Ukrainiečiai išsiveržė iš apsupties

Ukrainiečių šarvuočiams Kramatorske pavyko išsiveržti iš juos blokavusių prorusiškų jėgų, praneša unian.ua. Kramatorske trys Ukrainos pėstininkų kovinės mašinos išsiveržė iš apsupties, jas vejasi ginkluoti kovotojai, praneša hromadske.tv.

Separatistų sustabdytų vyriausybės kariuomenės šarvuočių įgulos išėmė spynas iš savo ginklų, vykdydami šarvuočius apsupusios prorusiškų aktyvistų minios reikalavimus, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas. Kramatorske kariai išėmę savo ginklų spynas atidavė jas promaskvietiškų protestuotojų lyderiui mainais į pažadą, kad jiems bus leista išvykti su savo šarvuočiais.

Vietos žmonės puolė juos vytis keturiais automobiliais ir vienu keturračiu, rašo unian.net. Kaip pasakojo vietos gyventojai, vienas ukrainiečių karys nuplėšė granatos saugiklį ir nurodė karinę techniką blokavusiems žmonėms atsitraukti.

Kovinių mašinų kolona pasuko Kramatorsko aerodromo link. Ją persekiojo autobusas su 30-čia ginkluotų teroristų. Prasidėjo susišaudymas. Kolona apsisuko ir nuvažiavo Družkovkos pusėn. Kolona pasuko į laukus tarp Kramatorsko ir Družkovkos. Autobusas toliau persekiojo karines mašinas. Ukrainiečių kariai paleido įspėjamąją ugnį iš pabūklų.

Ekstremistai perėmė techniką

„Kramatorske (šarvuočių) koloną blokavo vietos žmonių minia, į kurią buvo įsimaišiusi grupė rusų teroristų-diversantų, – sakoma pranešime. – Blokados pasekmė – ekstremistai perėmė techniką“.

Gynybos ministerijos pranešime sakoma, kad kariuomenės šarvuočiai dabar yra Slovjanske, juos saugo „uniformuoti žmonės, nesusiję su Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis“.

Anksčiau „Reuters“ žurnalistai pranešė, kad vieną iš šešių minėtų šarvuočių saugantis karys sakė jiems, jog jo dalinys priklauso Ukrainos 25-ajai oro desantininkų brigadai, dislokuojamai Dniepropetrovsko mieste.

„Visi kariai ir karininkai yra čia. Mes visi esame vaikinai, kurie nešaudys į savo žmones“, – pareiškė karys, kurio uniforma buvo be jokių atpažinimo ženklų.

„Bazėje mūsų tris dienas nemaitino. Čia mus maitina. Kaip manote, už ką mes kausimės?“ – retoriškai paklausė jis.

Šarvuotieji transporteriai, pažymėti numeriais 815, 842 ir 847, buvo tarp šešių Ukrainos vyriausybinių pajėgų kontroliuojamų mašinų, kurios anksčiau trečiadienį važiavo per Kramatorsko miesto centrą.

Vėliau šie šarvuočiai, jau patekę į separatistų rankas, atsidūrė Slovjansko centre.

Tais šarvuočiais važiavę Ukrainos kariai trečiadienio rytą sakė esantys 25-osios oro desantininkų brigados nariai. Kai kurie Kramatorsko gyventojai vaišino arbata ir maistu Ukrainos karius, kurie atrodė purvini ir pavargę, taip pat sakė jau keturias dienas dalyvaujantys „pratybose“.

Vienas civilis Kramatorske, vardu Feliksas, sakė „Reuters“ matęs, kaip ukrainiečiai kariai atidavė savo mašinas ginkluotiems prorusiškiems separatistams. Portale „YouTube“ taip pat buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip tais pačiais numeriais pažymėtus šarvuočius Ukrainos kariai taikiai perduoda gerai ginkluotiems prorusiškiems kovotojams.

Vienas separatistų atstovas Slovjanske sakė, kad ukrainiečiai pasidavė po derybų. Kol kas nežinoma, ar jiems buvo grasinama susidorojimu.

Tačiau vienas aukšto rango įstatymų leidėjas neigė, kad kariai pereina į maištininkų pusę, ir tikino, kad tais šarvuočiais važiavę kariškiai specialiai iškėlė ant savo mašinų Rusijos vėliavas, kad jiems nebūtų trukdoma judėti.

UST: Slavianske į „Alfa“ pareigūnus šaudė 30 rusų žvalgybininkų, vadovaujamų I. Strelkovo

Ukrainos Saugumo tarnyba (UST) išsiaiškino, kas Slavianske užpuolė specialiųjų pajėgų „Alfa“ pareigūnus. Kaip teigė vieno iš kontržvalgybos departamentų vadovas Vitalijus Naida, ginkluotą užpuolimą surengė Rusijos diversinė žvalgybos grupė, kuriai vadovauja Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo specialiosios paskirties pajėgų karininkas Igoris Strelkovas, rašo unian.net.

„Prieš atvykdamas į Ukrainą I. Strelkovas lankėsi Maskvoje, kur gavo instrukcijas dėl veiklos pobūdžio Ukrainos teritorijoje. Nustatyta, kad diversinė žvalgybos grupė, kuriai priklauso daugiau kaip 30 žmonių ir kuriai vadovauja I. Strelkovas, surengė ginkluotą UST pareigūnų užpuolimą, per kurį vienas UST pareigūnas žuvo, o trys buvo sužeisti“, - balandžio 16 dieną per skubią spaudos konferenciją Kijeve sakė V. Naida.

Kaip skelbta anksčiau, balandžio 15 dieną Ukrainos saugumo tarnyba iškėlė I. Strelkovui baudžiamąją bylą dėl tyčinės žmogžudystės organizavimo bei veiksmų, nukreiptų prieš Ukrainos suverenitetą, teritorinį vientisumą bei neliečiamumą, taip pat dėl diversinės griaunamosios veiklos ir masinių neramumų organizavimo.

Kaip pranešė UST, per antiteroristinę operaciją Slavianske žuvo vienas UST pareigūnas ir trys buvo sužeisti. Ukrainos prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas nurodė, kad per susišaudymą žuvo specialiojo padalinio kapitonas, sunkiai sužeistas „Alfa“ vadas ir UST pulkininkas. Sužalojimų patyrė ir vienas Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas.