Nuo šeštadienio ryto įvairių šalių lyderiai ėmė dalintis prisiminimais bei pastebėjimais apie F. Castro.

V. Putinas apie Kubos revoliucionierių

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vėlai penktadienį mirusį Kubos revoliucijos lyderį Fidelį Castro (Fidelį Kastrą) pavadino „eros simboliu“, sakoma Kremliaus šeštadienio pareiškime.

„Šio žymaus valstybininko vardas pelnytai yra laikomas ištisos eros simboliu, – sakoma V.Putino telegramoje Kubos prezidentui Rauliui Castro, kurią pacitavo Kremlius. – Fidelis Castro buvo nuoširdus ir patikimas Rusijos draugas.“

F. Castro ir jo bendražygių sukurta Kuba tapo įtakinga tarptautinės bendrijos nare ir įkvėpė daugelį šalių, sakoma V.Putino telegramoje.

Castro įkūnijo Kubos revoliucijos „viltis ir nusivylimus“

Fidelis Castro įkūnijo ir Kubos revoliucijos „viltis“, ir jos vėlesnius „nusivylimus“, šeštadienį pareiškė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as.

„Buvęs Šaltojo karo veikėjas kubiečiams įkūnijo išdidumą atmetant išorinį dominavimą,“ – sakė F.Hollande'as, turėdamas omenyje vėlai penktadienį mirusio buvusio ilgamečio salos prezidento priešinimąsi JAV.

Jis taip pat pasakė, kad embargas, kuriuo „baudžiama“ Kuba, mirus buvusiam šios komunistinės salos lyderiui Fideliui Castro turėtų būti kartą ir visiems laikams panaikintas.

„Fidelio Castro mirties proga noriu dar kartą pasakyti, kad embargas, kuriuo baudžiama Kuba, turėtų būti galutinai panaikintas“, – sakė jis per prancūziškai kalbančių šalių viršūnių susitikimą Madagaskare.

Gorbačiovas giria Castro už Kubos „sustiprinimą“

Buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas šeštadienį gyrė Kubos socializmo simbolį Fidelį Castro už jo komunistinės salos „sustiprinimą“.

„Fidelis atsilaikė ir sustiprino savo šalį per griežčiausią Amerikos blokadą, kuomet jam buvo daromas didžiulis spaudimas, ir vis tiek išvedė savo šalį iš šios blokados į savarankiško nepriklausomo vystymosi kelią“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė M.Gorbačiovas.

Jis visu savo gyvenimu paliko ryškiausią pėdsaką žmonijos istorijoje ir jį prisimins ne tik Kubos liaudis, bet ir visas pasaulis, sakė M.Gorbačiovas.

Pasak jo, F.Castro 20-ajame amžiuje padarė viską, kad sugriautų kolonijinę sistemą.

Kinijos prezidentas: Castro „gyvens amžinai“

Buvęs Kubos lyderis Fidelis Castro gyvens amžinai, šeštadienį sakė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, kurio žinia buvo perskaityta per pagrindinę šalies televiziją.

„Kinijos liaudis neteko gero ir ištikimo bendražygio, – sakoma Xi Jinpingo pranešime, kuris buvo perskaitytas prasidedant CCTV vakaro naujienų laidai. – Draugas Castro gyvens amžinai.“

F. Castro, kuris mirė vėlai penktadienį, buvo „didis mūsų laikų žmogus“, sakė prezidentas, kuris pridūrė: „Istorija ir žmonės jį prisimins.“

Pasak Xi Jinpingo, santykiai tarp abiejų komunistinių šalių, joms 1960 metais užmezgus diplomatinius santykius, plėtojosi dėl F. Castro pastangų.

Dokumentiniame filme, kurį CCTV parodė netrukus po pranešimų apie F. Castro mirtį, sakoma, kad jis žavėjosi Mao Zedongu.

Nors Kubos ir Kinijos ideologija buvo labai panaši, jos buvo tolimos dėl Kubos artumo Sovietų Sąjungai, kuri nuo 7-ojo dešimtmečio iki Mao Zedongo mirties 1976-aisiais buvo Kinijos priešininkė.
Žlugus Sovietų Sąjungai, Kubos ir Kinijos santykiai ėmė gerėti, Kinijos lyderiai kelis kartus buvo apsilankę Kuboje.

Prezidentas Xi Jinpingas „savo seną draugą Fidelį Castro aplankė“ 2014 metų liepą, pranešė CCTV.
F.Castro Pekine lankėsi 1995 metais.

JAV gyvenantys kubiečiai džiūgauja, sužinoję apie F. Kastro mirtį

Džiūgavimu buvo sutikta žinia apie buvusio Kubos lyderio Fidelio Castro mirtį Floridos valstijoje, kur, vien tik oficialiais duomenimis, gyvena daugiau kaip 1,2 milijono kubiečių, praneša „RIA Novosti“.

Netrukus po oficialaus pranešimo iš Havanos Majamio gatvėse ėmė aidėti automobilių garsiniai signalai, pasirodė daug žmonių su Kubos vėliavomis. Susidarė spūstys, iš automobilių sklido muzika, žmonės sveikino vieni kitus. Šventės centru tapo Mažąja Havana vadinamas Majamio rajonas.

Floridos pietus, kur yra Majamis, nuo Kubos skiria tik 90 mylių jūra.

Pirmoji masinės emigracijos iš Kubos banga pasiekė Floridą praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pradžioje, netrukus po F. Castro atėjimo į valdžią, kitas etapas buvo devintajame dešimtmetyje.

JAV ir Kuba prabilo apie santykių normalizavimą 2014 metų pabaigoje. 2015 metų liepos 20 d. buvo atidaryta Kubos ambasada Vašingtone, o Jungtinių Valstijų diplomatinė atstovybė Havanoje atvėrė duris 2016 metų pradžioje.