Q.J. Bajwa ligšiolinį ginkluotųjų pajėgų vadą Raheelį Shariffą pakeis antradienį. Šis galingai Pakistano kariuomenei vadovavo nuo 2013-ųjų ir buvo toks populiarus, kaip niekas kitas šiame poste. Jis buvo vadinamas „gyva legenda" ir „gelbstinčiu angelu".

Kai kariuomenei vadovavo R. Shariffas, pajėgos po dešimtmečių radikalizacijos šalyje smarkiai išplėtė karines operacijas prieš ekstremistines grupuotes. 2015-aisiais gerokai sumažėjo teroristinių išpuolių ir jų aukų skaičius. Vis dėlto 2016 metais islamistinės organizacijos vėl ėmė veikti aktyviau.

R. Shariffas yra pirmasis kariuomenės vadas per 20 metų, kuris savanoriškai pasitraukia pasibaigus kadencijai. Daugelis pakistaniečių vylėsi, kad jis vadovaus ginkluotosioms pajėgoms ilgiau nei numatytus trejus metus. Kiti šios galimybės veikiau bijojo. Pakistane generolai per praėjusius dešimtmečius penkis kartus nuvertė civilinę vyriausybę arba padėjo tai padaryti. Daug dešimtmečių šalį valdė kariškiai.

Kariuomenės vadas Pakistane yra įtakingesnis nei Vakarų šalyse. Kariuomenei pavaldžios visos žvalgybos agentūros. Ji prisideda prie užsienio politikos santykių formavimo, ypač - su kaimynėmis Afganistanu ir Iranu.

Santykiai su šiomis valstybėmis šiuo metu yra itin blogi.