Prie rinkimų apylinkės Chartumo El Daimo rajone kandidatų atstovai jau atvėrė savo lyderių palapines, o viduje rinkimus padedantys rengti savanoriai laukė pirmųjų balsuotojų.

O.al Bashiras susigrums su 15 menkai žinomų kandidatų per tris dienas vyksiančius rinkimus, kuriuose, kaip oficialiai skelbiama, dalyvaus 44 partijos, bet kuriuos boikotuoja pagrindinės opozicijos partijos.

Žmogaus teisių organizacijos kaltina 71 metų O.al Bashirą pastangomis užgniaužti bet kokias nepaklusnumo apraiškas ir žiniasklaidos bei pilietinės visuomenės persekiojimu.

O.al Bashiras žvelgė iš plakatų pagrindinėse gatvėse, bet kitų kandidatų rinkimų kampanijos medžiagos mieste buvo mažai.

„Visi žino šių rinkimų rezultatus“, - sakė 43 metų krautuvininkas Mutawakilas Babikiras.

„Rinkimus boikotuoja dauguma opozicijos partijų; (valdančioji) Nacionalinio kongreso partija yra vienintelė reali pretendentė per šiuos rinkimus. Taigi iš tiesų nereikėtų tikėtis jokių staigmenų“, – sakė analitikas ir vieno laikraščio redaktorius Khaledas al Tijani.

Kariškis O.al Bashiras užgrobė valdžią per islamistų palaikomą perversmą 1989 metais, kuris buvo vėliausias iš priverstinių valdžios pasikeitimų Sudane nuo šalies, kurią anksčiau bendrai valdė Britanija ir Egiptas, nepriklausomybės paskelbimo 1956 metais.

Per jo valdymą baigėsi 22 metus vykęs pilietinis karas, po kurio nuo šalies atsiskyrė Pietų Sudanas, bet neramumai tebesitęsia keliuose frontuose.

2003 metais Darfūro regiono vakaruose sukilo etninės grupės, kurios skundėsi, kad yra stumiamos į visuomenės paribį. Tas konfliktas nusinešė apie 300 tūkst. žmonių gyvybių.

O.al Bashiras yra ieškomas Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) dėl įtariamų karo nusikaltimų Darfūre.

Sukilimai taip pat įsiplieskė Pietų Kordofano ir Mėlynojo Nilo regionuose, vadovaujami Pietų Sudano sukilėlių pajėgų buvusių sąjungininkų. Tuo tarpu Sudano liaudies išvadavimo judėjimo Šiaurės padalinys (SPLM-N) pažadėjo sužlugdyti balsavimą abiejuose regionuose.

Pareigūnai tvirtino, kad sukilėliai nesutrikdys balsavimo, bet dėl nepakankamo saugumo rinkimai nevyks viename Darfūro ir septyniuose Pietų Kordofano rajonuose.

Prezidento rinkimuose teoriškai gali prireikti antrojo rato, jeigu nei vienas kandidatas neužsitikrintų daugumos per pirmąjį balsavimą. Pareigūnai sakė, kad galutiniai rezultatai bus paskelbti balandžio pabaigoje.