Kurdų Liaudies apsaugos daliniai (YPG) ir Irako kurdų sukarintų pajėgų kovotojai (pešmergai) skelbia, kad per antradienį vykdytus bombardavimus žuvo mažiausiai 25 jų pajėgų kovotojai. Ankara neigia, kad jie ir buvo antskrydžių taikiniai.

YPG pajėgos talkina Sirijos demokratinėms pajėgoms (SDF) – kovotojų aljansui, kurį palaiko Jungtinės Valstijos. Nepaisant to, Turkijos valdžia YPG įvardija kaip teroristinę grupuotę.

Antskrydžiai ir neramumai pasienyje, prasidėję po jų, dar labiau sukomplikavo ir taip sudėtingus kovotojų aljansų santykius.

Dabar JAV kariai bando numalšinti agresijos proveržį ir užtikrinti, kad konfliktas tarp dviejų artimiausių regiono sąjungininkų nebūtų eskaluojamas.

„Patruliavimo misijos tikslas – užkirsti kelią konflikto eskalavimui ir agresijai tarp dviejų patikimiausių kovos su „Islamo valstybe“ partnerių, ir tiek Turkijai, tiek SDF pademonstruoti Jungtinių Valstijų ryžtą kovoje su „Islamo valstybe“, – teigia JAV vadovaujamos jungtinės vadavietės atstovai.

JAV kariai patruliuoja prie Sirijos-Turkijos sienos

„Prašome abiejų mūsų partnerių susitelkti į pastangas kovai su „Islamo valstybe“. „Islamo valstybė“ kelia didžiausią pavojų taikai ir stabilumui ne tik regione, bet ir visame pasaulyje“, – rašoma pareiškime.

Turkija davė aiškiai suprasti, kad nedvejodama panaudos jėgą, bandydama užkirsti kelią kurdų valstybės formavimui prie jos slenksčio.

JAV pajėgos patruliavimo misiją pradėjo penktadienį, ją daugiausia vykdo specialiųjų operacijų pajėgos, CNN patikslino JAV karinių pajėgų atstovai. Misijai pasitelkti šarvuočiai, juos galima atpažinti iš JAV vėliavų.

JAV kariai patruliuoja prie Sirijos-Turkijos sienos

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas į Turkijos naujienų tarnybos „Anadolu“ klausimą apie patruliavimo misiją atsakė, kad jį labai liūdina vaizdas, kai šalia plazda JAV ir YPG vėliavos.

Prezidento teigimu, per planuotą vizitą Vašingtone gegužės 16 dieną jis neabejotinai iškelsiąs šį klausimą ir paragino nutraukti JAV ir YPG bendradarbiavimą.

„Mes – dvi NATO valstybės narės, ir strateginiai sąjungininkai dėl tokios situacijos nerimauja. Kaip mėgstame kartoti, savo reikalais pasirūpinsime patys“, – pareiškė Turkijos prezidentas.

Turkijos pareigūnai sako, kad antskrydžių taikiniais buvo pasirinkti Kurdistano darbininkų partijos (PKK) nariai. Tiek Turkija, tiek JAV PKK laiko teroristine organizacija. Anot Ankaros, žuvo 70 žmonių.

Ankara dėl pešmergų pajėgų aukų išreiškė užuojautą Kurdų regioninės vyriausybės vadovui Masoudui Barzani, tačiau YPG tokios Turkijos reakcijos nesulaukė.

Turkijos pareigūnų teigimu, jie tiek Jungtines Valstijas, tiek Rusiją perspėjo apie planuojamus antskrydžius, tačiau vienas vyresnysis JAV gynybos pareigūnas sako, kad Vašingtonas buvo įspėtas vos prieš valandą ir laiko evakuoti kovotojus turėjo per mažai.