E. Smart prisipažįsta buvusi „visiškai palaužta, visiškai sužlugdyta“, praneša today.com.

„Buvo tokia akimirka, kai nustojau verkti, - sakė Elizabeth žurnalistei. - Tai ne todėl, kad man jau nebeskaudėjo, ne todėl, kad nebesielvartavau. Tiesiog reikėjo eiti pirmyn. Turiu omenyje, tiesiog reikėjo išgyventi, gyventi“.

E. Smart parašė knygą „My Story“ („Mano istorija“), kuri pasirodys kitą savaitę. Joje moteris pasakoja apie savo skaudžią patirtį, kai buvo surakinta, nuolat žaginama, viešumoje maskuojama, jai ištisai buvo grasinama mirtimi.

Viskas prasidėjo 2002 metų birželį. Keturiolikmetę paauglę iš jos miegamojo Solt Leik Sityje, grasindamas peiliu, išsivedė Brianas Davidas Mitchellas. Pagrobėjas privertė ją ilgas valandas kopti į kalną, esantį už jos namų. Vėliau mergina buvo nuvesta į atokią stovyklavietę, kur teko apsistoti palapinėje.

E. Smart ir M. Vieira nuvyko į vietą, kur kadaise stovėjo ta palapinė. Elizabeth prisiminė keistą moterį ilgais lininiais drabužiais. Ji paliepė paauglei nusirengti. Paaiškėjo, kad tai B. D. Mitchello žmona Wanda Barzee. Pagrobėjas netrukus pradėjo atlikinėti kažką panašaus į santuokos ceremoniją.

„Maldavau ir verkiau, buvau labai išsigandusi, - toliau prisimena košmarą išgyvenusi moteris. - Pamenu, jog pamaniau, kad žinau, kas nutinka po vedybų. Ir tai man negali nutikti. Tai negali atsitikti“. Vos prieš kelias valandas ji leido laiką namuose savo lovoje, dabar ji buvo B. D. Mitchello spąstuose.

„Pamenu, kaip jis prievarta mane paguldė ant žemės, mes visą laiką grūmėmės, - pasakoja E. Smart. - Ir kai jis baigė, atsistojo ir buvau palikta viena. Jaučiausi visiškai palaužta, visiškai sužlugdyta. Buvau nepataisomai sužlugdyta“.

B. D. Mitchellas vėliau ją prirakino prie medžio, toliau laukė ilgi prievartos mėnesiai. Kad išgyventų, Elizabeth stengėsi kankintojus pergudrauti. Lūžis įvyko tuomet, kai per televiziją apie pagrobimą išgirdęs dviratininkas pranešė policijai matęs E. Smart, užmaskuotą peruku ir akiniais nuo saulės, kartu su B. D. Mitchellu ir jo žmona.

„Tai buvo priemonė tikslui pasiekti, - sako prieš dešimt metų košmarą išgyvenusi moteris. - Jaučiau, kad tai mano didžiausia gauta galimybė sugrįžti namo ir būti išgelbėtai“.

Nors grįžo į vietą, kur patyrė prievartą ir buvo laikoma nelaisvėje beveik metus, E. Smart nebuvo pernelyg emocinga.

„Kai pakyli iki ten ir pamatai, kokia tai atoki vieta, kad pomiškis toks tankus, supranti, kad ji neturėjo galimybių pasprukti iš stovyklavietės, - pasakojo specialioji korespondentė M. Vieira. - Aš paklausiau: „Ar tau bėgioja šiurpuliukai būnant ten?“. Ji man atsakė: „Žinote, ne. Man ten visiškai jauku, kadangi ne vieta mane įskaudino. Brianas Davidas Mitchellas ir Wanda Barzee – jie yra tie, kurie mane įskaudino“.

„Nemanau, kad ji nori rodyti emocijas, konkrečiai šioje vietoje verkti, nes tai leistų B. D. Mitchellui jausti, kad jis vis dar kažkiek ją kontroliuoja, - toliau svarstė M. Vieira. - Vienintelis momentas, kai ji tikrai susijaudina, kai jos paklausi: „Turėjai šias galimybes pabėgti, kodėl to nepadarei?“. Štai tada ji ypač susijaudina. Ji – nuostabi jauna moteris“.

Remiantis E. Smart parodymais, B. D. Mitchellas ir W. Barzee buvo nuteisti. Vyrui skirta kalėjimo iki gyvos galvos bausmė, jo žmonai – penkiolika metų kalėjimo.

E. Smart ne tik parašė knygą apie savo patirtus išgyvenimus, bet ir įsteigė fondą „Elizabeth Smart Foundation“, kuriuo siekiama užkirsti kelią nusikaltimams prieš vaikus. Moteris sukūrė šeimą.