Kaip rašo „Gazeta Wyborcza”, juo jau susidomėjo JAV, Rusijos ir Vokietijos žvalgybos. Jeigu lobiai bus surasti, į jį gali pretenduoti ne tik lenkai, bet visos Antrajame pasauliniame kare dalyvavusios pagrindinės valstybės.

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo paskelbusių apie lobio paieškas lenko Piotro Koperio ir vokiečio Andreaso Richterio atstovas, buvęs Lenkijos senatorius Jaroslawas Cmielewskis, pranešta, „atradus traukinį, Lenkijos vyriausybė turi oficialiai paskelbti esanti jo savininke”.

J. Cmielewskis taip pat sakė, kad jį stebina tai, jog Lenkijos valdžia iki šiol to nepadarė. Jis taip pat pranešė apie užsienio žvalgybų susidomėjimą „auskiniu traukiniu”. Buvusio senatoriaus nuomone, atradus traukinį, iš karto gali atsirasti naujas savininkas – Vokietija. Tačiau atskleisti, iš kur jis žino, kad „auksiniu traukiniu” domisi užsienio žvalgybos, J. Cmielewskis atsisakė.

Traukinio paieškos turėtų prasidėti lapkričio 10-ąją ir truks tris dienas, jei tam bus tinkamos oro sąlygos.

Tuo tarpu iniciatyvos autoriai vienbalsiai patvirtino, jog yra 100 procentų įsitikinę, kad toks traukinys egzistuoja.

Rugpjūčio pabaigoje Pasaulinio žydų kongreso vadovas Robertas Singeris pareiškė, kad „traukinyje esantys turtai, jeigu jie bus surasti, gali būti žydų brangenybės, kurias vokiečiai iš jų atėmė, siųsdami į mirtį”. Pasak R. Singerio, reikia imtis visų priemonių, kad rasti turtai būtų sugrąžinti jų teisėtiems šeimininkams arba jų palikuonims.

Spėjama, jog Rusija taip pat gali pareikšti pretenzijas į turtus, kurie guli dingusiu laikytame nacių traukinyje

Vienas Rusijos teisininkas teigia, kad Rusija gali pareikalauti šių vertybių, kaip kompensacijos už Antrojo pasaulinio karo metais patirtus nuostolius, rugpjūtė rašė independent.co.uk.

DELFI primena, kad šių metų rugpjūtį P. Koperis ir A. Richteris paskelbė, jog Lenkijoje, Žemutinės Silezijos kalnuose, surastas II-ojo pasaulinio karo šarvuotas traukinys, kuriame ant 150 metrų platformų stovi patrankos. Traukinyje yra nemažai vertingų daiktų, pramoninių medžiagų bei brangakmenių.

Manoma, kad šis traukinys galėjo gabenti „gintaro kambarį“ – gintaru dekoruotą puošnią kamerą, kurios vertė gali siekti 340 mln. eurų. Karo metu Vokietijos kariai šį gintaro kambarį pavogė iš rūmų netoli Sankt Peterburgo.

Valbžycho mieste jau daugelį metų sklandė gandai, kad kažkur netoliese gali būti aukso pilnas traukinys, dingęs Antrojo pasaulinio karo metais. Galiausiai vienas žmogus, gulėdamas mirties patale, atskleidė spėjamą jo vietą. Vyriausybės pareigūnai teigia „dabar esą 99 proc. tikri, kad šis traukinys egzistuoja“.

1945 metų gegužę iš tuomet dar Vokietijai priklaususio dabartinio Vroclavo išvyko šarvuotas traukinys, kuris vežė ne tik moderniausią techniką, bet ir daug brangenybių. Traukinys Berlyno nepasiekė, tačiau manoma, kad jis yra įstrigęs viename iš tunelių Žemutinėje Silezijoje.

Manoma, kad lobius vežęs vokiečių traukinys yra įstrigęs geležinkelio trasoje 62-65 kilometre tarp Vroclavo ir Valbžycho miestų, skelbė Lenkijos žiniasklaida. Pirmiausiai jie turėjo pasiekti Sviebodzicų miestą, o vėliau keliauti iki Valbžycho. Vroclavo radijo duomenimis, vienų specialistų nuomone, traukinys galėjo įvažiuoti į specialų tunelį, kuris buvo pastatytas slėnyje netoli Liubiechovo vietovės.

Istorinių mįslių sprendėjai mano, kad kai 1945 metų gegužę Raudonoji armija atakavo tuo metu dar Vokietijai priklausiusį Vroclavą, vokiečiai traukiniu išvežė daug brangenybių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)