prie Čao Frajos upės, kur turizmo pareigūnai pažadėjo surengti įspūdingus fejerverkus virš karalystės simboliais tapusių pastatų – Didžiųjų rūmų ir Vat Aruno (Aušros šventyklos).

Griežtos saugumo priemonės Europoje

Europos širdyje buvo atšauktos kasmetinės gatvės linksmybės ir fejerverkai, nes Belgijos sostinė Briuselis, kuriame yra Europos Sąjungos ir NATO būstinės, tebesilaiko griežtų saugumo priemonių.

„Geriau nerizikuoti“, – Briuselio meras Yvanas Mayeuras pareiškė trečiadienį, kai policija suėmė du asmenis, įtariamus planavus surengti išpuolių per šventinius renginius sostinėje.

Prancūzijos sostinė, taip pat dar neatsigavusi po pražūtingų lapkričio 13-osios atakų, nusinešusių 130 žmonių gyvybių, irgi atšaukė fejerverkų šou.

Vis dėlto pareigūnai davė leidimą Eliziejaus Laukuose surengti didžiausią žmonių susibūrimą šalyje nuo išpuolių, nors bus imtasi papildomų saugumo priemonių.

„Paryžiaus ir Prancūzijos žmonėms reikia šio simbolinio perėjimo į Naujuosius metus, – pažymėjo sostinės merė Anne Hidalgo interviu savaitraščiui „Journal du Dimanche“. – Po to, ką išgyveno mūsų miestas, turime pasiųsti signalą pasauliui.“

Turkijoje policija suėmė du įtariamus „Islamo valstybės“ narius, esą planavusius surengti atakas Ankaros centre, kai sostinės gatvėse Naujųjų metų išvakarėse bus susirinkę daugybė žmonių.

Tuo tarpu Maskvos policija pirmąkart uždarys Raudonąją aikštę, kur besibaigiančius metus tradiciškai susirenka palydėti tūkstančiai žmonių.

„Ne paslaptis, kad Maskva yra vienas iš pagrindinių taikinių teroristams“, – neseniai sakė miesto meras Sergejus Sobianinas.

Madride tūkstančiai žmonių rinksis Saulės Vartų aikštėje, tačiau policija stengsis užtikrinti, kad jų ten būtų ne daugiau negu 25 000.

Londonas taip pat mėgins kontroliuoti žmonių srautus, rinkdamas mokestį už įėjimą į centrinius kvartalus prie Temzės upės, kur bus galima stebėti naujametinius fejerverkus. Miestas pardavė jau daugiau negu 113 tūkst. bilietų, kainuojančių 10 svarų (13,6 euro).

Berlyniečiams suvaržymai bus mažesni – numatoma, kad apie milijonas žmonių susirinks prie Brandenburgo vartų į nemokamą milžinišką gatvės vakarėlį.

Šventė prie piramidžių

Tuo tarpu Kairas desperatiškai stengiasi pritraukti turistų, kad sustiprintų Egipto ekonomiką.

Vyriausybė surengs Naujųjų metų sutikimo šventę prie Gizos piramidžių sostinės pakraštyje, į kurią buvo pakviesti ambasadoriai, menininkai ir intelektualai.

Padėtis Egipte išlieka nerami nuo 2011 metų sukilimo, o šalies įvaizdis dar labiau nukentėjo, kai spalio 31 dieną Sinajaus pusiasalyje nukrito Rusijos keleivinis lėktuvas ir žuvo visi 224 jame buvę žmonės.

Netoliese esančiame Gazos Ruože palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ uždraudė viešus pasilinksminimus Naujųjų metų išvakarėse.

Policijos atstovas Aymanas al Batinji sakė AFP, kad tokios linksmybės „nesuderinamos su mūsų papročiais, tradicijomis, vertybėmis ir mūsų religijos mokymu“.

Tuo tarp Siera Leonės sostinė Fritaunas, priešingai, tikisi susigrąžinti geriausius Afrikoje paplūdimio vakarėlius rengiančio miesto aurą, tebetvyrant baimei dėl Ebolos karštinės epidemijos.

1,2 mln. gyventojų miestas praktiškai ištuštėjo prieš metus, siaučiant didžiausiam visų laikų Ebolos viruso protrūkiui.

„Per šį Naujųjų metų vakarą ketinu šokti ir linksmintis, kol pradės giedoti gaidžiai“, – sakė 35 metų Franklynas Smithas.

Vis dėlto nuotaikos už palmėmis apaugusių paplūdimių nebuvo džiaugsmingos, žmonėms prisimenant beveik 4 tūkst. epidemijos aukų.

Filipinuose atsitiktinės kulkos ir sproginėjančios petardos užmušė vieną žmogų, o dar beveik 200 sužeidė, šalį apėmus kasmetiniam šventiniam chaosui.

Na, o Niujorke, kur žadama imtis ypatingų saugumo priemonių Taimso aikštėje, dar apie milijonas žmonių susirinks laukdami, kad nusileis tviskantis rutulys, simbolizuojantis senųjų metų pabaigą ir naujų pradžią.

2016-ųjų sutiktuvių šventėje Manhatane numatyti atlikėjų Demi Lovato, Dayos ir Jessie J pasirodymai.