Iš Bangladešo kilęs laivo keleivis pateikė naujų detalių apie tai, kas galimai vyko laive, kuris pagalbos šauksmo signalus ėmė siųsti naktį iš balandžio 17 į 18 d. Tuo metu jūroje laivas buvo praleidęs jau porą dienų. 

Atvykus gelbėtojams laive buvę pabėgėliai buvo persikėlę į vieną laivo pusę, tikėdamiesi, kad taip jie turės daugiau šansų išsigelbėti, tačiau dėl šios priežasties daugelis jų atsidūrė vandenyje, todėl apie 110 kilometrų atstumu nuo Libijos krantų apvirtusio laivo keleivių tikimybė išsigelbėti stipriai sumažėjo.

Su tyrėjais kalbėjęs pabėgėlis iš Afrikos, kuris po katastrofos atsidūrė Katanijos ligoninėje, – vienas iš kelių dešimčių iš skęstančio laivo išgelbėtų keleivių. Jis tyrėjams papasakojo, kad laive buvo 950 keleivių, tačiau šis skaičius nėra patvirtintas. Kartu su italų gelbėtojais dirbantys Maltos pareigūnai anksčiau buvo pranešę, kad pavyko išgelbėti 50 iš 700 laive buvusių keleivių.

Anot išsigelbėjusio keleivio, kaip praneša tyrėjai, daugelis laive buvusių keleivių buvo užrakinti kajutėse. Italijos pakrantės apsaugos tarnyba šiuo metu renka kitų katastrofą išgyvenusiųjų parodymus.

Ši katastrofa – viena iš šimtų pavojingų kelionių laivais iš Libijos, kai tikimasi saugiai pasiekti Europą. Prokuratūros pateikiamais duomenimis, katastrofą patyrusiame laive buvo pabėgėlių iš Alžyro, Egipto, Somalio, Nigerijos, Senegalo, Malio, Zambijos, Bangladešo ir Ganos.

Nors šio laivo katastrofa – tai nelaimingas atsitikimas, Maltos ministras pirmininkas Josephas Muscatas apkaltino prekeivius žmonėmis rizikavus žmonių gyvybėmis ir plukdžius juos išklerusiu laivu nenuspėjamuose vandenyse.

„Nusikaltėlių grupuotės įlaipina žmones į laivą, kartais tai daroma įrėmus į smilkinį pistoletą“, - sakė J. Muscatas. „Jie atsiduria į mirtį vedančiame kelyje“, - pridūrė jis.

„Tai – genocidas“, - griežtų žodžių nevengė J. Muscatas.

DELFI primena, kad sekmadienį pranešta, kad apie 200 kilometrų nuo Italijos salos krantų prie teritorinių Libijos vandenų apvirto laivas, kuriuo iš Afrikos keliavo pabėgėliai. Manoma, kad laive galėjo būti 700 žmonių. Nelaimė įvyko naktį iš šeštadienio į sekmadienį. Manoma, kad laivas apvirto, kai priartėjus kitam prekybiniam laivui, migrantai susispietė vienoje savo laivo pusėje.

Į gelbėjimo operaciją įsitraukė Italijos ir Maltos laivai bei sraigtasparniai, taip pat ir privatūs laivai.